Συναγερμός για το σενάριο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο!

Συναγερμός για το σενάριο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο!08.03.2018Παρασκήνιο

Επικίνδυνο «τετ α τετ» των στόλων Ελλάδας και Τουρκίας! Συνάντηση με νόημα του πρέσβη των ΗΠΑ με τον Αποστολάκη στο Πεντάγωνο

Συναγερμός έχει σημάνει στο Αιγαίο -από σήμερα έως τις 30 Απριλίου- καθώς η Τουρκία, ανεβάζοντας τον υδράργυρο, κλιμακώνει επικίνδυνα τις εντάσεις μετά την προκλητική

δέσμευση εκτεταμένης περιοχής στην καρδιά του Αρχιπελάγους για ασκήσεις με πραγματικά πυρά

. Πλέον, οι πιθανότητες ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο αυξάνονται κατακόρυφα, αφού η συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Εύβοιας, την οποία «έκλεισε» η Αγκυρα, επικαλύπτει περιοχές που έχουν ήδη δεσμευτεί από την ελληνική πλευρά για ασκήσεις. Κάτι που πρακτικά συνεπάγεται ότι από τις επόμενες ώρες και ημέρες και μέσα στην περίοδο της Σαρακοστής ενδέχεται οι δύο στόλοι να βρεθούν ο ένας απέναντι στον άλλον, αντιμέτωποι και σε πλήρη διάταξη.

Η τουρκική NAVTEX ήρθε ως απάντηση στην προ διημέρου κίνηση της ελληνικής πλευράς να δεσμεύσει με σειρά ΝΟΤΑΜ το ανατολικό, το βορειοανατολικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο και να «κλειδώσει» μέχρι νεωτέρας τον εθνικό εναέριο χώρο αλλά και το τμήμα του FIR που αστυνομεύει.

Σε αυτό το κλίμα, ο Αμερικανός πρέσβης μετέβη χθες στο Πεντάγωνο και επί μιάμιση ώρα συζήτησε με τον Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη. Κύκλοι του ΓΕΕΘΑ επισήμαιναν ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη, χωρίς να δώσουν άλλες πληροφορίες. Ωστόσο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το «ραντεβού» έγινε εξ αφορμής των νέων τουρκικών προκλήσεων και πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο πολύ «δραστήριος» πρέσβης συζήτησαν για όλη την γκάμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και σχετικά με την αναβάθμιση των F-16 και την αγορά αριθμού μαχητικών F-35. Πιθανότατα η συνάντηση ήταν και διερευνητική από την πλευρά του κ. Πάιατ όσον αφορά τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς και την αντίδρασή της σε μια νέα, εκτός ορίων τουρκική πρόκληση.

Ο Αμερικανός πρέσβης, ως γνωστόν, έχει εκφράσει δημόσια την ανησυχία του για ενδεχόμενες δυσμενείς εξελίξεις στο Αιγαίο και μάλιστα περισσότερες από μία φορές, ενώ ήταν στην τουρκική πρωτεύουσα προ ημερών μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον. Θεωρείται, επίσης, άνθρωπος-κλειδί της αμερικανικής διπλωματίας στην ευρύτερη περιοχή, με άριστη γνώση και πλήρη εικόνα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.

Ας σημειωθεί ότι οι Τούρκοι επέλεξαν με επιδεικτικό τρόπο και κατά την προσφιλή συνήθειά τους να παραβιάσουν (πάλι) κατάφωρα το Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, που περιελάμβανε ρητώς την αποφυγή πραγματοποίησης ασκήσεων κατά τις εθνικές και τις θρησκευτικές εορτές, με δεδομένο ότι η νέα τουρκική NAVTEX συμπίπτει χρονικά τόσο με την 25η Μαρτίου όσο και με τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ειρωνείες Αγκυρας για το διάβημα στην Ε.Ε.

Ειρωνικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεθνοποιήσει το πρόβλημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές. Ειδικά σε ό,τι αφορά εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έδειξε ότι η γειτονική χώρα δεν έχει σκοπό να βάλει νερό στο κρασί της.

«Είναι θέμα μεγάλης εξυπνάδας να μεταφέρουν το πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχει γίνει συνήθεια να μεταφέρουν οποιοδήποτε θέμα με την Τουρκία στην Ε.Ε. και να ζητούν τη στήριξή της.
Οι σχέσεις μας ούτε θα προχωρήσουν ούτε θα υποχωρήσουν με τέτοιες ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός. Σημείωσε, μάλιστα, ότι πρόκειται για «σοβαρό διπλωματικό θέμα», κάτι που δείχνει ότι η Τουρκία κινείται βάσει συγκεκριμένης αντίληψης για το περιστατικό του Εβρου, αλλά συγκεκριμένου σχεδίου κλιμάκωσης της έντασης στις μεταξύ μας σχέσεις. Μάλιστα, για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι «η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει», κάτι που εκλαμβάνεται και ως πρόθεση συμψηφισμού με την υπόθεση των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε το μάθημα ψυχραιμίας του πατέρα του λοχία Κούκλατζη» τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε με σταυρωμένα χέρια». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «δεν φοβόμαστε, γιατί παρακολουθούμε με εγρήγορση κάθε συμβάν», προειδοποιώντας ότι «αν κάνουν τους στρατιωτικούς μας “πιόνια στη διπλωματική σκακιέρα”, θα δράσουμε με τρόπο που η Τουρκία θα το μετανιώσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα