Στις 120 δόσεις και οι επιχειρήσεις!

Στις 120 δόσεις και οι επιχειρήσεις!28.06.2019Οικονομία

Η ρύθμιση για χρέη στην Εφορία επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα με ακαθάριστα έσοδα έως 2.000.000 ευρώ

Από τον
Στέλιο Κράλογλου

Τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς την Εφορία σε έως και 120 δόσεις (αντί για 24-36) δίνει και στις επιχειρήσεις Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υπεγράφη χθες. Με τα έως σήμερα δεδομένα οι επιχειρήσεις μπορούσαν να διεκδικήσουν αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε έως 24 (για τακτικές οφειλές) ή το πολύ 36 δόσεις (για έκτακτες) δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο

το οποίο είχε καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή υπήρχε πρόβλεψη για 18-24 δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων, την οποία τροποποίησε στη συνέχεια η κυβέρνηση προς το ευνοϊκότερο (24-36), χωρίς όμως και πάλι οι διατάξεις να τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης από την επιχειρηματική κοινότητα.

Εως τώρα η συμμετοχή των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση οφειλών ήταν περιορισμένη, καθώς ο περιορισμένος αριθμός δόσεων λειτουργούσε ως αντικίνητρο για την ένταξη οφειλών. Μετά την ενεργοποίηση της ΠΝΠ (για να ισχύει προϋποθέτει κύρωση από τη Βουλή εντός 40 ημερών) οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2.000.000 ευρώ θα μπορούν να αξιοποιήσουν, ανάλογα με την περίπτωση (μένει να αποσαφηνιστούν οι όροι ένταξης), τη δυνατότητα καταβολής των χρεών σε 120 δόσεις συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων που έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι για τα φυσικά πρόσωπα με συνολικό εισόδημα κατά το φορολογικό έτος 2017 έως 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις, με κάθε δόση να μην μπορεί όμως να είναι μικρότερη από 30 ευρώ.

Καθορισμός

Για τους ως άνω οφειλέτες με εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση το συνολικό εισόδημα του οφειλέτη κατά το φορολογικό έτος 2017 και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής, με την εφαρμογή προοδευτικά κλιμακωτών συντελεστών. Αν ο οφειλέτης επιλέξει εξόφληση σε λιγότερες δόσεις από αυτές που θα του «δίνει» η πλατφόρμα, θα κερδίζει μεγαλύτερη μείωση τόκων και προσαυξήσεων. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης διαγράφεται το 100% τόκων και προσαυξήσεων.

Διευκρινίζεται ότι για επιχειρήσεις με υψηλότερους τζίρους παραμένει το όριο δόσεων στις 24 για τακτικές οφειλές και στις 36 για έκτακτες οφειλές. Η αύξηση του αριθμού των δόσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν αίτημα στο οποίο συμφωνούσαν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα