Συλλάβαμε δυο Τούρκους στρατιωτικούς στον Εβρο και τους δώσαμε πίσω αμέσως

Συλλάβαμε δυο Τούρκους στρατιωτικούς στον Εβρο και τους δώσαμε πίσω αμέσως10.09.2018Παρασκήνιο

Η κυβέρνηση δεν θέλησε να... στενοχωρήσει τον «σουλτάνο»

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Δύο Τούρκοι στρατιωτικοί παραβίασαν τα σύνορα στον Εβρο και συνελήφθησαν χθες στις 11.00 το πρωί στις Φέρες, εντός ελληνικού εδάφους, από περίπολο του Ελληνικού Στρατού. Ακολούθησε ένα οκτάωρο θρίλερ, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για τη λήψη έκτακτων μέτρων στην περιοχή, ακόμη και για ρίψη πυροβολισμών, κάτι που πάντως διέψευσε το ΓΕΣ,

μέχρι τελικώς να αφεθούν ελεύθεροι το απόγευμα κατόπιν συνεννόησης σε επίπεδο υπουργών Αμυνας και να επιστραφούν στη χώρα τους, σε αντίθεση με αυτά που έπραξε το καθεστώς Ερντογάν, όταν συνέλαβε και κράτησε στις φυλακές της Αδριανούπολης επί 167 ημέρες τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς.

Συγκεκριμένα, αφού προηγήθηκαν συνομιλίες σε επίπεδο τοπικού διοικητή και δόθηκαν από πλευράς Αγκυρας εξηγήσεις για το πώς οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει τα ελληνικά σύνορα, υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, η Αθήνα δεν ήθελε να στείλει το μήνυμα της αντεκδίκησης για τη σύλληψη και την παράνομη κράτηση των Μητρετώδη και Κούκλατζη, πυροδοτώντας νέο κύκλο έντασης με την Τουρκία, και επέστρεψε τους Τούρκους στρατιωτικούς, θυμίζοντας στη γειτονική χώρα ότι τα μεθοριακά επεισόδια αντιμετωπίζονται σε τοπικό επίπεδο. Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία παραδέχθηκε ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί παραβίασαν τα ελληνικά σύνορα.

Τι συνέβη; Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις Τούρκοι στρατιωτικοί παραβίασαν τα ελληνικά σύνορα κοντά στο χωριό Φέρες, 150 μέτρα από την οριογραμμή, και μόλις έγιναν αντιληπτοί από την ελληνική στρατιωτική περίπολο οι τρεις έτρεξαν και μπήκαν ξανά στο τουρκικό έδαφος. Ο ένας, έφεδρος λοχίας, ο οποίος έφερε όπλο αλλά όχι πυρομαχικά, δεν πρόλαβε και συνελήφθη. Στις 14.00 συνελήφθη και ένας δόκιμος Τούρκος ανθυπολοχαγός, που μπήκε σε ελληνικό έδαφος σε αναζήτηση του έφεδρου λοχία. Αφού σήμανε συναγερμός στη μεθοριακή γραμμή, οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στο Στρατόπεδο Βογιατζή, στην Καβησό Φερών, έως ότου ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και αφέθησαν ελεύθεροι στις 18.30.

Keywords
Τυχαία Θέματα