Το Δ' Ράιχ γκρεμίζεται

Το Δ' Ράιχ γκρεμίζεται03.07.2018Ειδήσεις

Η Μέρκελ βυθίζεται, παρά τον χθεσινοβραδινό συμβιβασμό. Η αρχή του τέλους είναι γεγονός!

Η ήττα στο Προσφυγικό, ο οικονομικός πόλεμος του Τραμπ, η κρίση στην Deutsche Bank και η αποδυνάμωση στην Ε.Ε. δείχνουν ότι έχουν αλλάξει οι ισορροπίες

Σοϊμπλε: «Είμαστε στο χείλος της αβύσσου»

Η Θέση μας: ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ, HOT SPOTS ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Διαβάστε επίσης:

►Ελεύθερο πουλί ξανά
ο Ακης!►Πάει πάλι (άρον άρον) στο Λονδίνο!►Γολγοθάς για τους αγρότες ο νέος ΟΠΕΚΑ►«Στο πόδι» πάλι η βόρεια Ελλάδα για το όνομα της Μακεδονίας►Εμμονικός μέχρι τέλους ο Στουρνάρας►Υψηλές βαθμολογίες πέτυχαν μητέρα και κόρη που έδωσαν χέρι χέρι πανελλαδικές►Πολλά ερωτήματα από την απουσία του Καμμένου►Συνάντηση - μυστήριο για να πέσει η κυβέρνηση

Δ' Ράιχ και Μέρκελ καταρρέουν

Στο χείλος του γκρεμού η γερμανική κυβέρνηση, παρά τον συμβιβασμό αργά χθες το βράδυ στο Μεταναστευτικό

Τ ο Δ' Ράιχ γκρεμίζεται, καθώς, βυθισμένο σε μια κρίση που ξεκίνησε από το σοκαριστικό εκλογικό αποτέλεσμα και συνεχίστηκε με ένα μεγάλο διάστημα ακυβερνησίας και παζαριών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Η κυβέρνηση της πάλαι ποτέ σιδηράς κυρίας της Ευρώπης δείχνει έτοιμη να καταρρεύσει έπειτα από μια σειρά ηττών της.

Το Προσφυγικό, ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, η κρίση της Deutsche Bank, οι αλλαγές κυβερνήσεων στην Ε.Ε. δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα που οδηγεί στο ξήλωμα του «πουλόβερ». Ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι όλα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι η δήλωση του Χορστ Ζέεχοφερ, που τόνισε: «Δεν πρόκειται να απομακρυνθώ από την κυβέρνηση, από μία καγκελάριο που χωρίς εμένα δεν θα ήταν καγκελάριος». Και όλα αυτά λίγη ώρα πριν αρχίσει η κρίσιμη συνεδρίαση των ηγεσιών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), που επιβεβαιώνει ότι αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός κρέμεται πλέον από μια κλωστή και αναζητούσε ξανά χθες πολιτικό οξυγόνο μέσα από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που κρίθηκαν αναγκαίες μετά τη «βόμβα» περί διάθεσης παραίτησης που έριξε την Κυριακή ο Ζέεχοφερ.

«Ελπίζω όταν βγω να είναι ακόμη μέρα» δήλωνε ο υπουργός Εσωτερικών μπαίνοντας στον χώρο συνάντησης των ηγεσιών των CDU/CSU. Ο ίδιος επιμένει στην άρνηση εισόδου στη χώρα σε μετανάστες οι οποίοι έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλο κράτος της Ε.Ε. Χθες βράδυ εκκρεμούσε ακόμη μία κρίσιμη συνάντηση, αυτή μεταξύ των βουλευτών της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Με τη Μέρκελ να ποντάρει -όπως πάντα- στον χρόνο και, σύμφωνα με την Deutsche Welle, να δηλώνει πως «υπάρχει ισχυρή επιθυμία για επίλυση (της διαμάχης)». Ακόμη και να ξεπεραστεί σε αυτήν τη φάση η κρίση, τα προβλήματα για τη Μέρκελ θα παραμείνουν εδώ και ίσως σηματοδοτήσουν την αρχή του τέλους της Γερμανίας.

Προσωρινή εκτόνωση

Σε συμβιβαστική λύση για το Μεταναστευτικό κατέληξαν χθες τα μεσάνυχτα CDU και CSU, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Μέρκελ και Ζέεχοφερ αναζητούσαν τρόπο να αποφευχθεί η κατάρρευση του σχηματισμού.
Σύμφωνα με την «Bild», φέρεται ότι συμφώνησαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου μεταναστών στα σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις. Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι οι κλυδωνισμοί θα συνεχιστούν, καθώς το γυαλί φαίνεται ότι έχει ραγίσει.

Σκληρό εξώφυλλο του Der Spiegel «λιώνει» τη σιδηρά κυρία!

«Γροθιά» για τη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά κυρίως για την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ αποτελεί το εξώφυλλο του νέου τεύχους του «Der Spiegel», στο οποίο αποτυπώνεται η σημαία της Γερμανίας να... λιώνει υπό το βάρος των πολιτικών και των οικονομικών επιλογών της καγκελαρίου το τελευταίο διάστημα. Από την κριτική του περιοδικού δεν ξεφεύγει ούτε ο κατήφορος της χώρας στο ποδόσφαιρο μετά τον αποκλεισμό-σοκ των «πάντσερ» στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

«Ηταν κάποτε μια ισχυρή χώρα» είναι ο εύγλωττος τίτλος που επέλεξε το «Der Spiegel» για να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση στην καταρρέουσα Γερμανία, κάνοντας παράλληλα και το φαρμακερό σχόλιο για το γεγονός πως τόσο η Μέρκελ όσο και ο ομοσπονδιακός προπονητής της Γερμανίας Γιόακιμ Λεβ θα πρέπει να κατανοήσουν ότι «έχουν φτάσει στα όριά τους».

Δεκατρία χρόνια στην Καγκελαρία μετράει η Μέρκελ, υπενθυμίζει το περιοδικό, και 12 χρόνια στον πάγκο της Εθνικής Γερμανίας ο Λεβ, αφήνοντας βέβαια να εννοηθεί η «ανάγκη ανανέωσης» που υπάρχει... Για το «τέλος της Γερμανίας που γνωρίζαμε» έκανε λόγο χθες και ο ευρωπαϊκός Τύπος, που παρατηρεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι μόνο η «Bild» διέβλεπε «κάτι θετικό» μέσα σε όλη αυτή την κόντρα που προκαλεί κλυδωνισμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η εφημερίδα που δεν έχει χάσει ποτέ την ευκαιρία να στάξει... χολή για τους «τεμπέληδες Ελληνες» και τον φτωχό ευρωπαϊκό Νότο, χθες σημείωνε πως η «παθιασμένη» διαμάχη Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών με αιχμή το Προσφυγικό είναι προς όφελος της Γερμανίας, αφού ουσιαστικά αναζωογονεί τη δημοκρατία της - στις πλάτες των άλλων λαών της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα