Ξεπερνιούνται τα εμπόδια για το Ελληνικό

Ξεπερνιούνται τα εμπόδια για το Ελληνικό20.08.2019Τέχνες

Ικανοποίησε η νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων

Η νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για την τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά το Ελληνικό, τελικώς ικανοποίησε,

παρά τις προηγούμενες αντιδράσεις που είχε προκαλέσει. 

Η πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ, με τον νέο γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γεώργιο Διδασκάλου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 21 Αυγούστου, ενώ θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του ΚΣΝΜ, το οποίο έχει αρμοδιότητα για τέσσερα κτίρια στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού.

Η συζήτηση και η γνωμοδότηση θα αφορούν τον προσδιορισμό των αποστάσεων από τα μνημεία, για τις οποίες ο προτιμητέος επενδυτής δεν θα μπορεί να προχωρεί σε κατασκευαστικές εργασίες προτού λάβει την έγκριση του ΥΠΠΟ. Στόχος είναι οι τρεις ΚΥΑ που αφορούν και το ΥΠΠΟ να εγκριθούν έως τις 27 Αυγούστου.

Τα νέα μέλη του ΚΑΣ, με θητεία έως τις 22 Μαΐου 2020, είναι ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ Γεώργιος Διδασκάλου, ως πρόεδρος, ο ακαδημαϊκός και αρχαιολόγος Μιχάλης Τιβέριος, οι έφοροι Αρχαιοτήτων Ελένη Μπάνου, Ολυμπία Βικάτου, Αναστασία Κουμούση, ο καθηγητής Αρχαιολογίας και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Σταμπολίδης, η καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Ναταλία Πούλου, ο ομότιμος καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μανόλης Κορρές, ο μηχανικός, καθηγητής Δομοστατικής στο ΕΜΠ Βλάσης Κουμούσης, ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Πανέτσος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Μπετίνα Τσιγαρίδα, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου, η αρχαιολόγος και επίτιμη διευθύντρια στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Κυπαρίσση-Αποστολίκα και η αρχιτέκτονας, μηχανικός, πολεοδόμος, χωροτάκτης, προϊσταμένη της Γενικής Διευθύνσεως Πολεοδομίας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ντόρα Γαλάνη.

Στο ΚΣΝΜ συμμετέχουν, όπως συνηθίζεται μεταξύ των δύο οργάνων, και εδώ οι Γεώργιος Διδασκάλου, Ελένη Σβολοπούλου, Πολυξένη Βελένη και Αμαλία Ανδρουλιδάκη. Νέα μέλη ορίζονται οι Βασίλειος Κασκάνης, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας του ΥΠΠΟ, Γεώργιος Παπανδρέου, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, Σοφία Χριστοφορίδου, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Σπυράκος, καθηγητή Δομοστατικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ιορδάνης Δημακόπουλος, αρχιτέκτονας.

Μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (13/8) και τη Διαύγεια (14/8), ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού αντέδρασε κάνοντας λόγο για «ευθεία παραβίαση του Αρχαιολογικού Νόμου, κάτι που θίγει όχι μόνο το κύρος του συμβουλίου, αλλά σε κάθε περίπτωση και τη νομιμότητα των αποφάσεών του» και ζητούσε από την υπουργό «η νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα στον Ν. 3028/2002».

Ωστόσο, μετά τη διόρθωση που έγινε, τόσο ο Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού όσο και ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, «ο σύλλογος εντόπισε την παρατυπία και ζήτησε την άμεση διόρθωσή της. Το ζήτημα ήταν θεσμικό και σοβαρό: η άμεση τροποποίηση της σύνθεσης του ΚΑΣ από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ αποδεικνύει ότι η παραβίαση του άρθρου 50 του Ν. 3028/2002 ήταν κατάδηλη, γι’ αυτό υπήρξε και η άμεση διόρθωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα