Τον δρόμο για Κομισιόν - ΕΚΤ παίρνει το σχέδιο «Ηρακλής»

Τον δρόμο για Κομισιόν - ΕΚΤ παίρνει το σχέδιο «Ηρακλής»14.11.2019Οικονομία

Σύντομα αναμένεται και στη Βουλή ως νομοσχέδιο για το «κούρεμα» «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες ύψους 30 δισ. €

Τις τελευταίες λεπτομέρειες των διατάξεων που θα μετατρέψουν το σχέδιο «Ηρακλής» σε νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί εντός του τρέχοντος μηνός από τη Βουλή και θα επιτρέψει

να «τρέξουν» οι πρώτες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων στις αρχές του 2020, επεξεργάζονται τα στελέχη και οι σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών. Το νομοσχέδιο αναμένεται να σταλεί στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύριο, άνευ απροόπτου, ώστε να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή, με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Από τις 10 Οκτωβρίου, όταν η DG Comp ενέκρινε το σχέδιο «Ηρακλής», το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται πυρετωδώς για να λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου οι προβλέψεις του σχεδίου, που θα «σβήσει» από τους ισολογισμούς των τραπεζών «κόκκινα» δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ. Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, καθώς το τελικό κείμενο πρέπει να κινείται μέσα στο πλαίσιο που εγκρίθηκε από την Κομισιόν και παράλληλα να είναι ελκυστικό και λειτουργικό για τις τράπεζες.

Η βασική εκκρεμότητα για την κυβέρνηση αφορά κατά πόσο η εγγύηση του Δημοσίου είναι αρκετή για να θεωρηθούν μηδενικού ρίσκου οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης (senior notes) που θα κρατήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες.

Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι, αν δεν είναι μηδενικού ρίσκου και επηρεαστούν αρνητικά τα κεφάλαιά τους, το συγκεκριμένο σχέδιο δεν θα έχει τα προσδοκώμενα οφέλη.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, πληροφορίες υποστηρίζουν ότι κάποιοι αξιωματούχοι του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) συνεχίζουν να εξετάζουν αν και κατά πόσο οι εγγυήσεις μιας χώρας που δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα μπορεί να μηδενίσουν τον κίνδυνο των τίτλων senior που θα διακρατήσουν οι τράπεζες, ώστε με τον τρόπο αυτό να μην υπάρξει θέμα με τα εποπτικά τους κεφάλαια.

Διαβεβαιώσεις

Πάντως, ο SSM έχει διαβεβαιώσει ότι τέτοιο θέμα δεν θα υπάρξει και ότι δεν πρόκειται να απαιτηθούν δεύτερες εγγυήσεις που να υποστηρίζουν τις πρώτες, καθώς αυτό θα αποτελέσει χορήγηση κρατικής βοήθειας (state aid).

Από τα 30 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων που θα μεταφερθούν στο όχημα ειδικού σκοπού για να τιτλοποιηθούν, τα 9 δισ. ευρώ των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds) θα παραμείνουν στα βιβλία των τραπεζών, αφού θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, και θα πληρώνουν σε αυτό προμήθεια 200.000.000 ευρώ ετησίως για τη συγκεκριμένη εγγύηση.

Ομόλογα 6,3 δισ. ευρώ ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine bonds) θα πουληθούν στους επενδυτές, ενώ ομόλογα 14,7 δισ. ευρώ χαμηλής διαβάθμισης (junior bonds) -βρίσκονται ήδη με μορφή επισφαλειών εγγεγραμμένα στους ισολογισμούς των τραπεζών- θα περάσουν σε ειδικό όχημα (SPV). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται το επόμενο διάστημα για τιτλοποιήσεις ύψους 22,3 δισ. ευρώ, ενώ την περίοδο αυτή προχωρούν σε συμφωνίες με εταιρίες διαχείρισης δανείων. Οπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, δεν θα απαιτηθεί χρήση κεφαλαίων από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων του Δημοσίου για τις εγγυήσεις ούτε νέες εκδόσεις ομολόγων, γιατί οι εγγυήσεις αφορούν υψηλού επιπέδου ενεργητικά, τα οποία έχουν μεγάλες διασφαλίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα