Τίμησαν τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου

Τίμησαν τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου12.11.2018Ειδήσεις

Η επέτειος ένωσε τους ηγέτες των 72 χωρών που βρέθηκαν στο Παρίσι. Μηνύματα ειρήνης από Τραμπ - Πούτιν

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Η επέτειος των 100 χρόνων από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου γιορτάστηκε χθες σε πολλές χώρες του κόσμου, με το βλέμμα να στρέφεται στο Παρίσι, όπου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε 72 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων -μεταξύ τους ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ανγκελα Μέρκελ,

ο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας- στο κύριο γεγονός για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής.

Το Παρίσι θύμιζε φρούριο ήδη από το Σάββατο και τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, με 10.000 αστυνομικούς και άνδρες των ειδικών δυνάμεων να βρίσκονται επί ποδός για την ασφάλεια των υψηλών προσκεκλημένων του Μακρόν. Περίπου 2.000 άνδρες της αστυνομίας τοποθετήθηκαν στα σημεία όπου βρέθηκαν οι ηγέτες, ενώ αρκετές περιοχές του Παρισιού, όπως πέριξ της Αψίδας του Θριάμβου, του προεδρικού μεγάρου και του εκθεσιακού χώρου της Βιλέτ, είχαν αποκλειστεί εντελώς για τους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, ο Ντόνταλντ Τραμπ κατέφτασε με την 700 ατόμων ασφάλειά του, το ίδιο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ανησυχία επικράτησε στην αστυνομία εξαιτίας της διαδήλωσης που έγινε το απόγευμα της Κυριακής κατά του Τραμπ, όμως δεν σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Ωστόσο, οι Γάλλοι δεν πτοήθηκαν και έδωσαν ραντεβού στην κατάμεστη και βροχερή Λεωφόρο των Ηλυσίων, όπου σε απόσταση 200-300 μέτρων από τους ηγέτες του πλανήτη, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις, την πομπή των 72 και την ομιλία του Γάλλου προέδρου από γιγαντοοθόνες.

Στο προεδρικό μέγαρο

Νωρίτερα οι ηγέτες των κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας πρωθυπουργός, έγιναν δεκτοί από τον Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ στο προεδρικό μέγαρο, ενώ μετά το τέλος του γεύματος ο Γάλλος πρόεδρος επιθεώρησε τα παραταγμένα στρατεύματα και επέστρεψε στη θέση του, ανάμεσα στη Μέρκελ και στον Πούτιν. Σε μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ημέρας, μαθητές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Αμερική, ακόμη και από την Κίνα διάβασαν αποσπάσματα από ημερολόγια στρατιωτών που ήταν στα χαρακώματα σε διάφορες γλώσσες, ενώ, προς τιμήν των στρατιωτών από τις αφρικανικές αποικίες, μια Αφρικανή καλλιτέχνιδα από το Μπενίν τραγούδησε στην τοπική διάλεκτο ένα τραγούδι με τίτλο «Ευτυχία το να ζούμε μαζί».



Την εκδήλωση στην Αψίδα ακολούθησε στη Βιλέτ το Φόρουμ για την Ειρήνη, όπου προγραμματίζονταν οι ομιλίες -μεταξύ άλλων- του Αλέξη Τσίπρα, της Ανγκελα Μέρκελ και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων την παράσταση έκλεψαν και οι συνοδοί των αρχηγών, κυρίως η σικάτη Μελάνια Τραμπ, η οικοδέσποινα Μπριζίτ Μακρόν αλλά και η καλοντυμένη Μπέτυ Μπαζιάνα.

Οι Femen κατά του προέδρου της Αμερικής

Τρεις γυναίκες, μέλη της ακτιβιστικής φεμινιστικής οργάνωσης Femen, κατάφεραν να περάσουν τα κιγκλιδώματα και τις δυνάμεις ασφαλείας και να τρέξουν στο οδόστρωμα, την ώρα που περνούσε η αυτοκινητοπομπή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Οι γυμνόστηθες γυναίκες, με τις φράσεις «Hypocrisy parade» («Παρέλαση υποκρισίας») και «Gangsta party» («Πάρτι γκάνγκστερ») γραμμένες στο σώμα τους, έτρεξαν προς το αυτοκίνητο του Τραμπ, ενώ αυτό κατέβαινε τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, πριν συλληφθούν από τους αστυνομικούς. «Η Γαλλία γιορτάζει την ειρήνη με αυτή την τελετή, όμως οι μισοί από τους προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες συγκρούσεις στον κόσμο» δήλωσε αργότερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλος της Femen.

Τετ α τετ και... προσκλήσεις για τον Αλ. Τσίπρα

Με τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα στο πλευρό του ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε το Παρίσι για τους εορτασμούς των 100 χρόνων από τη λήξη του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο των εκδηλώσεων στη γαλλική πρωτεύουσα, είχε σημαντικά ολιγόλεπτα τετ α τετ με ξένους ηγέτες, όπως με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Βλαντιμίρ Πούτιν, την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ο Ρώσος πρόεδρος του είπε ότι τον περιμένει στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη.

Ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του στο Βερολίνο για το συνέδριο του SPD έφτασε στη γαλλική πρωτεύουσα το βράδυ του Σαββάτου και συμμετείχε σε δείπνο που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Χθες ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αψίδα του Θριάμβου, παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση και παρακάθισε στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο προεδρικό μέγαρο προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Δώρισε την «Ειρήνη»

Ακολούθησαν τα εγκαίνια από τον κ. Μακρόν του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη στον συνεδριακό χώρο της Βιλέτ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας δώρισε την «Ειρήνη» (παίχτηκε πρώτη φορά το 421 π.Χ.) του Αριστοφάνη στη «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης» και εξηγώντας την επιλογή του επισήμανε ότι είναι από τα πιο σημαντικά και από τα πρώτα αντιπολεμικά έργα ενός από τους σπουδαιότερους αρχαίους Ελληνες ποιητές.

Σημείωσε δε ότι «αυτό το έργο είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ», λόγω της «ανόδου του εθνικισμού και της ξενοφοβίας».
Μιλώντας στο φόρουμ, ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέχεια των όσων είχε πει το Σάββατο στο Βερολίνο αναφέρθηκε στον κίνδυνο της Ακροδεξιάς για την Ευρώπη, σημείωσε ότι οι ανισότητες μπορούν να βοηθήσουν τους λαϊκιστές και τους ακραίους, και τόνισε: «Οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί σήμερα. Να στρέψουμε το βλέμμα μας σ' αυτούς που είναι σήμερα ηττημένοι και ψάχνουν απαντήσεις σε αυτούς που υπόσχονται εθνικά μεγαλεία».

Μακρόν: «Ας αθροίσουμε ελπίδες αντί να αντιτάσσουμε φόβους»

Ως μια επέτειο ειρήνης και όχι μιας πολεμικής νίκης θέλησε να γιορτάσει χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την εκατονταετηρίδα της ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918, της ημέρας που σηματοδότησε το τέλος 1.530 ημερών φρικαλεοτήτων, της ημέρας που ο Μεγάλος Πόλεμος έλαβε τέλος. «Ας αθροίσουμε τις ελπίδες μας αντί να αντιτάσσουμε τους φόβους μας» τόνισε, απευθυνόμενος στους 72 ηγέτες που παραβρέθηκαν στο Παρίσι για τους εορτασμούς, καλώντας τους να δώσουν τη «μάχη για την ειρήνη» αρνούμενοι τη γοητεία «της αναδίπλωσης, της βίας και της επιβολής». «Μαζί μπορούμε να εξορκίσουμε αυτές τις απειλές που είναι η υπερθέρμανση του κλίματος, η υποβάθμιση της φύσης μας, η φτώχεια, η πείνα, οι ασθένειες, οι ανισότητες, η άγνοια» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και δεν έχασε την ευκαιρία να επικρίνει τον εθνικισμό, τον οποίο έχει προβάλει πολλάκις ο Ντ. Τραμπ.

«Ο πατριωτισμός είναι ακριβώς το αντίθετο του εθνικισμού. Ο εθνικισμός είναι η προδοσία του πατριωτισμού» επισήμανε.
Στη σύντομη ομιλία του μπροστά στους «υψηλούς» καλεσμένους του, ο Μακρόν αναφέρθηκε και στο μάθημα που πρέπει να διδαχθούμε από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν μπορεί να είναι η μνησικακία ενός λαού ενάντια σε άλλους ή η ταπείνωση ενός λαού, μα ούτε και η λήθη».
«Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών, η Ευρώπη λίγο έλειψε να αυτοκτονήσει» συνέχισε, αποτίοντας φόρο τιμής «στην ελπίδα για την οποία μια ολόκληρη νεολαία δέχθηκε να πεθάνει».

Επίδειξη «δύναμης» (και ασφαλείας) από Ρωσία και ΗΠΑ

Υπό τους ήχους του «Μπολερό» του Ραβέλ ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (11/11) η επετειακή εκδήλωση για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσία 72 ηγετών από όλη την υφήλιο και πολλών υψηλών προσκεκλημένων από διεθνείς οργανισμούς.

Το ψιλόβροχο που έπεφτε δεν πτόησε τους ηγέτες που, στριμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον, κάτω από τις ομπρέλες τους, ανέβηκαν με τα πόδια τα τελευταία 100 μέτρα της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων -αφού αποβιβάστηκαν από τα πούλμαν που τους μετέφεραν-, πριν φτάσουν κάτω από τα δύο υπόστεγα που είχαν τοποθετηθεί μπροστά στην Αψίδα του Θριάμβου.

