Τζάμπα μαγκιές! Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τώρα επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

Σφοδρές επικρίσεις δέχεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στάση απέναντι στις νέες τουρκικές προκλήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτιέται με δήλωσή του ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» για τον πρωθυπουργό και υποστηρίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κρήτη είναι «μονόδρομος», επιμένοντας ταυτόχρονα στην ανάγκη να

ασκηθούν πιέσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης για κυρώσεις στην Τουρκία. Αν και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης μπορεί ανέξοδα να διατυπώνει τις θέσεις του και την κριτική του, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι εξελίξεις» και προσθέτει ότι πριν από 10 μέρες κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο, ενώ σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος άνοιξε τα Βαρώσια και έστειλε πάλι ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας «ακόμη και εντός των 12 μιλίων των δυνητικών χωρικών μας υδάτων στο Καστελόριζο». «Πολύ φοβάμαι», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ότι η γερμανική προεδρία και η Ε.Ε. στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν».

Την ίδια ώρα προ των ευθυνών της έφερε την κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά, η οποία δήλωσε ότι έχει την κύρια ευθύνη να αποτρέψει τα τετελεσμένα σε βάρος μας από την Τουρκία με διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα. Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε μάλιστα ότι «οφείλει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τα κράτη-μέλη» καλώντας την κυβέρνηση να ασκήσει ακόμη και βέτο.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., να απαιτήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Ε.Ε. περί συλλογικής άμυνας, να απαιτήσει γενικευμένο εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, καθώς και να προαναγγείλει νηοψία στο «Oruc Reis», να βυθίσει τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία και να καταστήσει την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας casus belli.

Keywords
Τυχαία Θέματα