Το «στοίχημα» με τον Τραμπ!

Το «στοίχημα» με τον Τραμπ!24.09.2019ΝΔ

Ο Κυριάκος, που είναι ήδη στη Ν. Υόρκη, δίνει τεράστια έμφαση στη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Το πρόγραμμά του

Με το «καλημέρα» της άφιξής του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός -συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα- το πρώτο πράγμα που επεσήμανε, κατά την πρώτη του συνομιλία με τους δημοσιογράφους στο λόμπι του ξενοδοχείου όπου κατέλυσε, ήταν η ιδιαίτερη έμφαση που δίνει στο σημερινό τετ α τετ

που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

Ο κ. Μητσοτάκης προσγειώθηκε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος το απόγευμα της Κυριακής στο αεροδρόμιο «JFK» της Νέας Υόρκης και κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο, όπου έφτασε λίγο μετά τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (ξημερώματα ώρα Ελλάδος).

Ο κ. Μητσοτάκης αναμενόταν να εγκαινιάσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του χθες με την ομιλία του στη Σύνοδο του ΟΗΕ, την οποία συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες για την κλιματική αλλαγή.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα αναδείκνυε τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας με την υποστήριξη της UNESCO και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερόταν ειδικά στη διάβρωση των μνημείων και αναμενόταν να προαναγγείλει διεθνή διάσκεψη σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην Αθήνα, εντός του 2020, για το συγκεκριμένο θέμα.

«Το κλίμα μάς αφορά όλους» ήταν το μήνυμα που κόμιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΗΕ, ο οποίος σε αυτό το πλαίσιο προωθεί τις «πράσινες» πολιτικές για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη μετάβαση από τις παραδοσιακές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι κατ' ιδίαν επαφές του πρωθυπουργού αναμενόταν να αρχίσουν χθες με τους ηγέτες της Αλβανίας, του Κοσόβου, της Σερβίας, καθώς και της Κολομβίας και της Παλαιστίνης, ενώ σήμερα δεσπόζει η παρθενική συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν από την αυριανή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το τρίπτυχο των στόχων του πρωθυπουργού από αυτό το ταξίδι συνίσταται στο να καταστεί σαφές σε διεθνές επίπεδο ότι, καταρχάς, η Ελλάδα βρίσκεται αναβαθμισμένη στη γεωπολιτική σκακιέρα, κατά δεύτερον ότι έχει αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση και βαδίζει σε μια εποχή ανάπτυξης και, κατά τρίτον, να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ η «κόκκινη κλωστή» που διαπερνά αυτό το τρίπτυχο είναι η προσέλκυση επενδύσεων στον χώρο της ενέργειας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης, εκτός των τετ α τετ με πολιτικούς ηγέτες, θα έχει καθ' όλη την εβδομάδα σημαντικές επαφές με μεγάλους «παίκτες» της διεθνούς οικονομίας, όπως η χθεσινή αναμενόμενη συνάντησή του με τον CEO της JP Morgan Chase.

Keywords
Τυχαία Θέματα