Καλή συνομιλία

Από την πομπή έλειπαν δύο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι για λόγους ασφαλείας δεν μετακινήθηκαν με το πούλμαν αλλά με τα προσωπικά τους αυτοκίνητα, ενώ έφτασαν στις θέσεις τους καθυστερημένοι. Φτάνοντας, ο Τραμπ χαιρέτησε τον Γάλλο ομόλογό του, την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ'.

Ο Πούτιν, ο οποίος έφτασε τελευταίος, χαιρέτησε επίσης διά χειραψίας τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ ήταν ιδιαίτερα χαμογελαστός και διαχυτικός με τον Ντόναλντ Τραμπ, υψώνοντας τον αντίχειρά του σε μια χειρονομία έγκρισης.
Αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως είχε μια «καλή» συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως αναχώρησε μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Μακρόν προκειμένου να παραστεί σε τελετή σε νεκροταφείο πεσόντων Αμερικανών στο Παρίσι, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει το Σάββατο λόγω βροχόπτωσης, απόφαση για την οποία δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις.

Εορτασμοί στη Βρετανία παρουσία της Ελισάβετ

Ημέρα μνήμης για πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο ήταν η χθεσινή, με τελετές και εκδηλώσεις να διοργανώνονται με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ανακωχή που τερμάτισε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, προς τιμήν των 150.000 νεκρών της σύρραξης η οποία εξαπλώθηκε σε 38 χώρες.
Εκατοντάδες άνθρωποι μετείχαν σε εκδήλωση που έγινε στο Νέο Δελχί, στη μνήμη των Ινδών που έπεσαν στο μέτωπο. «Ηταν ένας πόλεμος στον οποίο η Ινδία δεν εμπλεκόταν άμεσα, κι όμως στρατιώτες μας πολέμησαν παντού μόνο για το μέλλον της ειρήνης» έγραψε σε μήνυμά του στο twitter ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. Στην Αυστραλία, μια λαμπρή τελετή στη μνήμη των πεσόντων πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μνημείο για τον Πόλεμο, στην Καμπέρα.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον μίλησε για τις θυσίες των συμπατριωτών του, την ώρα που στην Αδελαΐδα ένα αεροπλάνο έριχνε χιλιάδες χάρτινες κόκκινες παπαρούνες. «Πρέπει να αντλήσουμε τα διδάγματα από το παρελθόν, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές των ημερών μας για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές» είπε.

Στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, στο Ουέλινγκτον, τηρήθηκε σιγή δύο λεπτών, ακολουθούμενη από 100 κανονιοβολισμούς στη μνήμη των χιλιάδων στρατιωτών του νεοζηλανδικού σώματος που έχασαν τη ζωή τους στις μάχες του Μεγάλου Πολέμου.

Μία ημέρα νωρίτερα, το βράδυ του Σαββάτου, τελετή μνήμης έλαβε χώρα στο Royal Albert Hall του Λονδίνου. Το «παρών» έδωσαν η βασίλισσα Ελισάβετ και πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως ο διάδοχος Κάρολος, οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι με τις συζύγους τους και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν χιλιάδες άνθρωποι κράτησαν ψηλά φωτογραφίες όσων έδωσαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών.

Keywords
ληξη, αλέξης τσίπρας, μερκελ, διαδηλωσεις, γαλλια, τσιπρας, οηε, ηπα, party, spd, ρωσία, μνήμη, twitter, royal, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, Τελετή Λήξης, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, βασιλισσα ελισαβετ, εθνικισμος, αλέξης τσίπρας, παρελαση, μνήμη, χωρες, ρωσία, αστυνομια, αυτοκινητα, αυστραλια, αυτοκινητο, αψιδα του θριαμβου, αψιδα, βερολινο, γερμανια, ηπα, ινδια, κινα, κωνσταντινουπολη, μνημειο, οηε, φρασεις, φτωχεια, φωτογραφιες, ωρα, αεροπλανο, αξιζει, αμερικη, ανγκελα μερκελ, ασθενειες, αφορμη, βλεμμα, βραδυ, γεγονος, γοητεια, γουιλιαμ, εγινε, ευκαιρια, ειπε, ειρηνη, ελισαβετ, ελπιδα, εργα, ερντογαν, ετων, ευρωπη, ζωη, ιδιο, ινδος, ομιλια, κιγκλιδωματα, μηνυματα, μοσχα, μοχαμεντ, νεολαια, ομπρελες, ουελινγκτον, παιδια, παρισι, πεδια, πουτιν, ραντεβου, σαββατο, συζυγο, συνεχεια, σωμα, φορα, ασφαλεια, royal, επεισοδια, εθνικο, γλωσσες, ηγετες, ημερολογια, χωρα, ιδιαιτερα, μπροστα, νεκροταφειο, πληροφοριες, ποδια, ποιητες, spd, θεσεις
Τυχαία Θέματα