Στα σκαριά μουσείο για 50.000 σπάνια παιχνίδια

Στα σκαριά μουσείο για 50.000 σπάνια παιχνίδια03.12.2018Πρόσωπα

Το πολιτιστικό έργο που θα φτιαχτεί στην Πυλαία θα είναι και χώρος εκπαίδευσης

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Το δικό τους... σπίτι αποκτούν στη Θεσσαλονίκη περίπου 50.000 παιχνίδια από όλο τον κόσμο που σήμερα στοιβάζονται μέσα σε κούτες σε αποθήκες.

Παιχνίδια από την Κολομβία και γενικότερα την Αμερική, την Ιαπωνία, το Μπαλί, την Ευρώπη, που χρησιμοποιούσαν

τα παιδιά σε διάφορες περιόδους της σύγχρονης Ιστορίας και τα οποία φανερώνουν τον πολιτισμό διάφορων περιοχών, βέβαια και της Ελλάδας. Δίδασκαν και εξακολουθούν να μας διδάσκουν για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, όπως λέει η συλλέκτρια των παιχνιδιών Μαριάννα Βιλδιρίδη, η οποία βλέπει ένα όνειρο ζωής να γίνεται πραγματικότητα χάρη στη βοήθεια του δημάρχου Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη.

Το Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Παιχνιδιού, το οποίο θα φιλοξενήσει την τεράστια αυτή συλλογή, θα δημιουργηθεί στην Πυλαία ως το 2020. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.600.000 ευρώ, ενώ τη μελέτη για την κατασκευή του θα αναλάβει η Εγνατία Οδός Α.Ε. Σε πρόσφατη συνάντηση του δημάρχου Πυλαίας - Χορτιάτη με τον πρόεδρο της Εγνατία Οδός Α.Ε. Απόστολο Αντωνούδη υπογράφτηκε η σχετική προγραμματική σύμβαση. «Βάζουμε σε ράγες υλοποίησης ακόμη ένα σημαντικό έργο πολιτισμού στον δήμο μας.



Με το πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Παιδιού και Παιχνιδιού, που προστίθεται στην υπάρχουσα υποδομή του δήμου μας, δημιουργούμε κάτι μοναδικό στην Πυλαία. Προωθούμε νέους, σύγχρονους και λειτουργικούς χώρους εκπαίδευσης και πολιτισμού, αναβαθμίζουμε και ενισχύουμε συνολικά τις υποδομές στην περιοχή» δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης ευχαριστώντας την κυρία Βιλδιρίδη για τη δωρεά της και την ειδική γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ευγενία Φωτονιάτα για την εμπιστοσύνη της.



«Ο χώρος αυτός θα αποτελέσει όχι μόνο ένα σύγχρονο μουσείο αλλά και ένα καινοτόμο χώρο εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων» τονίζει στη «δημοκρατία» η κυρία Βιλδιρίδη, η οποία θα αναλάβει εθελοντικά και αφιλοκερδώς τη θέση της διευθύντριας του κέντρου. Τα παιχνίδια, που συλλέγει η ίδια από το 1990, αναφέρονται στην παιδική ηλικία και στον κόσμο του παιδιού από τον 18ο αιώνα. «Δεν είναι απλά παιχνίδια, είναι έργα τέχνης. Τα συγκέντρωσα από αγορές, αντικερί, σκουπίδια, παζάρια και δημοπρασίες από όλο τον κόσμο» αναφέρει η κυρία Βιλδιρίδη. Μεταξύ άλλων η συλλογή περιλαμβάνει κούκλες, τρενάκια, στρατιωτάκια και πολλά άλλα αντικείμενα, τα οποία πολύ σύντομα θα μπορούν να θαυμάσουν από κοντά μικροί και μεγάλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα