Το μεγάλο στοίχημα με την έκδοση 15ετούς ομολόγου!

Το μεγάλο στοίχημα με την έκδοση 15ετούς ομολόγου!28.01.2020Οικονομία

Για πρώτη φορά το Δημόσιο δανείζεται με ορόσημο που ξεπερνά το 2032 που είναι το όριο για τη βιωσιμότητα του χρέους

Στην έκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), που έδωσε χθες τη σχετική εντολή σε BNP Paribas, Barclays, BofA,

Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνά το 2032, τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην εξασφαλισμένη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την επάνοδο μερικής αβεβαιότητας, όπως έχει προκύψει κατά τη συμφωνία του 2018, με την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Με μια έκδοση δεκαπενταετούς ομολόγου και επιτόκιο κοντά στο 2%, το Ελληνικό Δημόσιο στοχεύει να στείλει μέσω της επενδυτικής κοινότητας μια ηχηρή απάντηση ανάκτησης συνθηκών κανονικότητας και για το δημόσιο χρέος, πιέζοντας ενδεχομένως έμμεσα και τους θεσμούς να αναθεωρήσουν δραστικά τις παραδοχές στην επικείμενη ανάλυση βιωσιμότητας (DSA).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που εξετάζεται να αντληθεί κυμαίνεται μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ φέρεται ότι έχει θέσει για τη νέα έκδοση ως στόχο ένα επιτόκιο της τάξεως του 1,85%-1,95%, δηλαδή χαμηλότερο από το κόστος των δανείων του ΔΝΤ που θα αποπληρωθούν πρόωρα μέσα στο 2020. Χθες η απόδοση του 13ετούς ομολόγου λήξεως στις 30 Ιανουαρίου 2033 διαμορφώθηκε στο 1,71%.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα επιθυμεί να αποπληρώσει πρόωρα ομόλογα του ΔΝΤ που ωριμάζουν φέτος και το 2021, συνολικής αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ. Μετά την κίνηση αυτή η χώρα μας θα έχει οφειλές προς το Ταμείο ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

Σενάρια

Μια επιτυχημένη έκδοση 15ετούς χρεογράφου θα οδηγούσε σε χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις όλων των υπόλοιπων ομολόγων. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η χρηματοδοτική στρατηγική για το έτος 2020 θα επικεντρωθεί στη συνεχιζόμενη παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους, σε συνδυασμό με τη μείωση του στοκ του χρέους, διατηρώντας παράλληλα τα υφιστάμενα επίπεδα ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία ανέρχονται περίπου στα 32 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα δανεισμού για το 2020 θέτει, μέσω των δύο σεναρίων, ένα ενδεικτικό εύρος των χρημάτων που μπορεί να αναζητήσει το Ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές. «Το πρώτο σενάριο δίνει έμφαση στη μείωση των εντόκων γραμματίων μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων, ενώ το δεύτερο σενάριο λαμβάνει υπόψη πρόσθετες πιθανές πρόωρες αποπληρωμές χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου ή του ιδιωτικού τομέα. Τα σενάρια βασίζονται στις ακόλουθες παραδοχές αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της φετινής χρονιάς:

• Μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αποπληρωμή χρεών: 2,9 δισ. ευρώ.

• Τόκοι για μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος: 6,15 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 600.000.000 ευρώ για τόκους REPOs που αποτελούν τμήμα του ενδοκυβερνητικού χρέους).

• Πρωτογενές πλεόνασμα: 6,36 δισ. ευρώ.

• Λοιπές ταμειακές ανάγκες: 0,56 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει την επισκόπηση δαπανών σε όλα τα υπουργεία προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι που θα επιτρέψουν την περαιτέρω μείωση φόρων. Οπως προκύπτει από την ομιλία του υπ. Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε ημερίδα για τη δημοσιονομική πολιτική, από την επισκόπηση «θα εντοπιστούν περιοχές που μπορούν να οδηγήσουν σε απελευθέρωση πόρων, προκειμένου αυτοί να διατεθούν σε κρίσιμες κυβερνητικές προτεραιότητες».

Keywords
Τυχαία Θέματα