Συμψηφισμοί με το «έτσι θέλω» από την Εφορία!

Συμψηφισμοί με το «έτσι θέλω» από την Εφορία!25.09.2019Οικονομία

Η ΑΑΔΕ αυτεπάγγελτα παίρνει τα χρήματα για τα αρρύθμιστα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων χωρίς προειδοποίηση

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Σε αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που εκκρεμούν προς πληρωμή από το 2015 (!) μέχρι και φέτος, με ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν αφήσει αρρύθμιστα οι δικαιούχοι των επιστροφών προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). 

Η ΑΑΔΕ,

βέβαια, πρώτα παίρνει το χρήμα και μετά ειδοποιεί! Στους λογαριασμούς αρκετών οφειλετών της Εφορίας έχει φτάσει ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο τους ενημερώνει ότι πρέπει να ξεχάσουν τα χρήματα που περίμεναν είτε για να πληρώσουν κάποια από τα χρέη τους είτε για να καλύψουν τα προς το ζην!

Το σχετικό μήνυμα αναφέρει: «Σας γνωρίζουμε ότι διενεργήθηκε αυτόματος συμψηφισμός χρεών σας (μη ρυθμισμένων) με ποσά επιστροφής Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ετών 2015-2019 ή/και με ποσά πληρωμής που έχετε πραγματοποιήσει σε τράπεζα και ήταν σε εκκρεμότητα στη ΔΟΥ σας.

Παρακαλείσθε όπως ενημερωθείτε για το νέο μειωμένο ποσό της οφειλής σας από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση/Στοιχεία Οφειλών Εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή στο TAXISnet (www.aade.gr)».

Επιστροφές

Βάσει του σχεδίου που εφαρμόζεται, επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που αναγράφονται σε πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα περυσινών φορολογικών δηλώσεων αλλά δεν είχαν εξοφληθεί στους δικαιούχους μέχρι και πριν από λίγες μέρες, καθώς επίσης και επιστροφές φόρου που προέκυψαν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και δεν έχουν ακόμη καταβληθεί, συμψηφίζονται πλέον από την ΑΑΔΕ αυτεπάγγελτα (χωρίς να το έχουν ζητήσει οι δικαιούχοι φορολογούμενοι) είτε με ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων των επιστροφών είτε με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες βεβαιώθηκαν πρόσφατα στα ονόματά τους (με την έκδοση και την ανάρτηση των σχετικών εκκαθαριστικών στους λογαριασμούς τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet).

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το συμψηφισθέν ποσό επιστροφής φόρου εισοδήματος είναι μεγαλύτερο από τις οφειλές το υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στον φορολογούμενο με πίστωσή του στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει στη φετινή φορολογική δήλωση.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι οποίες προέκυψαν από την εκκαθάριση των περυσινών ή των φετινών φορολογικών τους δηλώσεων, θα πρέπει να εισέλθουν στο σύστημα TAXISnet μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.aade.gr και να μεταβούν στην εφαρμογή της «προσωποποιημένης πληροφόρησης», μέσω της οποίας παρέχονται πληροφορίες για τις βεβαιωμένες -ληξιπρόθεσμες και μη- οφειλές τους προς τις ΔΟΥ.

Εκεί μπορεί να διαπιστώσουν αν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους έχουν μειωθεί ή μηδενιστεί λόγω του συμψηφισμού των επιστροφών φόρου που τους χρωστούσε το Δημόσιο με τις συγκεκριμένες οφειλές τους.

Οι «κατασχέσεις» επιστροφών φόρου (για να εισπραχθούν ταχύτερα μελλοντικά μη ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο) νομοθετήθηκαν πρώτη φορά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ των κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου με τη διάταξη του άρθρου 11 του ν. 3943/2011 που τροποποίησε το άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για τους συμψηφισμούς οφειλών. Η διάταξη αυτή ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα