Τεχνητή νοημοσύνη για καρκινοπαθείς

Τεχνητή νοημοσύνη για καρκινοπαθείς16.01.2019Νέα

Ελληνας ερευνητής σχεδίασε αλγόριθμο που προβλέπει έγκαιρα τα ψυχολογικά συμπτώματα των ασθενών με όγκο

Ενα καινοτόμο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπει έγκαιρα τα ψυχολογικά συμπτώματα των καρκινοπαθών ανέπτυξαν ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής Ελληνα της διασποράς. Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», οι γιατροί πλέον θα είναι σε θέση να οργανώνουν καλύτερα τη θεραπεία του καρκίνου χάρη σε ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης,

το πρώτο του είδους του διεθνώς, που είναι ικανό να προβλέπει τα συνοδευτικά ψυχολογικά συμπτώματα ενός καρκινοπαθούς και τη σοβαρότητά τους.

Το εν λόγω σύστημα μπορεί να πετύχει ακριβή πρόβλεψη τριών συχνών συμπτωμάτων των ασθενών με καρκίνο: του άγχους, της κατάθλιψης και των διαταραχών του ύπνου. Και τα τρία έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των καρκινοπαθών.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σάρεϊ και της Καλιφόρνιας - Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον Νίκο Παπαχρήστου, ο οποίος σχεδίασε τους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης για το νέο σύστημα, δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι με το επίτευγμά τους. «Νιώθω μεγάλη συγκίνηση που βλέπω ότι η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν λύσεις, οι οποίες έχουν θετικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής και την ευημερία των ασθενών» δήλωσε ο κ. Παπαχρήστου.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για τα συμπτώματα που βιώνουν οι καρκινοπαθείς στη διάρκεια της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας, και στη συνέχεια ανέπτυξαν τους κατάλληλους αλγορίθμους που μπορούν να κάνουν πρόβλεψη. Στην πράξη, η ανάπτυξη αυτού του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης σημαίνει ότι οι ογκολόγοι θα μπορούν πλέον να διακρίνουν εξαρχής τους ασθενείς υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση τέτοιων ψυχολογικών συμπτωμάτων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση και εξατομικευμένη σχεδίαση ενός τρόπου για τη διαχείρισή τους, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα έχει έντονο ελληνικό άρωμα, καθώς, πλην του κ. Παπαχρήστου, συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι Στυλιανός Κατσαραγκάκης, Κάθι Αποστολίδη και Ελισάβετ Πατηράκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα