Συντάξεις: Έρχεται νέο κύμα προσφυγών για τα αναδρομικά

Τσουνάμι αντιδράσεων για το «κούρεμα» των 2,5 δισ. €. Γιατί δικηγόροι και ενώσεις συστήνουν στους δικαιούχους να αρνηθούν τα μειωμένα ποσά

Ρεπορτάζ Νάσος Χατζητσάκος

Ένα νέο κύμα προσφυγών από χιλιάδες συνταξιούχους αναμένεται να προκαλέσει από τον Σεπτέμβριο η ρύθμιση για τα αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015 – Μάιος 201616) λόγω της απόφασης του Μεγάρου Μαξίμου να μην τους επιστραφούν τα «κλεμμένα» από τις περικοπές στις επικουρικές και από την κατάργηση των δώρων με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012. Εκπρόσωποι συνταξιουχικών φορέων εκτιμούν, μάλιστα, ότι μεγάλος αριθμός

δικαιούχων θα αρνηθεί να λάβει τις επιστροφές λόγω της ρήτρας απεμπόλησης (!) των αξιώσεών του, την οποία έχει θέσει η κυβέρνηση, και θα συνεχίσει να τα διεκδικεί δικαστικά, έντοκα (με επιτόκιο 6%) και στο σύνολό τους.

Όπως έχει προκύψει από τις προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και την τροπολογία που ήδη ψηφίστηκε, από το σύνολο των περίπου 2.500.000 οι οποίοι ανέμεναν ότι θα πάρουν αναδρομικά 11 μηνών από τις περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση των δώρων το 2012 τελικά επιστροφές -και μάλιστα «κουρεμένες»- θα λάβουν το πολύ 1.000.000 συνταξιούχοι. Η κυβέρνηση, ερμηνεύοντας αναλόγως τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποφάσισε ότι… ορθό είναι να αποπληρωθούν μόνο τα ποσά τα οποία αναλογούν στις μειώσεις που υπέστησαν οι κύριες και να «βάλει κάτω από το χαλί» το παράνομο «κούρεμα» στις επικουρικές και τις οφειλές από τα «κομμένα» επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού.

Τι σημαίνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα επιστρέψει τα αναδρομικά για τις επικουρικές και τα «κομμένα» δώρα; Όσοι συνταξιούχοι (περίπου 1.500.000 άτομα) είχαν πριν από τις περικοπές του 2012 και την κατάργηση των δώρων άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα, μεικτά, δεν θα πάρουν ούτε μισό ευρώ! Στους υπολοίπους, περίπου 900.000 έως 1.000.000, που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα, μεικτά, πριν από τις μειώσεις του 2012, κατά μέσο όρο θα επιστραφούν 900 ευρώ, ενώ δεν θα λάβουν, κατά μέσο όρο, 1.000 ευρώ επιπλέον λόγω της μη επιστροφής των ποσών που αναλογούν από τις περικοπές των επικουρικών και από την κατάργηση των δώρων.

Συγκεκριμένα, για τη μεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων «απόμαχων της εργασίας» οι επιστροφές θα κυμανθούν από περίπου 450 έως 5.800 ευρώ. Εάν η κυβέρνηση έδινε ολική λύση (και για τις επικουρικές και για τα δώρα) τα ποσά που θα δικαιούνταν οι περισσότεροι μεσοσταθμικά θα ήταν από 1.183 ευρώ έως 6.800 ευρώ.

Το «κούρεμα» στα αναδρομικά όσων θα πάρουν ένα μέρος των «κλεμμένων» με τη ρύθμιση την οποία προωθεί η κυβέρνηση, καθώς και η απώλεια οποιασδήποτε επιστροφής προς τους χαμηλοσυνταξιούχους (όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής κάτω των 1.000 ευρώ, μεικτά, πριν από τις μειώσεις του 2012) αναμένεται να προκαλέσουν από τον Σεπτέμβριο ένα νέο κύμα προσφυγών.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι συνταξιουχικών φορέων, πολλοί από αυτούς που δικαιούνται να πάρουν έστω και ένα μέρος από τις παράνομες περικοπές και οι οποίοι ήδη έχουν κινηθεί δικαστικά, όταν τον Οκτώβριο (όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες) θα κληθούν να πάρουν αυτά τα ποσά από τον ΕΦΚΑ, θα τα αρνηθούν! Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν θα αποδεχθούν τη ρήτρα που έχει θέσει ως προϋπόθεση για να πάρουν αυτά τα αναδρομικά η κυβέρνηση (βάσει της οποίας «με την καταβολή των ποσών αυτών οι αξιώσεις συνταξιούχων επί των συγκεκριμένων μειώσεων και των δώρων αποσβέννυνται»!) και θα επιδιώξουν να διεκδικήσουν δικαστικά την καταβολή των αναδρομικών στο σύνολό τους και, μάλιστα, έντοκα (συνήθως με επιτόκιο 6% για κάθε έτος).

Αποδεικνύεται ότι ανερυθρίαστα οι υπουργοί έλεγαν ψέματα ότι θα δοθεί μια δίκαιη λύση

Με οργανωμένο σχέδιο εξαπάτησης των συνταξιούχων μοιάζει η τακτική που ακολούθησαν τα κυβερνητικά στελέχη, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και μέχρι τις προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού (για την επιστροφή «κουρεμένων» αναδρομικών και μάλιστα μόλις στους 4 από τους 10 δικαιούχους), δεδομένου ότι τους καλούσαν ανερυθρίαστα να μην οδηγηθούν σε νέες προσφυγές, αφού θα δινόταν, όπως ψευδώς πλέον φαίνεται ότι υποστήριζαν, μια δίκαιη και συνολική λύση για όλους.

Οι υποσχέσεις που έδιναν δημόσια, πλέον, αποδεικνύεται ότι ήταν «φούσκες». Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όσο και οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Χρ. Σταϊκούρας και Γιαν. Βρούτσης, αντίστοιχα, αλλά και αρκετοί ακόμη εκ των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών υποστήριζαν μέσω «τηλεπαραθύρων» ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε μια συνολική λύση (βάσει της οποίας το σύνολο των περίπου 2.500.000 συνταξιούχων, που είχαν υποστεί τις παράνομες μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές και είχαν χάσει τα δώρα με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012, θα έπαιρναν τα αναδρομικά που τους αναλογούν).

Τελικά, όμως, 1.500.000 «απόμαχοι της εργασίας» δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ, αφού η κυβέρνηση δεν θα αποδώσει τα «κλεμμένα» 11 μηνών από τις περικοπές στις επικουρικές και από την κατάργηση των δώρων και μόλις 900.000 με 1.000.000 συνταξιούχοι θα πάρουν ένα μέρος από αυτά που κανονικά δικαιούνται. Κατά μέσο όρο, δε, ακόμη και αυτοί θα χάσουν τουλάχιστον 1.000 ευρώ. Με βάση την εξέλιξη αυτή, η τακτική των υπουργών, σήμερα πλέον, φαίνεται σαν να ακολουθείτο βάσει… σχεδίου, με στόχο να «τρέξει» η παραγραφή της πενταετίας και να μείνουν μακριά από τα δικαστήρια οι συνταξιούχοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα