Το σχέδιο για την ανάπλαση των Εξαρχείων

Το σχέδιο για την ανάπλαση των Εξαρχείων13.08.2019Άρθρα

Αρχίζει με το σφράγισμα κτιρίων που είχαν καταληφθεί και το βάψιμο τοίχων και καταλήγει στον σταθμό του μετρό

O εξωραϊσμός της περιοχής των Εξαρχείων, παράλληλα με την αποκατάσταση της τάξης και την εφαρμογή του νόμου, συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες με τη συμμετοχή έξι υφυπουργών και του νέου δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπλαση των Εξαρχείων

περιλαμβάνει παρεμβάσεις άμεσης εφαρμογής, όπως για παράδειγμα βάψιμο τοίχων, καθώς επίσης βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως η κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία. Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 10.000.000 ευρώ και ο χρόνος αποπεράτωσής του είναι πέντε χρόνια.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση ομάδας περίπου 50 στελεχών από διάφορες υπηρεσίες του δήμου, που θα προχωρήσουν σε άμεσες παρεμβάσεις για την «επαναφορά της λειτουργικότητας» στη γειτονιά. Αποστολή τους θα είναι η καθημερινότητα του πολίτη, η καθαριότητα, το βάψιμο των τοίχων που είναι καλυμμένοι με γκράφιτι, η αποκατάσταση της λειτουργίας του δημοτικού φωτισμού, η αποκατάσταση φθορών σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς και το σφράγισμα όσων κτιρίων εκκενώνονται από καταληψίες. Στα Εξάρχεια υπάρχουν 23 υπό κατάληψη κτίρια. Τα 12 από αυτά φιλοξενούν μετανάστες, ενώ τα 11 έχουν καταληφθεί από ομάδες αναρχικών.

Η Αστυνομία;

Στο σχέδιο δεν αναφέρονται αστυνομικού χαρακτήρα ενέργειες. Επίσης, οι κάδοι απορριμμάτων θα αντικατασταθούν σταδιακά από νέους, βυθιζόμενους, ενώ το πάρκο στην οδό Ναυαρίνου (πρώην υπαίθριο πάρκινγκ) θα περάσει στη δικαιοδοσία του δήμου.

Στις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα παρεμβάσεις περιλαμβάνονται μικρής διάρκειας και κόστους έργα, με έμφαση στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και τη συμμετοχή των κατοίκων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. 

Το σχέδιο προβλέπει -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία θέσης «εντεταλμένου συμβούλου Εξαρχείων», με αποστολή να καταγράφει τα προβλήματα των κατοίκων και την πορεία υλοποίησης του σχεδίου, παρεμβάσεις στον λόφο του  Στρέφη, με την αποκατάσταση  της λειτουργίας της  παιδικής χαράς, των αθλητικών εγκαταστάσεων, του αναψυκτηρίου, του αμφιθεάτρου, του ηλεκτροφωτισμού, των μονοπατιών και με έμφαση στα όμβρια, στην άρδευση και την πυροπροστασία. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η σύνδεση του Αρχαιολογικού Μουσείου με τον λόφο.

Μακροπρόθεσμα, μεγάλης σημασίας θεωρείται από τη νέα δημοτική Αρχή και την κυβέρνηση το μετρό στα Εξάρχεια, όπως προβλέπεται στη Γραμμή 4, η οποία προχωράει, ωστόσο η μεγαλύτερη παρέμβαση είναι η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και η συνένωσή του με το Πολυτεχνείο και το Ακροπόλ.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα