Το Ισραήλ ενσωματώνει την Κοιλάδα του Ιορδάνη!

Το Ισραήλ ενσωματώνει την Κοιλάδα του Ιορδάνη!12.09.2019Ειδήσεις

Σφοδρές αντιδράσεις ΟΗΕ - Ε.Ε. κατά Νετανιάχου, που «υποσχέθηκε» την προσάρτηση του 30% της Δυτικής Οχθης

Από τη 
Θεανώ Καρούτα 

Tον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν σε προεκλογική ομιλία του το βράδυ της Τρίτης «υποσχέθηκε» την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, περιοχής με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

«Σήμερα

ανακοινώνω την πρόθεσή μου, μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, να εφαρμόσω την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και στη βόρεια Νεκρή Θάλασσα» δήλωσε και οι λέξεις του ακούστηκαν σαν τύμπανα πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Η εν λόγω περιοχή αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της Δυτικής Οχθης, των παλαιστινιακών εδαφών που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, και με τις εκλογές να είναι προγραμματισμένες την ερχόμενη Τρίτη, στις 17 του τρέχοντος μήνα, πολλοί είδαν στην εξαγγελία του πολιτικά στριμωγμένου Νετανιάχου μια προσπάθεια να συσπειρώσει το δεξιό του ακροατήριο. Οι αντιδράσεις φυσικά, ήρθαν άμεσα.

Διαφωνίες

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε το Ισραήλ κατά της μερικής προσάρτησης της Δυτικής Οχθης κάνοντας λόγο για «καταστροφική προοπτική».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε την πρόθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού κάτι που «θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές μιας βιώσιμης ειρήνης», ενώ σφοδρή ήταν και η αντίδραση της Αγκυρας. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεχμέτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε στον Νετανιάχου, κατηγορώντας τον για τις «παράνομες, αθέμιτες και επιθετικές» προεκλογικές δεσμεύσεις που αποτελούν μέρος ενός «ρατσιστικού κράτους απαρτχάιντ».

Η δέσμευση του Νετανιάχου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και των χωρών του αραβικού κόσμου, με την Ιορδανία να προειδοποιεί ότι η κίνηση αυτή «θα σύρει την περιοχή σε βία», την ώρα που ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ-Γκεΐτ δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν σε αυτόν καταδικάζουν το σχέδιο, καθώς θα υπονομεύσει κάθε ευκαιρία προόδου στην ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.

Από την πλευρά της Ουάσινγκτον, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη παραμένει αμετάβλητη.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή» απάντησε ο αξιωματούχος σε ερώτηση αν ο Λευκός Οίκος στηρίζει την κίνηση Νετανιάχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα