Υποπτη χημική ουσία στο τρένο στα Τέμπη!

Η Επιτροπή Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών εντόπισε ξυλόλιο, που χρησιμοποιείται ως διαλύτης ή στη νόθευση καυσίμων!

Σε θρίλερ δίχως τέλος εξελίσσεται η τραγωδία των Τεμπών, καθώς 4,5 μήνες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τις συνθήκες υπό τις οποίες βρήκαν φρικτό θάνατο οι 57 άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών, που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα,

αναφέρεται ότι στην εμπορική αμαξοστοιχία εντοπίστηκε η χημική ουσία ξυλόλιο. Πρόκειται για μια ουσία η οποία χρησιμοποιείται στη χημική βιομηχανία ως διαλύτης αλλά και στη νόθευση καυσίμων!

Η νοθεία πραγματοποιείται με την ανάμειξη της LPR με απλή αμόλυβδη ή κάποιους αρωματικούς διαλύτες, όπως είναι το τολουόλιο, το βενζόλιο και το ξυλόλιο. Αυτοί οι διαλύτες είναι πολύ επικίνδυνοι για το περιβάλλον, καθώς είναι καρκινογόνοι, τοξικοί και επιβαρύνουν τη φωτοχημική ρύπανση. Η ύπαρξη του ξυλολίου δεν δικαιολογείται ως συστατικό ή ως προϊόν της καύσης του ελαίου των μετασχηματιστών. Ο εντοπισμός του διαλύτη έρχεται να ρίξει φως στα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον θάνατο δεκάδων επιβατών του τρένου.

Σύμφωνα με την έρευνα της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών, περίπου τα μισά θύματα βρέθηκαν απανθρακωμένα, ενώ έως και σήμερα η Πυροσβεστική δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει την καύσιμη ύλη που οδήγησε στην εκδήλωση της φωτιάς. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί στον εφέτη ανακριτή δύο πορίσματα της επιτροπής που είχε ορίσει η κυβέρνηση και των πραγματογνωμόνων που είχαν οριστεί από την Εισαγγελία Λάρισας, τα οποία δεν ασχολούνται με τα θύματα και τους τραυματίες.

Οι εμπειρογνώμονες που έχουν οριστεί από τις οικογένειες των θυμάτων αμφισβητούν ότι η φωτιά προκλήθηκε από τα έλαια των μετασχηματιστών της ηλεκτρομηχανής, όπως αναφέρεται στο πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων. Το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων αναφέρει ότι η πυρκαγιά οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη καύσιμης ύλης, δηλαδή στα υλικά κατασκευής των βαγονιών (υφασμάτινα καθίσματα, ξύλινη επένδυση στα πλαϊνά και στο πάτωμα, αφρολέξ καθισμάτων, πολυεστερικές κουρτίνες), που βρέθηκαν κοντά και πάνω από τον καιόμενο μετασχηματιστή ισχύος της ηλεκτράμαξας της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία έρχονται στο φως μετά τη συμπληρωματική αυτοψία της Πυροσβεστικής, που διενεργήθηκε με εντολή του εφέτη ανακριτή Λάρισας. Στις φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία φαίνεται πως τα δύο τρένα έχουν παραμορφωθεί! Σύμφωνα με την αυτοψία, η πυρκαγιά «οφείλεται στη διαφυγή και ανάφλεξη των σιλικονούχων ελαίων ψύξεως των τριών μετασχηματιστών των ηλεκτραμαξών στον ατμοσφαιρικό αέρα, λόγω διαρρήξεως των δεξαμενών τους κατά τη σύγκρουση. Η συνολική ποσότητα του σιλικονούχου ελαίου ήταν 7.200 kg, δηλαδή από 2.400 kg σε κάθε μετασχηματιστή».

Η σύγκρουση των δύο τρένων συνεχιζόταν μέχρι την πλήρη ακινητοποίησή τους, ενώ από τις κάμερες είναι ορατά τα εκτινασσόμενα φλεγόμενα συντρίμμια.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υποπτη, Τέμπη,ypopti, tebi