Το νέο πλαίσιο εργασίας στο Δημόσιο, «μπάχαλο» στον ιδιωτικό τομέα!

Πέντε μήνες μετά το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας, και ενώ σήμερα επιστρέφουν από την άδειά τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση αδυνατεί να νομοθετήσει τα στοιχειώδη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που εξέδωσε προχθές Σάββατο, δίνει τη δυνατότητα τηλεργασίας στους εργαζομένους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη σαφής ορισμός!

Το θέμα απασχόλησε εργαζομένους, συνδικαλιστικούς φορείς, εργατολόγους και τα κόμματα ήδη από το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας και

το lockdown που ακολούθησε την περασμένη άνοιξη. Τότε, το υπουργείο Εργασίας, με εγκύκλιο που εξέδωσε η γ.γ. Αννα Στρατινάκη, παρέπεμπε για τον ορισμό των ευπαθών ομάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε λίστα του ΕΟΔΥ.

Τους μήνες που ακολούθησαν, η κυβέρνηση έμεινε άπραγη και η τελευταία ΠΝΠ αναφέρει ότι «αναμένεται» Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό των ευπαθών ομάδων και τα πιστοποιητικά που θα πρέπει να προσκομίζουν στους εργοδότες. Επιπρόσθετα, χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και για τους οποίους δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας θα έχουν να επιλέξουν το δίλημμα «προστασία της υγείας ή φτωχοποίηση», κι αυτό γιατί ο εργοδότης θα μπορεί να θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή και θα αμείβονται με τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η οποία, όπως ανέδειξε πρόσφατα η «δημοκρατία», δίδεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Αναλυτικά, η ΠΝΠ προβλέπει τα εξής:

1. Ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

2. Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας κατόπιν αιτήματός τους.

3. Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το εν λόγω αίτημα, εφόσον η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

4. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να λάβει μέτρα ώστε ο εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην έρχεται σε επαφή με κοινό.

5. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ο εργοδότης θέτει τη σύμβαση εργασίας του εργαζομένου σε αναστολή για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

6. Αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εργασίας και Υγείας, με την οποία θα οριστούν αφενός η έννοια των ευπαθών ομάδων έναντι των συνεπειών μετάδοσης του Covid-19, αφετέρου κάθε ιατρικό πιστοποιητικό που πρέπει να προσκομίζει ο αιτών εργαζόμενος στον εργοδότη.

7. Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει τη διάταξη, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα