«Βασίλειο» μίζας και διαφθοράς

«Βασίλειο» μίζας και διαφθοράς27.04.2018Πρόσωπα

Η απουσία ελέγχων έφερε τη χώρα στον βούρκο της κρίσης, λέει η εισαγγελέας του Α.Π. Ξένη Δημητρίου

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

H διαφθορά στην Ελλάδα είναι «κάθετη και οριζόντια», και αυτός είναι ο λόγος για τη «χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει στην ιστορία της η ελληνική οικονομία»! Με αυτή τη φράση που λέει μόνο αλήθειες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου απεικόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη

την ελληνική πραγματικότητα: μίζες, συναλλαγές, απουσία ελέγχων. Αποκάλυψε δε ότι όλοι οι φορείς στη χώρα «κρύβουν» κι από μια υπόθεση διαφθοράς που έχει απασχολήσει την ελληνική Δικαιοσύνη! «Δεν υπάρχει φορέας για τον οποίο δεν έχει έρθει στη Δικαιοσύνη υπόθεση διαφοράς» είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Δημητρίου, μιλώντας στο συνέδριο «Δημοκρατία και Δικαιοσύνη», αναφέρθηκε στις υποθέσεις για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα που απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια την ελληνική Δικαιοσύνη. Είπε ότι ως συνέχεια αυτών κατασχέθηκαν 40.000.000 ευρώ, ενώ οι δεσμεύσεις ακίνητης περιουσίας για τις ίδιες υποθέσεις ξεπερνούν σε αξία τα 400.000.000 ευρώ.

Τεράστιος όγκος υποθέσεων

«Είναι άπειρες οι υποθέσεις διαφθοράς που έχουν κατακλύσει τα δικαστήρια και αφορούν οργανισμούς του Δημοσίου, φορείς, νοσοκομεία κ.ά., όπου η διαφθορά έχει εκτραφεί από πολλά χρόνια» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Δημητρίου. Σύμφωνα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης οφείλεται στον μεγάλο όγκο των υποθέσεων διαφθοράς που κατακλύζουν τα δικαστήρια.

Παραδέχτηκε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί μέχρι πρόσφατα, λόγω «των μη γνώσεων», ήταν αδύναμοι να αντιληφθούν «τι είχε συμβεί» στις επίδικες υποθέσεις διαφθοράς και αναφέρθηκε στη συνεργασία του Αρείου Πάγου με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με μεταπτυχιακά προγράμματα, διάρκειας οκτώ μηνών, για 41 εισαγγελείς και δικαστές, προκειμένου «να εφοδιαστούν με δεξιότητες και να κατανοούν τις πληγές που μαστίζουν τη Δικαιοσύνη».

Η κυρία Δημητρίου σημείωσε με νόημα πως «δημοκρατία και διαφθορά δεν πάνε μαζί. Αν στη χώρα μας έχουμε διαφθορά, ας αναρωτηθούμε για το αν έχουμε πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, αν έχουμε δημοκρατία». Αιτίες της διαφθοράς, σύμφωνα με την κυρία Δημητρίου, είναι μεταξύ άλλων το έλλειμμα ελέγχου, το ατελές νομοθετικό πλαίσιο και η αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών κατά την εφαρμογή του νόμου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι διαφθορά δεν είναι μόνο οι παράνομες πληρωμές, οι μίζες, η εξαγορά συνειδήσεων, η διαπλοκή στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

«Είναι ο ευτελισμός του κοινωνικού αγαθού, η έκπτωση της κοινωνικής λειτουργίας, η εξοικείωση με την εξουσία, η συνολική μετατόπιση της κοινωνίας από τις αξίες της» είπε. Για τους παράγοντες που ευνοούν τη διαφθορά μίλησε η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα