Το debate της δημοκρατίας με τους μονομάχους της Αθήνας

Το debate της δημοκρατίας με τους μονομάχους της Αθήνας24.05.2019Πρόσωπα

Οκτώ υποψήφιοι δήμαρχοι λαμβάνουν τον λόγο και απαντούν στο ερώτημα «Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε για την πρωτεύουσα, αν εκλεγείτε»

Παραδοσιακά στην εκλογική μάχη για τον δήμο της Αθήνας εστιάζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πολύ περισσότερο όμως σε αυτή τη συγκυρία κατά την οποία η πρωτεύουσα παρουσιάζεται βαριά «πληγωμένη» έπειτα από οκτώ χρόνια άγριας λιτότητας εξαιτίας των προβλημάτων που

συσσώρευσε η οικονομική κρίση. Σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα οι υποψήφιοι δήμαρχοι καλούνται να βρουν λύσεις και να απαντήσουν πειστικά, θέτοντας τις δικές τους προτεραιότητες.

«Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε για την Αθήνα, αν εκλεγείτε;». Η «δημοκρατία» έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα, που, άλλωστε, βρίσκεται στα χείλη όλων των Αθηναίων, και οι υποψήφιοι δήμαρχοι, ιεραρχώντας τις ανάγκες, απαντούν:

Κώστας Μπακογιάννης

Καθημερινότητα από την πρώτη μέρα

Καθημερινότητα, καθημερινότητα, καθημερινότητα. Από εκεί ξεκινάμε την πρώτη μέρα κιόλας. Για να βάλουμε την Αθήνα μπροστά, οφείλουμε να επέμβουμε άμεσα για να γίνει η πόλη μας ασφαλής, καθαρή, προσβάσιμη, με περισσότερο πράσινο και φωτισμό παντού. Κι αυτό θα κάνουμε. Η φωτισμένη και καθαρή Αθήνα είναι το πρώτο βήμα απέναντι στην ανομία και την εγκληματικότητα. Το πρώτο βήμα για να διώξουμε τον φόβο και να ξανακάνουμε την Αθήνα μια πόλη που χαίρεσαι να ζεις.

Αυτό φυσικά θα συμβεί μονάχα όταν η δημοτική Αρχή περάσει από τις καταγγελίες στη δράση και πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Οταν, δηλαδή, προχωρήσει στη δημιουργία ενός ενιαίου συντονιστικού κέντρου ασφάλειας, όπως συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παράλληλα είναι απαραίτητη η στενή επιχειρησιακή συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με μια εκσυγχρονισμένη και αναβαθμισμένη Δημοτική Αστυνομία και με κοινές περιπολίες. Και βέβαια εφόσον χρειαστεί, η συνδρομή ιδιωτικών εταιριών φύλαξης σε πάρκα, παιδικές χαρές κ.λπ., όπως συμβαίνει ήδη με επιτυχία στο Πεδίον του Αρεως.

Νάσος Ηλιόπουλος

Σύγκρουση με τα συμφέροντα

Μια Αθήνα από την αρχή προϋποθέτει σύγκρουση με συμφέροντα. Την επόμενη ημέρα των εκλογών δεν πρόκειται να κλειστώ σε ένα γραφείο και να γίνω δέσμιος εξυπηρέτησης συμφερόντων, είτε μικρών είτε μεγάλων. Κάποιοι αυτό έχουν συνηθίσει να κάνουν μέχρι σήμερα, διαιωνίζοντας την εγκατάλειψη και την αδιαφορία.

Η «Ανοιχτή Πόλη» έχει σχέδιο και προτεραιότητες. Δεν είμαι διατεθειμένος να συμβιβαστώ με την Αθήνα τού χθες. Οι δρόμοι και οι γειτονιές της πόλης πρέπει και μπορούν να αλλάξουν και η δημοτική Αρχή φέρει την κεντρική ευθύνη. Ως δήμαρχος το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να πάω στην Κονίστρα, στα Πετράλωνα. Εκεί θα σπάσω το λουκέτο και θα παραδώσω τον χώρο στους κατοίκους της περιοχής, φροντίζοντας για τις αναγκαίες υποδομές που χρειάζονται, όπως είναι η παιδική χαρά. Ετσι αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου ως δήμαρχος. Αυτό σημαίνει για μένα έμπρακτη σύγκρουση με όλους εκείνους που διαιωνίζουν την εγκατάλειψη, στοχεύουν στην καταπάτηση του δημόσιου χώρου και αδιαφορούν για τις ανάγκες κατοίκων της Αθήνας.

Παύλος Γερουλάνος

Θα κάνω γραφείο μου τις γειτονιές

Η Αθήνα πέρασε μέσα από διαδοχικές κρίσεις τα τελευταία χρόνια και κατάφερε να σταθεί όρθια. Οι προοπτικές που ανοίγονται μπροστά της, οι ευκαιρίες ανάπτυξης στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στις τεχνολογίες, είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξες. Ομως τα προβλήματα της καθημερινότητας παραμένουν, σχηματίζοντας μια εικόνα εγκατάλειψης και ανασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, από την πρώτη μέρα. Τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται από «ψηλά». Χρειάζονται δήμαρχο που γραφείο του είναι η πόλη. Δήμαρχο ακτιβιστή, που αντί να περιμένει να του έρθουν τα παράπονα πάει πρώτος αυτός στα προβλήματα, που δεν εξαφανίζεται μετά τις εκλογές πίσω από κλειστές πόρτες και δημόσιες σχέσεις.

Το πρώτο που θα κάνω, λοιπόν, είναι να κλείσω το γραφείο του δημάρχου και να κάνω γραφείο μου τις γειτονιές. Χωρίς εξαιρέσεις. Μόνο έτσι θα αναγεννηθεί η Αθήνα. Οταν όλος ο δήμος, με πρώτο τον δήμαρχο, λειτουργεί στον δρόμο. Αυτό είναι το πρώτο που θα κάνω για εμάς τους Αθηναίους. Και δεν κοστίζει τίποτα. Είναι όμως το Α για την αναγέννηση της Αθήνας.

Νίκος Σοφιανός

Αμεση μείωση των φόρων

Δραστική μείωση της δημοτικής φορολογίας. Είναι απαράδεκτο το καθεστώς της γενικευμένης φορομπηξίας με το οποίο συμφωνούν οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι. Χρειάζεται να δοθεί ανάσα στο λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα. Ιδιαίτερα οι επαγγελματίες της πόλης πρέπει να στηριχτούν από τον δήμο με άμεση μείωση του υψηλότατου συντελεστή φορολόγησης για την επαγγελματική στέγη. Ταυτόχρονα πρέπει να εισπράξει ο δήμος από τους επιχειρηματίες και από τον χώρο του τουρισμού και των ξενοδόχων αυτά που οφείλουν να δώσουν στην πόλη. Στήριξη των εργαζομένων του δήμου.

Να βάλουμε φραγμό στη γενικευμένη ιδιωτικοποίηση λειτουργικών υπηρεσιών - δομών του Δήμου της Αθήνας. Να επανακτήσουμε τον δημοτικό χώρο που έχουν παραχωρήσει στους εργολάβους και σε κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεκάδες παρεμβάσεις για άμεσα προβλήματα που εντοπίζονται σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικές - πολιτιστικές υποδομές, στους δρόμους και στις γειτονιές μπορούν να γίνουν πράξη με ενεργοποίηση των εργαζομένων και των υπηρεσιών του δήμου, με διεκδίκηση πόρων, με κινητοποίηση των κατοίκων.

Γιώργος Βουλγαράκης

Να κυκλοφορούμε με ασφάλεια στους δρόμους

Ολοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων έχουν στο πρόγραμμά τους ιδέες και δράσεις για αναπλάσεις, μεγάλα έργα, ανάπτυξη, τουρισμό και πολιτισμό, περισσότερο πράσινο, λιγότερη ρύπανση και άλλα πολλά. Πώς, όμως, μπορούμε να μιλάμε για όλα αυτά, όταν δεν έχει λυθεί το πιο βασικό μας θέμα σε αυτήν την πόλη, που είναι το να κυκλοφορούμε με ασφάλεια στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας; Πώς μπορούμε να νιώσουμε ελεύθεροι να δημιουργήσουμε και να χαρούμε τη ζωή στην πόλη, όταν δεν νιώθουμε ασφαλείς ή όταν ακυρώνεται ο κόπος και η προσπάθειά μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό του παραεμπορίου, που οργιάζει στους δρόμους της Αθήνας;

Το αίτημα για περισσότερη ασφάλεια έχει κεντρική θέση στις ανάγκες των Αθηναίων σήμερα. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή, την απρόσκοπτη οικονομική ανάπτυξη, μα, πάνω απ’ όλα, την ενίσχυση της συλλογικής αυτοπεποίθησης της Αθήνας. Ο πρώτος, ο μεγάλος μας στόχος, το όραμά μας είναι να κάνουμε την Αθήνα την ασφαλέστερη πρωτεύουσα του κόσμου. Θέλουμε την Αθήνα ασφαλή 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο για όλους. Μικρούς και μεγάλους, κατοίκους και επισκέπτες. Θέλουμε την Αθήνα όπως ήταν το διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 για πάντα.

Γιώργος Καραμπελιάς

Επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες τους

Επειδή το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι απλά ανθρωπιστικό, στη συρρικνούμενη Ελλάδα, πρέπει να επιδιωχθεί η επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες τους και να θεσπιστεί ποσόστωση μεταναστευτικών πληθυσμών. Για την αντιμετώπιση της αγοράς των ιδιοκτησιών των Αθηναίων από ξένα αρπακτικά θα πρέπει να τεθούν όρια στον αριθμό διαμερισμάτων και κλινών που μπορούν να μεταβάλουν σε Airbnb. Για τη διασφάλιση της ασφάλειας, σε σύμπραξη με το υπουργείο, δημιουργία μεικτών κλιμακίων Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ.

Εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων με πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων και διαλογή στην πηγή. Μείωση δημοτικών τελών για επανεγκατάσταση βιοτεχνικών - εμπορικών επιχειρήσεων καθώς και για νέα ζευγάρια και πολυτέκνους. Ιδρυση Δημοτικής Τράπεζας. Μετατροπή του Ελαιώνα από hot spot σε διεθνές πολιτιστικό κέντρο, ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο, δημιουργία Μουσείου Γενοκτονίας Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού. Θέσπιση μόνιμης διαβούλευσης με τους πολίτες και συμμετοχικοί προϋπολογισμοί ανά διαμέρισμα, γιατί χωρίς συμμετοχή δεν μπορεί να υπάρξει και υπευθυνοποίηση των πολιτών για την πόλη και την προστασία της.

Βασίλης Καπερνάρος

Να εφαρμοστεί παντού ο νόμος

Στις εκλογές της Κυριακής αναμετράται το 46% των Αθηναίων που δεν προσήλθε στις κάλπες του 2014 με τους επαγγελματίες πολιτικούς και τους επαγγελματίες ψηφοφόρους. Οσοι έχουμε αγανακτήσει με την κατάντια της πόλης μας, τον ξεπεσμό της καθημερινότητάς μας και τη συνακόλουθη ταπείνωση της προσωπικότητάς μας έχουμε μια επιλογή: από τη νέα περίοδο να εφαρμοστεί παντού ο νόμος. Τα προηγούμενα χρόνια εννέα τρόλεϊ, συνολικού κόστους 4.500.000 ευρώ, έγιναν στάχτη από τις εγκληματικές συμπεριφορές κουκουλοφόρων. Το αίτημά μου προς τον δήμαρχο κ. Καμίνη ήταν ο Δήμος Αθηναίων να προχωρήσει σε ενέργειες για την αποκάλυψη και τιμωρία των δραστών με μηνυτήρια αναφορά. Η απάντησή του ήταν: «Είμαστε ενάντια σε τέτοιου είδους κατασταλτικά μέτρα».

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε εμφανής η παντελής έλλειψη ασφάλειας του πολίτη. Παρατηρούμε το φαινόμενο στις πλατείες, στους κεντρικούς δρόμους, στις γειτονιές να μη γίνονται περιπολίες, αλλά ταυτοχρόνως να φυλάσσονται υπουργικά σπίτια και πολιτικά γραφεία. Η αποψίλωση της Δημοτικής Αστυνομίας συνετέλεσε στο διαρκές έγκλημα, αφού άλλοι δημοτικοί αστυνομικοί αποσπάστηκαν στις Φυλακές Κορυδαλλού (!), άλλοι σε γραφεία και όσοι απέμειναν κόβουν κλήσεις. Από την Κυριακή έχουμε δικαίωμα να αλλάξουμε ρότα. Τίποτα το σπουδαίο, τίποτα το εξωφρενικό: εφαρμογή της νομοθεσίας, τήρηση της νομιμότητας, απόλαυση των συνταγματικών μας δικαιωμάτων.

Ηλίας Κασιδιάρης

Οργανωμένο σχέδιο αστυνόμευσης

Θα εφαρμόσουμε άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο αστυνόμευσης σε περιοχές όπου ο δημότης φοβάται να κυκλοφορήσει ή παρουσιάζονται πρωτοφανή φαινόμενα εγκληματικότητας, όπως η διακίνηση ναρκωτικών εν μέση οδώ στην πλατεία Βάθη και το λαθρεμπόριο έξω από την ΑΣΟΕΕ.

Με πεζές περιπολίες από πολυπληθείς ομάδες δημοτικών αστυνομικών, αλλά και επιχειρήσεις ακαριαίας καταστολής με τη συμμετοχή πολλών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, θα εξαλείψουμε τα φαινόμενα αυτά οριστικά. Για παράδειγμα: με το σύνολο του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας και με απορριμματοφόρα της Διεύθυνσης Καθαριότητας θα σαρωθεί το τμήμα της οδού Πατησίων, όπου καθημερινά λαθρομετανάστες διενεργούν παραεμπόριο ανενόχλητοι. Ταυτόχρονα, στις πλατείες και τις κεντρικές οδούς όπου δρουν συμμορίες εγκληματιών θα περιπολούν πεζά τμήματα -αποτελούμενα από 10 δημοτικούς αστυνομικούς έκαστο- κατά τις βραδινές ώρες. Ετσι, θα εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και η Αθήνα θα είναι μία πόλη όπου θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα ο Ελληνας πολίτης και κάθε επισκέπτης. Ισως χάσουμε κάποια έσοδα από τις κλήσεις για παράνομη στάθμευση, θα βελτιώσουμε όμως δραστικά το βιοτικό επίπεδο των δημοτών μας.

Keywords
αθηνα, ολυμπιακοί αγώνες, συγκεκριμένο, χαίρεσαι, δραση, σημαίνει, εκλογες, σχολεια, ελλαδα, νέα, ιδρυση, τραπεζες, συμμετοχή, ασοεε, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, κλειστα σχολεια, Καλή Χρονιά, γερουλανος, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, γσ πατησιων, κασιδιαρης, κοινωνικος τουρισμος, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2014, αστυνομικο τμημα, πολυτεχνειο, οικονομικη κριση, δημοτικη αστυνομια, χωρες, αστυνομια, ασοεε, βημα, δημος αθηναιων, εγκληματικοτητα, θεμα, προγραμμα, αγωνες, αδιαφορια, εξαιρεσεις, αναγεννηση, αποκαλυψη, απλα, βιοτικο επιπεδο, βρισκεται, γινει, γινονται, γραφεια, διαστημα, δημος, δοθει, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, εβδομαδα, εργα, επιτυχια, ευθυνη, ζευγαρια, ζωη, ιδεες, ιδρυση, εικονα, λαθρομεταναστες, λουκετο, λογο, μειωση, παντα, οκτω, ορια, οραμα, παιδικη χαρα, πηγη, πορτες, προβληματα, ροτα, ρυπανση, ρολο, συγκεκριμένο, συμμετοχή, σπιτια, σχεδιο, τιμωρια, τμημα, φυσικα, χαίρεσαι, χειλη, χαρα, ωρες, ασφαλεια, δικαιωμα, εφαρμογη, εννεα, φυλακες, ιδιαιτερα, υπουργειο, κυριακη, μπροστα, ομαδες, σημαίνει
Τυχαία Θέματα