Θρίλερ με τέσσερις αγνοουμένους στη Δυτ. Αττική

Θρίλερ με τέσσερις αγνοουμένους στη Δυτ. Αττική17.11.2017Ρεπορτάζ

Καταπλακωμένο από φερτά υλικά στο υπόγειο του σπιτιού του, στη Νέα Πέραμο, εντοπίστηκε το 16ο θύμα της τραγωδίας

Νεκρός ανασύρθηκε χθες το απόγευμα από πυροσβέστες ο άνδρας για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε καταπλακωθεί από φερτά υλικά και λάσπες στο υπόγειο του σπιτιού του, στη θέση Γεφυράκι στη Νέα Πέραμο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από

τη θεομηνία που έπληξε τη Δυτική Αττική στους 16 (11 άνδρες και πέντε γυναίκες). Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, η σορός του άτυχου άνδρα, αγνώστων στοιχείων, ηλικίας περίπου 60 ετών, μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, οι κηδείες των θυμάτων θα γίνουν δημοσία δαπάνη. Η χθεσινή ημέρα είχε, πάντως, και καλές ειδήσεις, καθώς βρέθηκαν ζωντανοί δύο άνθρωποι από τη Μάνδρα, οι οποίοι βρίσκονταν στη λίστα των αγνοουμένων. Νωρίς το πρωί εντοπίστηκε ζωντανός μέσα στο αυτοκίνητό του, στην περιοχή Αγιος Ιωάννης Κορακά, ένας άνδρας ηλικίας 67 ετών, ενώ λίγες ώρες αργότερα συντελέστηκε ακόμα ένα μικρό «θαύμα», όταν οι πυροσβέστες βρήκαν σώο στο Παλαιοχώρι έναν ηλικιωμένο, που, όπως δήλωσε, αδυνατούσε να επικοινωνήσει με την κόρη του.

Ερευνες

Πάντως το «θρίλερ» με τους αγνοουμένους βρισκόταν ως αργά χθες το βράδυ σε πλήρη εξέλιξη, με τους διασώστες να αναζητούν (τουλάχιστον) τέσσερα άτομα στις «τσακισμένες» από τη σφοδρή βροχόπτωση περιοχές της Νέας Περάμου και της Μάνδρας.
Από τους 23 συνολικά τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο, οι 11 έλαβαν εξιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν για νοσηλεία.

Διασωληνωμένη

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι βρίσκονται εκτός κινδύνου, εκτός από μία γυναίκα, η οποία χρειάστηκε να διασωληνωθεί και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου.
Η είδηση του θανάτου του 54χρονου Χαράλαμπου Δημητρόπουλου έπεσε σαν κεραυνός στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Βρίνα Ηλείας. Ο Μπάμπης Δημητρόπουλος ήταν τραυματιοφορέας στο Λαϊκό Νοσοκομείο και όλοι τον περιγράφουν ως έναν καλοσυνάτο άνθρωπο με χιούμορ και μεγάλη αδυναμία στο κυνήγι.

Ραντεβού με τον θάνατο είχε στη Μάνδρα και ο 46χρονος απόστρατος αξιωματικός Γιώργος Πολυμερόπουλος από το Αγρίνιο, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών.

«Μάνα, φοβάμαι. Πνιγόμαστε...» ήταν το μόνο που πρόλαβε να πει στο τηλεφώνημα με τη μητέρα του ο 28χρονος Γιώργος Μακαρούνας, την ώρα που έβλεπε τον θάνατο να πλησιάζει με τη μορφή χειμάρρου. Ο νεαρός από την Κάλυμνο ξεκίνησε να πάει στη δουλειά του με το φορτηγό, όμως εγκλωβίστηκε στο όχημα. Μεταξύ των νεκρών ταυτοποιήθηκε και ο 57χρονος πρώην τεχνικός δικτύων του ΟΤΕ Σεραφείμ Γκορτζάς.

Απανθρωπιά! Ρομά βγήκαν για πλιάτσικο

Οι φόβοι των Αρχών ότι θα ακολουθήσει «πλιάτσικο», μετά τις βιβλικές καταστροφές στις περιοχές της δυτικής Αττικής εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας, επιβεβαιώθηκαν.

Χθες το πρωί, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, που περιπολούσαν στην περιοχή της Μάνδρας, εντόπισαν ύποπτες κινήσεις κοντά σε κτίριο όπου στεγάζεται εταιρία, το οποίο υπέστη ζημιές από την καταιγίδα.

Μόλις πλησίασαν, διαπίστωσαν ότι τέσσερις Ρομά, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ιδιοκτήτες και υπάλληλοι, είχαν «τρυπώσει» στον χώρο και αφαιρούσαν ψυγεία και άλλες συσκευές.
Εξω από το κτίριο είχαν παρκάρει δύο φορτηγά, προκειμένου να φορτώσουν τα κλοπιμαία και να εξαφανιστούν. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν επ' αυτοφώρω τους τέσσερις άνδρες και τους οδήγησαν με χειροπέδες στο Αστυνομικό Τμήμα Μάνδρας.

Από την πρώτη ημέρα της τραγωδίας, η Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής βρίσκεται σε αυξημένο συναγερμό, καθώς υπάρχουν φόβοι για επιδρομές από συμμορίες Ρομά και αλλοδαπών, μετά τις μεγάλες καταστροφές στις πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλη η δύναμη που υπάρχει στην περιοχή βρίσκεται επί ποδός, και συγκεκριμένα 10 περιπολικά με άνδρες της Ασφάλειας του Τμήματος Τάξης έχουν εντολή να περιπολούν όλη τη νύχτα στη ζώνη της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, ενώ κλιμάκια των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) θα ελέγχουν κάθε ύποπτη κίνηση.

Δύσκολη νύχτα χωρίς στέγη, νερό και ρεύμα

Απελπιστική η «επόμενη μέρα» στη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα, που χτυπήθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης από τη φονική κακοκαιρία η οποία στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές.
Μια πολύ δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι των περιοχών της δυτικής Αττικής. Αμέτρητα νοικοκυριά παρέμειναν βυθισμένα στο σκοτάδι και χωρίς νερό, πολλοί ήταν εκείνοι που έμειναν άστεγοι και πέρασαν τη νύχτα σε σπίτια συγγενών, στα αυτοκίνητά τους, σε ταράτσες, παρά το κρύο που επιφυλάσσει ο Νοέμβριος, καθώς και στα καταλύματα που παρείχε η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με το πρώτο φως της μέρας αποκαλύφθηκε το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής. Δρόμοι, εκατοντάδες καταστήματα και ισόγεια σπίτια, βυθισμένα σε τόνους λάσπης, οχήματα κατεστραμμένα και παρασυρμένα από τα ορμητικά νερά. Οι απεγνωσμένοι κάτοικοι που είδαν μέσα σε λίγες ώρες τις περιουσίες τους να καταστρέφονται προσπάθησαν να περισώσουν με όσα μέσα διέθεταν τα υπάρχοντά τους, ανησυχώντας, παράλληλα για ένα ακόμα μεγάλο «ξέσπασμα» της κακοκαιρίας, που πραγματικά θα τους αποτελείωνε.

Διανομή τροφίμων

Σχεδόν όλες τις δυνάμεις της σε ανθρώπους και μηχανήματα επιστράτευσε η Περιφέρεια Αττικής στη Μάνδρα για την ανακούφιση των πληγέντων, ενώ προμήθευσε τους κατοίκους με 15.000 φιάλες νερό και αντίστοιχες ποσότητες φαγητού. Σύμφωνα με την υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Γιάννα Τσούπρα, συνεχόμενες ήταν οι προσπάθειες για την εξεύρεση χώρου για την εναπόθεση φερτών και άλλων υλικών από τους χειμάρρους, που είχαν κυριολεκτικά κατακλύσει τους δρόμους.

Ως χθες το μεσημέρι αποκαταστάθηκαν σταδιακά τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στις πληγείσες περιοχές, με τα συνεργεία να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε οι κάτοικοι να μη βρίσκονται στο σκοτάδι, κατά τις δύσκολες ώρες που περνούσαν.
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, από τη θεομηνία καταστράφηκαν περίπου 40 στύλοι και προκλήθηκαν βλάβες σε γραμμές μέσης τάσης που ηλεκτροδοτούν χιλιάδες καταναλωτές, πλημμύρισαν υποσταθμοί, ενώ ένας εναέριος υποσταθμός ξηλώθηκε και άλλος, κλειστού τύπου, παρασύρθηκε από τα νερά. Εξίσου τιτάνιες ήταν και οι προσπάθειες των συνεργείων της ΕΥΔΑΠ για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης ειδικά στον Δήμο Μάνδρας.

Συσσίτια από την τοπική μητρόπολη

Μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων ανακοίνωσε η Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος. Ειδικότερα, τα συσσίτια της μητρόπολης θα εξυπηρετούν αδιακρίτως τους πληγέντες, δίνοντας φαγητό, ενώ τα Ενοριακά Ταμεία θα συνδράμουν όσον το δυνατόν περισσότερες ανάγκες των πασχόντων πολιτών. Μετά το τέλος της καταγραφής των ζημιών, επιτροπή της μητρόπολης θα αξιολογήσει τις ανάγκες των πληγέντων και θα παράσχει επιπλέον βοήθεια.

Την οδύνη του για την καταστροφή και τις απώλειες ζωών από τη θεομηνία εξέφρασε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος. Τη θλίψη του εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στο μεταξύ, το κρουαζιερόπλοιο «Aegean Queen», με δυνατότητα φιλοξενίας 914 ατόμων, διατίθεται για την προσωρινή στέγαση των κατοίκων των Δήμων Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων.

Η διάθεσή του για τη φιλοξενία των πληγέντων έγινε κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή με την πλοιοκτήτρια Optimum Shipmanagment Services. Παράλληλα, ο κ. Κουρουμπλής ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού και Ναυτικού για την «επιστράτευση» υδροφόρων, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες υδροδότησης των δήμων.

Θ. Κολυδάς: Δεν φταίει μόνο η ραγδαιότητα της βροχής

Τα μπαζωμένα ρέματα, η αποψίλωση του όρους Πατέρας και η άναρχη δόμηση ευθύνονται, κατά κύριο λόγο, για τον όλεθρο στη Δυτική Αττική και όχι τόσο η σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων. Το ύψος βροχής, στη διάρκεια της τρίωρης καταιγίδας, τα ξημερώματα της Τετάρτης, ήταν χαμηλό.

«Το φαινόμενο δεν μπορεί να βαφτιστεί ακραίο, αλλά σίγουρα ήταν ακραία τα αποτελέσματά του. Στην περιοχή δεν υπάρχει μετεωρολογικός σταθμός, αλλά από τις εκτιμήσεις υπολογίζουμε ότι το ύψος βροχής ήταν 50 με 80 χιλιοστά» λέει στη «δημοκρατία» ο μετεωρολόγος και υποδιοικητής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

Στην περίπτωση της Μάνδρας, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, το φαινόμενο ήταν ισχυρό, τοπικό και επίμονο, ενώ σε κάποια στιγμή το ραντάρ κατέγραψε «ραγδαιότητα» βροχής 300 χιλιοστά, δηλαδή 300 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Την τοπικότητα των φαινομένων «πιστοποιεί» και η μέτρηση του πλησιέστερου σταθμού της ΕΜΥ, στην Ελευσίνα, που έδειξε 10 με 15 χιλιοστά. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί στις 26 Οκτωβρίου, όταν μέσα στην πόλη των Χανιών έπεσαν 195 χιλιοστά βροχής και δίπλα, στο αεροδρόμιο, μόλις 15 χιλιοστά. «Το 1994, όταν ξεχείλισε το ρεύμα του Ποδονίφτη, ο αριθμός των θυμάτων (σ.σ.: 17) ήταν σχεδόν ίδιος.
Ομως τότε η ένταση της βροχής ήταν μεγαλύτερη, 111 χιλιοστά. Επομένως οι λόγοι που οδήγησαν στην τραγωδία δεν ήταν μόνο η σφοδρότητα της καταιγίδας» καταλήγει ο μετεωρολόγος.

Keywords
θριλερ, αττικη, περιφέρεια αττικής, νέα, ειδήσεις, οτε, διασ, συλληψεις, οπκε, φως, δεδδηε, ευδαπ, θλίψη, aegean, queen, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κεδε, επιστρατευση, ΕΜΥ, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Ημέρα της μητέρας, αστυνομικο τμημα, δεδδηε, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, περιφέρεια αττικής, θλίψη, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γυναικα, δουλεια, ευδαπ, θριασιο, θριασιο νοσοκομειο, μητερα, υψος, φως, ψυγεια, ωρα, αγρινιο, αδυναμια, αεροδρομιο, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, φαγητο, γεγονος, διασ, διευθυνση, δυναμη, δυνατοτητα, δυτικη αττικη, δυτικη, εγινε, υπαρχει, εμειναν, εξελιξη, εξιτηριο, εσωτερικων, εταιρια, ετων, ζωη, ζωνη, ζωων, υπηρχαν, θοδωρης, κεδε, κυνηγι, κινηση, κτιριο, λογο, μικρο, μορφη, νερο, νυχτα, νοεμβριος, ξημερωματα, οχηματα, οχημα, προβληματα, πρωι, ρανταρ, ρευμα, ρομα, σιγουρα, συγκεκριμενα, σορος, σπιτια, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, υπουργειο υγειας, φταιει, φιαλες, φορτηγα, χιουμορ, ιωαννης, οδυνη, ωρες, υπουργειο, νοσοκομειο, πληροφοριες, υγειας, υλικα, χειροπεδες, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα