Ξενοδοχειακοί όμιλοι της Κω αλλάζουν χέρια

Ξενοδοχειακοί όμιλοι της Κω αλλάζουν χέρια16.01.2018Επιχειρήσεις

Το παρασκήνιο με τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς και τις επιχειρηματικές κινήσεις γύρω από τα μεγάλα συγκροτήματα

Με νέους ιδιοκτήτες μπορεί να βρεθούν μέσα στο 2018 δύο από τους τρεις μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους της Κω, καθώς οι τράπεζες προωθούν τις διαδικασίες μεταβίβασης λόγω των υψηλών χρεών.

Χθες αναβλήθηκε προσωρινά ο πλειστηριασμός για τα τρία ξενοδοχεία του ομίλου Lakitira που κατείχε η οικογένεια

Ανδριόπουλου, αλλά είχαν περάσει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 106 έπειτα από αίτημα της Eurobank διά της δικαστικής οδού.

Ο χθεσινός πλειστηριασμός αναβλήθηκε μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, ύστερα από κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση τριτανακοπής που θα εκδικαστεί την ίδια ημέρα.
Οι κλειστές προσφορές για τα τρία ξενοδοχεία της Lakitira επρόκειτο να κατατεθούν χθες στις 12 το μεσημέρι, με σύμβουλο της διαδικασίας την εταιρία συμβούλων Deloitte.

Προβλέπεται πως τα τρία ξενοδοχεία θα πωληθούν ως ενιαίο πακέτο. Και τα τρία βρίσκονται στα Καρδάμαινα της Κω και είναι τα «Lakitira Suites» και «Helona Resort» (πέντε αστέρων) καθώς και το τεσσάρων αστέρων «Lakitira Resort & Village».

Η διαδικασία προβλέπει πως ο νέος επενδυτής αναλαμβάνει το σύνολο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του απασχολούμενου εργατικού δυναμικού αλλά και αυτών που απορρέουν από συμβάσεις με τους τουριστικούς οργανισμούς (tour operators).
Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της Lakitira, που οδήγησαν και στην παρέμβαση της Eurobank, ανέρχονται σε 42.000.000 ευρώ. Η εταιρία είχε τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης με δικαστική απόφαση στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αναβολή

Στον χθεσινό πλειστηριασμό, που τελικά αναβλήθηκε, αναμένονταν να εμφανιστούν τουλάχιστον έξι εγχώριοι και διεθνείς όμιλοι, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες τουλάχιστον δέκα ενδιαφερόμενοι είχαν πάρει τον σχετικό φάκελο.
Με σκληρό και κατηγορηματικό τρόπο είχε διαψεύσει η διοίκηση του ομίλου Κυπριώτη, που διαχειρίζεται πέντε ξενοδοχεία στην Κω υπό την ομπρέλα του Kipriotis Resort Complex, τις πληροφορίες πως οι τράπεζες προωθούν την πώληση των μονάδων εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Τραπεζικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν, πάντως, τις πληροφορίες περί ληξιπρόθεσμων δανείων του συγκεκριμένου ομίλου, η διοίκηση του οποίου φέρεται ότι έχει κινηθεί δικαστικά κατά των πιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να αποτρέψει προκαταβολικά το ενδεχόμενο παρέμβασης.
Τα πέντε ξενοδοχεία του ομίλου Κυπριώτη διαθέτουν περίπου 1.500 δωμάτια, ενώ απασχολούν περισσότερους από 750 εργαζομένους, οι οποίοι
και ανησυχούν από τις πληροφορίες περί παρέμβασης των τραπεζών.

Πρόκειται για τα «Kipriotis Panorama Hotel & Suites», «Kipriotis Aqualand Hotel», «Kipriotis Hippocrates Hotel», «Kipriotis Village Resort» και «Kipriotis Maris Suites».

Σημαντική παρουσία στην ξενοδοχειακή αγορά της Κω έχει και ο όμιλος Μήτση. To καλοκαίρι του 2018 θα ανοίξει τις πόρτες του το νέο ξενοδοχείο «Ving Sunprime Pearl Beach» στο Μαρμάρι της Κω.

Θα λειτουργήσει με το brand sunprime της θυγατρικής Ving της Thomas Cook και απευθύνεται σε ενηλίκους που ταξιδεύουν χωρίς παιδιά. Θα είναι το τρίτο ξενοδοχείο sunprime στην Ελλάδα -λειτουργεί ένα στην Κρήτη και ένα στη Ρόδο- και το δέκατο όγδοο της Ving.

Keywords
Τυχαία Θέματα