Θρίαμβος για τον Τζόνσον και «χαστούκι» για τη Γερμανία!

Θρίαμβος για τον Τζόνσον και «χαστούκι» για τη Γερμανία!13.12.2019Ειδήσεις

Απόλυτα κυρίαρχος ο Μπόρις, που πήρε τη λαϊκή εντολή για Brexit! Ιστορική συντριβή για Εργατικούς και Κόρμπιν

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Οι Βρετανοί θέλουν Brexit! Αυτό θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς εύκολα παρατηρώντας στα exit polls των βρετανικών εκλογών, χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, τη μεγάλη -και ιστορική- νίκη των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον απέναντι στους

Εργατικούς, αλλά και τη νίκη του απέναντι στις Βρυξέλλες, που θα καλόβλεπαν μια πολιτική του συντριβή για να αποφευχθούν τα... χειρότερα. Πάντα σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, στο νέο Κοινοβούλιο της χώρας 368, από τις συνολικά 650, έδρες θα ανήκουν στους Τόρις -51 περισσότερες σε σχέση με πριν-, 191 έδρες στους Εργατικούς, που καταγράφουν πιθανότατα τη χειρότερη εκλογική επίδοσή τους από το 1924, 55 έδρες στο σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) και 12 στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (LD). 

Είναι σαφές πως η Βρετανία, μετά τις χθεσινές εκλογές και το αποτέλεσμα «χαστούκι στη συστημική Ε.Ε., όχι απλώς γυρίζει σελίδα αλλά και κατευθύνεται ολοταχώς προς την έξοδο από την πνιγηρή ευρωπαϊκή αγκαλιά, ξηλώνοντας ταυτόχρονα το ήδη ξεφτισμένο πολιτικά γερμανικό «πουλόβερ».

Προφανώς, ο τυπικός βρετανικός -βροχερός- καιρός δεν ήταν ικανός χθες να αποτρέψει τους Βρετανούς από το να πάνε στις κάλπες. Η προσέλευση ήταν μεγάλη από το πρωί, από τις 09.00 ώρα Ελλάδος, οπότε και άνοιξαν τα τμήματα, ενώ κορυφώθηκε προς το απόγευμα, όπως γίνεται συνήθως, αφού οι περισσότεροι τότε σχολάνε από την εργασία τους. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως σε κάποια εκλογικά κέντρα του Λονδίνου, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως το Κέμπριτζ, το Μάντσεστερ και το Καντέρμπερι, αναφέρθηκαν μεγάλες ουρές και αναμονή έως και μία ώρα, κάτι που ενίσχυε την πρόβλεψη των προηγούμενων ημερών για μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές.

Το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων τράβηξε, βέβαια, ακόμη μία φορά ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έσπευσε με το σκυλάκι του, τον Ντίλαν, νωρίς το πρωί σε εκλογικό κέντρο του Γουέστμινστερ στο κέντρο του Λονδίνου, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Την ίδια ώρα, ο μεγάλος αντίπαλός του Κόρμπιν διαφωνούσε με τον Τζόνσον ακόμη και σε... αυτό, μια και προτίμησε να εμφανιστεί στα social media -αφού ψήφισε- αγκαλιά με τον γάτο του!

Για την ιταλική «La Repubblica» το δίλημμα για τους Βρετανούς ψηφοφόρους χθες ήταν ξεκάθαρο: «Σοσιαλισμός ή Brexit». «Οι φυλές στις οποίες είναι χωρισμένη η Μεγάλη Βρετανία καλούνται να επιλέξουν το μη χείρον: τον Μπόρις Τζόνσον, αν θέλουν να αποφύγουν τον σοσιαλισμό, ή τον Τζέρεμι Κόρμπιν, αν θέλουν να αποφύγουν το Brexit. Πολλοί και στις δύο περιπτώσεις θα κρατούν τις μύτες τους καθώς θα ψηφίζουν» σχολίαζε, μάλλον, δηκτικά, η εφημερίδα. Υπήρχαν, όμως, και οι αναλυτές που έσπευδαν να απλοποιήσουν το διακύβευμα «Brexit με τον Μπόρις Τζόνσον ή δεύτερο δημοψήφισμα με τον Τζέρεμι Κόρμπιν;». Προφανώς την απάντηση την έδωσαν χθες εμφατικά οι Βρετανοί ψηφοφόροι, βγάζοντας ξανά τη... γλώσσα στους Ευρωπαίους.

Keywords
Τυχαία Θέματα