«Βέτο» από Ιβανόφ και εκβιασμός από Ζάεφ!

«Βέτο» από Ιβανόφ και εκβιασμός από Ζάεφ!27.06.2018Πρόσωπα

Τριγμοί σημειώνονται στα Σκόπια από τη Συμφωνία των Πρεσπών για το ξεπούλημα της Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ δεν υπέγραψε τη συμφωνία και έτσι το νομοσχέδιο κύρωσής της αναπέμπεται στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία για να προχωρήσει η προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ απειλεί με παραίτηση αν δεν εγκριθεί το δημοψήφισμα το φθινόπωρο.
Ο πρόεδρος των Σκοπίων, ανακοινώνοντας την απόφαση να μην υπογράψει τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, ανέφερε πως δεν έχει τέτοια εντολή, υπενθυμίζοντας ότι μια από τις βασικές θέσεις του όταν ανέλαβε το αξίωμα ήταν ότι δεν θα αποδεχθεί αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των “Μακεδόνων”, την ιδιομορφία του “μακεδονικού” έθνους και της “μακεδονικής” γλώσσας» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ιβανόφ, προσθέτοντας πως «η συμφωνία φέρνει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε θέση εξάρτησης και υποταγής από μια χώρα και εν προκειμένω την Ελλάδα, και, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, «όποιος πολίτης οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη θέση θα πρέπει να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών». Αυτό σημαίνει πως το νομοσχέδιο κύρωσης της συμφωνίας επιστρέφει στο σκοπιανό Κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να το ψηφίσει με απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές).

Η συνέχεια

Σε περίπτωση που υπερψηφιστεί εκ νέου τότε ο Γκ. Ιβανόφ δεν έχει δικαίωμα να θέσει βέτο. Αυτό εκτιμάται πως θα γίνει στις 5 Ιουλίου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ανακοίνωση της διενέργειας του δημοψηφίσματος, για το οποίο ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα εγκριθεί με ποσοστό 75% με 85%.
Ο κ. Ζάεφ μίλησε με θερμά λόγια για την υποστήριξη που λαμβάνει από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά για την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε., επισημαίνοντας μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις «σαν να επρόκειτο για την ένταξη της δικής της χώρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα