Ξένοι που «τίμησαν» με ομιλίες το Κοινοβούλιο

Ξένοι που «τίμησαν» με ομιλίες το Κοινοβούλιο11.01.2019Παρασκήνιο

Από τον Αϊζενχάουερ το 1959, τον Μπους το 1991, τον Σαρκοζί το 2008 ως τον Ολάντ το 2015

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Η νέα γερμανική... απόβαση της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα φέρνει στον νου όχι μόνο τις περασμένες

επισκέψεις της κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας της, αλλά και τα ταξίδια άλλων ξένων αρχηγών στη χώρα μας, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα προχώρησαν και σε ενθουσιώδεις ομιλίες στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η κυρία Μέρκελ φυσικά δεν συγκαταλέγεται στους ηγέτες που «τίμησαν» με την παρουσία τους το βήμα της ελληνικής Βουλής -όπως και κανένας άλλος Γερμανός ηγέτης άλλωστε-, ωστόσο υπάρχουν και τέτοιες συμβολικές πρωτοβουλίες στο παρελθόν, με πιο πρόσφατη εκείνη του Φρανσουά Ολάντ το 2015. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε χαιρετίσει τότε τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, που «αγωνίστηκε» να γίνουν σεβαστές οι θέσεις της Ελλάδας, και είχε εμφανιστεί βέβαιος ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Στη Βουλή είχε μιλήσει και ο προκάτοχος του κ. Ολάντ, Νικολά Σαρκοζί.

Η ομιλία του το 2008 όχι μόνο ήταν η πρώτη ξένου ηγέτη έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια, αλλά έγινε και σε πανηγυρικό κλίμα, με τον Σαρκοζί να δηλώνει... Ελληνας. «Θέλω να σας προτείνω ένα καινούργιο σλόγκαν: Ελλάς - Γαλλία νέα συμμαχία» σημείωνε από το βήμα τότε, στις 6 Ιουνίου του 2008, υπενθυμίζοντας τις ελληνικές του ρίζες. «Οταν ο παππούς μου άφησε τη Θεσσαλονίκη, ήταν πολύ νέος και σίγουρα δεν φανταζόταν ποτέ ότι ο εγγονός του θα επέστρεφε μερικές δεκαετίες αργότερα στην Ελλάδα και θα μιλούσε στη Βουλή των Ελλήνων», όπως είχε πει συγκινημένος, για να καταχειροκροτηθεί από τους βουλευτές. Εκτός των δύο Γάλλων ηγετών, μήνυμα στον ελληνικό λαό και στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου απηύθυνε από βήματος Βουλής και ο Τζορτζ Μπους το 1991.

Παλαιότερα, το 1963, ομιλία είχε απευθύνει και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ, ενώ είχαμε ακόμη μια αμερικανική παρουσία, αυτή του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, τον Δεκέμβριο του 1959. Ακόμη πιο παλιά, το 1946, από το βήμα της ελληνικής Βουλής είχε τοποθετηθεί και ο Νοτιοαφρικανός πρωθυπουργός Γιαν Σματς.

Keywords
Τυχαία Θέματα