Θρίαμβος για το εμβόλιο της Moderna! Αισιόδοξα μηνύματα από την αμερικανική εταιρία

Είχε αποτελεσματικότητα 94,5% στις κλινικές δοκιμές!

Ακόμη ένα όπλο διαθέτει, όπως όλα δείχνουν, από χθες η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού! Ο λόγος; Οι ανακοινώσεις που ήρθαν τη Δευτέρα εκ μέρους της αμερικανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Moderna για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη φάση των δοκιμών του δικού της εμβολίου κατά του Covid-19.

Συγκεκριμένα, η ενδιάμεση ανάλυση, η οποία δημοσιεύτηκε και βασίστηκε σε 95 επιβεβαιωμένους ασθενείς του Covid-19,

έδειξε ότι το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna έχει αποτελεσματικότητα 94,5%. Ως εκ τούτου, η εταιρία δήλωσε ότι σχεδιάζει τώρα να υποβάλει αίτηση στην αμερικανική εποπτική Αρχή, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, για έγκριση έκτακτης ανάγκης τις επόμενες εβδομάδες.

Στη δοκιμή, 90 από τους ασθενείς έλαβαν εικονικό φάρμακο, ενώ στους υπόλοιπους πέντε χορηγήθηκε το εμβόλιο. Τα αποτελέσματα είναι τα τελευταία ενθαρρυντικά νέα από την παγκόσμια προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού και ακολουθούν παρόμοια ενδιάμεση ανάλυση την περασμένη εβδομάδα από τις δοκιμές της Pfizer και της γερμανικής εταιρίας BioNTech, οι οποίες έδειξαν ότι το εμβόλιό τους είναι κατά 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid-19.

Το εμβόλιο της Moderna δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο εκτός των ΗΠΑ έως το επόμενο έτος. Η εταιρία δήλωσε ότι θα έχει 20.000.000 δόσεις έτοιμες να αποσταλούν στις ΗΠΑ πριν από το τέλος του 2020 και ελπίζει να παρασκευάσει από 500.000.000 έως 1 δισ. δόσεις παγκοσμίως τον επόμενο χρόνο. Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη Moderna, δεν προέκυψαν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια τους εμβολίου της, καθώς οι περισσότερες παρενέργειες είναι ήπιες έως μέτριες και βραχύβιες. Μεταξύ των ανεπιθύμητων παρενεργειών που αναφέρθηκαν ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης στο 2,7% των εθελοντών μετά την πρώτη δόση.

Μετά τη δεύτερη δόση οι πιο σημαντικές παρενέργειες περιελάμβαναν κόπωση στο 9,7%, μυϊκό πόνο στο 9% και πόνο στις αρθρώσεις στο 5%. Άλλοι παραπονέθηκαν για πονοκεφάλους κι άλλους πόνους ή κοκκινίλα στο σημείο της ένεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα