Βουλιάζει στο χάος η Αλβανία! Επεισόδια και ρήξη Ράμα - Μέτα

Βουλιάζει στο χάος η Αλβανία! Επεισόδια και ρήξη Ράμα - Μέτα10.06.2019Ειδήσεις

Μπρα ντε φερ Μέτα - Ράμα και γενικό χάος μετά την ανακοίνωση του προέδρου της χώρας για ακύρωση των δημοτικών εκλογών

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Χάος σε όλα τα επίπεδα επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη γειτονική Αλβανία, μετά την ανακοίνωση του προέδρου της χώρας Ιλίρ Μέτα ότι ακυρώνει τις προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου δημοτικές εκλογές,

καθώς φοβάται τον κίνδυνο απρόβλεπτης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη χώρα. 

Ο Μέτα, που τόνισε πως έχει πλήρη επίγνωση των ενεργειών του, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κρίσιμη πολιτική κατάσταση που διέπει την Αλβανία και γνωστοποίησε ότι στις 10 Ιουνίου η προεδρία θα δημοσιοποιήσει με περισσότερες λεπτομέρειες το σκεπτικό και τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. 

Ο Αλβανός πρόεδρος, ο οποίος τοποθετήθηκε μέσω facebook, υποστήριξε ότι η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, η οποία χαρακτηρίζεται τουλάχιστον έκρυθμη εδώ και μήνες, δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών. 

Μόλις ανακοινώθηκε η απόφασή του, χιλιάδες Αλβανοί βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Οι εξοργισμένοι με την κυβέρνηση διαδηλωτές προκάλεσαν ακόμα μία φορά επεισόδια και βίαιες σκηνές εκτυλίχτηκαν έξω από τη Βουλή, στα Τίρανα, με την αστυνομία να απαντά με χημικά, δακρυγόνα και ρίψη νερού. Λάδι στη φωτιά των σαββατιάτικων διαδηλώσεων έριξε και το δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας με τις συνομιλίες φερόμενου ως εμπόρου ναρκωτικών, ο οποίος εμφανίζεται να υπόσχεται σε αξιωματούχους των σοσιαλιστών ότι θα εξαναγκάσει βουλευτές της αντιπολίτευσης να τους στηρίξουν. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπασά ανέφερε ότι οι συνομιλίες πιστοποιούν τους ισχυρισμούς του ότι οι σοσιαλιστές τού «έκλεψαν» τις εκλογές του 2017 και επανέλαβε ότι «η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι ο Ράμα να φύγει». 

Ο Εντι Ράμα πάντως από την πλευρά του, ατάραχος μπροστά στην κοινωνική οργή, απάντησε στον Μέτα, επίσης μέσω facebook, με μια λιτή ανάρτηση. «Οι εκλογές θα γίνουν στις 30 Ιουνίου! Καληνύχτα». 

Σύμφωνα μάλιστα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Ράμα μίλησε με απειλητικούς τόνους, τονίζοντας πως όποιος παρεμποδίσει τις εκλογές θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό που δεν το έχει δει «ούτε στα χειρότερα όνειρά του». 

Εν τω μεταξύ χθες, μιλώντας σε οπαδούς του κόμματός του, ο Ράμα δήλωσε για τον Μέτα ότι πλέον «δεν έχει θέση στο γραφείο του προέδρου», βάζοντας τη χώρα σε τροχιά πολιτειακής κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα