Βαρύ κλίμα στη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Αλέξη Τσίπρα παρά τη συναίνεση στα εθνικά

Αρκετές διαφωνίες, κάποιες φορές μάλιστα σε έντονο ύφος, και βαρύ κλίμα χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Σκοπός του τετ α τετ, όπως είχε προαναγγελθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν να ενημερώσει ο πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και για τα εθνικά μας θέματα, ωστόσο έγινε μακρά συζήτηση για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, με

τις δύο πλευρές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε κάποιες περιπτώσεις και να διαπιστώνουν για μία ακόμη φορά τη μεταξύ τους διαφωνία. Και μπορεί το κυβερνητικό επιτελείο να προσπαθεί να παρουσιάσει τον διάλογο των δύο ως «γόνιμο» και σε χαμηλούς τόνους, όμως η πραγματικότητα δεν ήταν αυτή.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, που αφορούσε και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά, «ο γόνιμος διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε και στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων».

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον κάνουν λόγο για «καλό και ενωτικό κλίμα» από τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκύπτει διαφορετική διάσταση. Σύμφωνα με συνομιλητή του Αλέξη Τσίπρα, αυτός «πήγε με ειλικρινή διάθεση να τα πει όλα». Κατά την ίδια πηγή, έγινε έντονος διάλογος, με το κλίμα πάντως να είναι αρκετά βαρύ «λόγω της τοξικότητας που υπάρχει στην πολιτική ζωή εξαιτίας των επιλογών Μητσοτάκη, με τελευταίο κρούσμα όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή με την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «πάρα πολύ σοβαρή» την κατάσταση στα εθνικά μας θέματα, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις, και εξέφρασε τη δυσφορία του για τον έναν χρόνο «αδικαιολόγητης» -όπως τη χαρακτήρισε- καθυστέρησης στις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. Ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει την άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το θέμα και να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια, ενώ διαμαρτυρήθηκε και για τη μεγάλη καθυστέρηση ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών.

«Απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας χρειάζεται εθνική στρατηγική, και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση, διάρκειας 1,5 ώρας, επισημαίνοντας ότι τη μία διαφορά μας με την Τουρκία, «την υφαλοκρηπίδα, που ταυτίζεται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, οφείλουμε να τη λύσουμε μέσα από τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Οχι, όμως, υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών».

Όσον αφορά την οικονομία, δήλωσε στον πρωθυπουργό την αγωνία του για τη σημερινή εικόνα της, καθώς και για την επόμενη ημέρα. Ιδιαίτερα στάθηκε στη διαφωνία του με την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, όπως αυτή διέρρευσε από την κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα