Συγγνώμη λάθος (σε live μετάδοση) από Μητσοτάκη!

Θλιβερή απολογία για το χάος με τον κορονοϊό. «Επαναπαυτήκαμε», «αιφνιδιαστήκαμε», «είχα κι εγώ ανεμελιά» είπε στον Alpha

Μόνον ως θλιβερή απολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή συνέντευξή του στον Alpha. Βαρύς και εμφανώς ζορισμένος, επικαλέστηκε αστείες δικαιολογίες για να δικαιολογήσει το χάος που έχει προκύψει με τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ εμφανής ήταν η προσπάθειά του να μεταβιβάσει στο σύνολο της κοινωνίας τις ευθύνες για τα λάθη που έχουν γίνει, ώστε

να μην επιμεριστούν αυτές στην κυβέρνησή του.

Τα δε ρήματα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να κατορθώσει να εξηγήσει γιατί η χώρα, αν και έκλεισε δύο φορές, βρίσκεται σε δεινή θέση σήμερα, είναι σαφής ομολογία αποτυχίας.

«Επαναπαυτήκαμε με την επιτυχία στο πρώτο κύμα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην ερώτηση τι θα έκανε διαφορετικά και αναφερόμενος στο δημόσιο μήνυμά του τον Ιούλιο, ότι η πανδημία θα επανέλθει, ως όχι αρκετά αυστηρό. Σαν να μπορούσαν οι πολίτες να κάνουν κάτι περαιτέρω από το να τηρούν τα μέτρα που παίρνει η Πολιτεία και δεν ήταν αυτά ευθύνη της κυβέρνησής του. «Πιαστήκαμε αιφνιδιασμένοι με την ένταση του δεύτερου» συμπλήρωσε, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να εξηγήσει την πρωτοφανή νωθρότητα της κυβέρνησής του ως προς τις προετοιμασίες εν όψει αυτού ακριβώς του δεύτερου κύματος, που, όπως ο ίδιος τόνισε, όλοι γνώριζαν ότι θα έλθει. Και παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έστειλε «λάθος μήνυμα». Δικαίωσε έτσι τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για χαμένο χρόνο.

Δεν ήταν όμως αυτή η έλλειψη προετοιμασίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, που ευθύνεται για το μέγιστο πρόβλημα που η χώρα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή και την αναγκάζει να παραμένει κλειστή, με τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά η «ανεμελιά» που επέδειξαν οι πολίτες. Ως απόδειξη μάλιστα της γενικής ανεμελιάς, αποφάσισε να αναφερθεί και στη δική του περίπτωση στην Πάρνηθα, ζητώντας συγγνώμη. Φρόντισε όμως να πει ότι αυτή η συγγνώμη αφορά μονάχα το κομμάτι της φωτογράφισης με τους πολίτες, όπου δεν φορούσε μάσκα. Για τα υπόλοιπα καραγκιοζιλίκια ούτε λέξη.

Αγωνιώδης ήταν και η προσπάθεια του πρωθυπουργού να σβήσει τη φωτιά που έχουν ανάψει οι αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» για τη διπλή καταγραφή κρουσμάτων. Μια προσπάθεια που όμως μετατράπηκε σε έμμεση ομολογία ότι το πρόβλημα υπάρχει. Μιλώντας για «δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας» και λέγοντας ότι «όταν επεξεργαζόμαστε δεδομένα, ποτέ τα δεδομένα δεν είναι τέλεια. Πάντα μπορεί να υπάρχει μια μικρή χρονική υστέρηση στην καταγραφή ενός κρούσματος», ο πρωθυπουργός είναι σαφές ότι επιβεβαίωσε το πρόβλημα. Η δε αποστροφή του, ότι τα δεδομένα είναι «πολύ καλά και με αυτά έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας», ήλθε σε πλήρη αντίθεση με την παραδοχή του ότι η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα. Παραδέχτηκε πάντως -μη μπορώντας να κάνει και αλλιώς- την ύπαρξη ενός «υποσυστήματος καταγραφής», ζητώντας απλά να μην… εστιάζουμε σε αυτή την πλευρά του θέματος.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε, πάντως, και μια πονηρή απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση του Σρόιτερ αν υπάρχει σκέψη να διαγραφούν τα χρέη της πανδημίας. «Δεν είναι της ώρας» απάντησε ο πρωθυπουργός και ίσως εννοούσε ότι θα συζητηθεί κάποια άλλη περίοδο, που θα επιτρέπει παροχές προεκλογικού χαρακτήρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα