Βαρόμετρο το φυσικό αέριο: Από την τιμή του θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξουν νέες παροχές από τον Σεπτέμβριο

Το φυσικό αέριο θα είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας το επόμενο διάστημα, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί ο όποιος δημοσιονομικός χώρος της χώρας, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Σήμερα η τιμή του αερίου ήταν 11 φορές πάνω από την τιμή προ κρίσης» συνέχισε ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος έθεσε δύο πιθανά σενάρια για το φυσικό αέριο. Το πρώτο είναι η περίπτωση να μη διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου, που θα σημάνει αποκλιμάκωση των τιμών του. Το δεύτερο, η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, «από την οποία η Ελλάδα

θα έχει μικρότερες συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία».

Στην περίπτωση που υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, προτεραιότητα θα είναι οι πιο αδύναμοι πολίτες. Οι ισχυροί του Βορρά, όπως αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιμένουν στη σκληρή γραμμή για δημοσιονομική πειθαρχία -παρά το πληθωριστικό κύμα και τον ενεργειακό εφιάλτη- κυρίως προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που διαθέτουν υψηλό δημόσιο χρέος, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία.

Οι δανειστές μπορεί να αντιλαμβάνονται την ανάγκη για νέες παροχές και επιδοτήσεις προς τους ευάλωτους πολίτες για να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας, ωστόσο καλούν την κυβέρνηση να μην εκτροχιάσει τον Προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να ρίξει το πρωτογενές έλλειμμα περίπου στο 2% του ΑΕΠ φέτος και να επιστρέψει σε πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2023.

Γι’ αυτό τον λόγο, το μήνυμα των δανειστών είναι «ξεκάθαρο»: «Να εισπράξετε φόρους για να βρείτε δημοσιονομικό χώρο».

Ηδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η αύξηση των εσόδων μέσα στο καλοκαίρι από τους φόρους και τον τουρισμό θα δώσει ευκαιρίες για έξτρα δημοσιονομικό χώρο, συνεπώς χώρο για παροχές από το φθινόπωρο, με προτεραιότητα σε νέες παρεμβάσεις στο ρεύμα και στη βενζίνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα