Στέλνουν για τον Ιούλιο τη λύση (;) για το χρέος

Στέλνουν για τον Ιούλιο τη λύση (;) για το χρέος24.05.2018Παρασκήνιο

Οι Ευρωπαίοι κατεβάζουν τον πήχη για το σημερινό Eurogroup. «Στον αέρα» ακόμη η σχέση με το ΔΝΤ

Η συζήτηση και οι υποσχέσεις των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος πάνε... περίπατο! Το ελληνικό ζήτημα «φιγουράρει» μεν στην πρώτη θέση της ατζέντας του σημερινού Eurogroup, όμως, όπως έλεγαν χθες ευρωπαϊκές

πηγές, δύσκολα θα υπάρξουν εξελίξεις τόσο στη σημερινή συνεδρίαση όσο και στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ετσι όλοι ανασυντάσσονται για τη συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου.

Οι Γερμανοί σκοπεύουν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου, υπό την πίεση του χρόνου, να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να έχει βρεθεί πεδίο συνεννόησης μεταξύ ΔΝΤ - Βερολίνου για το «πακέτο» ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εξ ου και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, που καλλιεργούν κλίμα περιορισμού του Ταμείου σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Παρ' όλα αυτά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος... ελπίζει έχοντας στις βαλίτσες του την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου 3.

Μηδενικές

Οι πιθανότητες, ωστόσο, να «εξαργυρώσει» η κυβέρνηση τη συμφωνία αυτή άμεσα και να ληφθούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι τελικές αποφάσεις για το χρέος είναι περιορισμένες, αν όχι μηδενικές!
Επί τάπητος θα τεθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία που θα ασκούν οι θεσμοί, η οποία όμως πάλι προβλέπεται ότι θα «κλειδώσει» τον Ιούνιο, με τους θεσμούς να κάνουν όλο και πιο σαφές ότι δεν θα βασίζεται στο ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης που είδε το φως της δημοσιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, τα προαπαιτούμενα της τελευταίας αυτής αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τα μέσα Ιουνίου, ώστε να εξεταστούν στις 7 Ιουνίου από τους τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group), ενώ πιθανώς να συνεδριάσει και το ΔΝΤ στις 11-12 Ιουνίου για την Ελλάδα.

Εξαλλου χθες σε ερώτηση της «Handelsblatt» εάν το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου, όπως προβλέπεται, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, απάντησε: «Πιθανότατα ναι. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και θα έλεγα ότι συνολικά το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα