Το τελευταίο «αντίο» στον Θέμο

Το τελευταίο «αντίο» στον Θέμο28.01.2019Πρόσωπα

Πολιτικοί, νομικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες στο ύστατο «χαίρε»

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης τελέστηκε χθες το μεσημέρι, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, η κηδεία του Θέμου Αναστασιάδη στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας στην Κηφισιά, όπου κατέφθασαν συγγενείς, συνεργάτες, φίλοι του εκδότη, αλλά και απλός κόσμος που τον αγάπησε μέσα από τα γραπτά του.

Τραγική φιγούρα, η αγαπημένη σύζυγος και συνοδοιπόρος του στη ζωή Βασιλική Παναγιωτοπούλου, η οποία

ήταν στο πλευρό του καθ' όλη τη διάρκεια της μάχης που έδινε με τον καρκίνο. Μαζί με τα τρία παιδιά της έφτασε -φανερά καταβεβλημένη- στην εκκλησία κρατώντας ένα τριαντάφυλλο για τον πολυαγαπημένο της Θέμο.

Το «παρών» έδωσαν επίσης εκπρόσωποι του πολιτικού, νομικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

Ανάμεσά τους ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, οι δικηγόροι Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Θέμης Σοφός, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο επί χρόνια συνεργάτης του εκλιπόντος Βαγγέλης Περρής και πολλοί δημοσιογράφοι.

«Πάντα μαχητής»

«Ο Θέμος ήταν πάντα μαχητής, αυτό είναι γνωστό σε όλους σας. Καμία άλλη μάχη, όμως, δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτήν, την τιτάνια μάχη για τη ζωή. Ο Θέμος λάτρευε τη ζωή. Κανένας μας δεν αναλογίζεται πόσο πολύτιμη είναι - ακόμα και η επιστήμη της ιατρικής μπορεί κάποιες φορές να αποδομεί τέτοιες ιερές έννοιες. Ακόμα και σε συνθήκες αδιανόητες για τα ανθρώπινα όρια, ο Θέμος δεν σταματούσε να γράφει. Ο Θέμος μού δίδαξε την ιερότητα της ζωής μέσα από το φάσμα του θανάτου. Μέσα από το πείσμα και το θάρρος, μέσα από τον σαρκασμό και το χιούμορ, και μέσα από βλέμματα, στα οποία η μόνη απάντηση είναι η σιωπή» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον επικήδειό του ο θεράπων ιατρός του εκλιπόντος Θανάσης Παπανικολάου, ο οποίος βρέθηκε κοντά του σε όλη τη διάρκεια της δυσκολότερης δοκιμασίας που κλήθηκε ποτέ να αντιμετωπίσει.

Ιδιαίτερα συγκινητικά ήταν και τα λόγια του εκπροσώπου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρη Κονιδάρη, με τον οποίο ο Θέμος δέθηκε τα τελευταία χρόνια που πάλευε με τον καρκίνο. «Ησουν ένα μικρό παιδί στο σώμα ενός ενήλικα με μυαλό ενός γέρου σοφού, που όμως ήθελε πάντα να αναζητά, ήθελε πάντα να μαθαίνει, και γι' αυτό άλλωστε ήσουν και σοφός. Δεν λύγισες, δεν συμβιβάστηκες, δεν υποτάχθηκες, δεν συναλλάχθηκες, δεν διαπραγματεύτηκες σε τίποτε και έφυγες όρθιος και ίσιος, γιατί ήσουν πάντα Ελληνας και γαρ Ηπειρώτης».

Η ταφή του Θέμου Αναστασιάδη θα γίνει στον Κότρωνα Λακωνίας, τον τόπο που λάτρευε και επισκεπτόταν κάθε χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα