Συνεχίζει τις προκλήσεις του ο Νίμιτς!

Συνεχίζει τις προκλήσεις του ο Νίμιτς!17.01.2018Πρόσωπα

Μπαίνει στις διαπραγματεύσεις με φιλοσκοπιανή θέση! Καραμανλής: Να ξεκινήσουν όλα από το μηδέν

Yπό τη σκιά των νέων προκλητικών δηλώσεων του Μάθιου Νίμιτς ξεκινούν απόψε στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. Ο 78χρονος διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας

και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, χωρίς να ρίξει κάποια καινούργια πρόταση στο τραπέζι, αλλά έχοντας σαφώς τοποθετηθεί υπέρ των σκοπιανών θέσεων!

Μιλώντας χθες στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, που παρουσιάζει ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο κ. Νίμιτς τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του όρου Μακεδονία στην ονομασία, προτού μάλιστα καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες... «Αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι ΠΓΔΜ, οπότε το όνομα Μακεδονία είναι μέσα στο όνομα στον ΟΗΕ και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα με αυτό το όνομα» είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης και πρόσθεσε ότι «πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν το κράτος ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”», καταλήγοντας ότι «το όνομα “Μακεδονία” είναι συνδεδεμένο με αυτή τη χώρα»!

Στην Αθήνα, ιδιαίτερα συμβολικής σημασίας ήταν η συνάντηση που είχε χθες στο γραφείο του με εκπροσώπους παμμακεδονικών οργανώσεων ανά την υφήλιο ο Κώστας Καραμανλής.

Η συνάντηση κράτησε περίπου 20 λεπτά και κύριο θέμα συζήτησης ήταν φυσικά αυτό της ονομασίας, με τον πρώην πρωθυπουργό να τονίζει στη συνομιλία τους ότι δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος και να υπογραμμίζει με νόημα ότι στις συνομιλίες για την ονομασία όλα πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν, αφού η σύνθετη ονομασία, για παράδειγμα, αποτελεί υποχώρηση που μπορεί να κάνει η χώρα μας στις διαπραγματεύσεις και δεν μπορεί να είναι σημείο αφετηρίας για την Ελλάδα.



Η Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια παμμακεδονικών ενώσεων υφηλίου, εξερχόμενη δήλωσε ότι οι ενώσεις απορρίπτουν κάθε σύνθετη ονομασία και εμμένουν στην απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών το 1992, δηλαδή να μην περιέχει η ονομασία με κανέναν τρόπο τον όρο «Μακεδονία». Οπως δήλωσε στη «δημοκρατία» η κυρία Γκατζούλη, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων δώρισαν στον κ. Καραμανλή το βιβλίο «Macedonian evidence», που συνυπογράφουν 374 καθηγητές από όλο τον κόσμο και στο οποίο αποδεικνύεται περίτρανα η ελληνικότητα της Μακεδονίας. Παράλληλα, κάλεσε μέσω της εφημερίδας μας τον κόσμο να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μεταβαίνει στα Σκόπια όπου θα έχει αύριο συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, την υπουργό Αμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα και άλλους αξιωματούχους της χώρας. Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα μιλήσει το μεσημέρι της Πέμπτης σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα