Στα λόγια οι αλλαγές της Εκπαίδευσης

Στα λόγια οι αλλαγές της Εκπαίδευσης02.01.2019Άρθρα

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τις νομοθετικές ρυθμίσεις - Μόνη λύση ένα πολυνομοσχέδιο «τέρας»

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Μπορεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να περιαυτολογεί για επικοινωνιακούς λόγους για έργα, ημέρες και δράσεις που έχει ήδη δρομολογήσει, ωστόσο οι πιο σημαντικές αλλαγές που έχει «ευαγγελιστεί» για το εκπαιδευτικό σύστημα, έτσι όπως το οραματίζεται η κυβέρνηση, έχουν μείνει -προσώρας- λεκτικές εξαγγελίες.

Το νέο σύστημα

εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το νέο σχολικό έτος, και οι ταυτόχρονες αλλαγές στις δύο πρώτες τάξεις του λυκείου, η υποχρεωτική συγγραφή νέων βιβλίων για την Κοινωνιολογία, που αντικαθιστά τα Λατινικά, η αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων, το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, οι αλλαγές στην επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, ο «οργασμός» συγχωνεύσεων πανεπιστημίων είναι οι δράσεις για τις οποίες ακόμη εκκρεμεί η νομοθέτηση.

Αν αυτά συνδυαστούν με το ενδεχόμενο να επιτευχθεί και συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και για το μισθολόγιο των κληρικών, τότε δημιουργείται ένας τεράστιος όγκος νομοθετικού έργου, που πρέπει να ψηφιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Λόγω του μεγέθους του νομοθετικού έργου, το υπουργείο Παιδείας δεν αποκλείει ακόμα και τη λύση του «πακέτου», δηλαδή να ενσωματωθούν όλα σε ένα πολυνομοσχέδιο «τέρας».

Ωστόσο, μια τέτοια λύση κινείται στα όρια της νομοθετικής δεοντολογίας, καθώς οι βουλευτές θα πρέπει να επεξεργαστούν εξειδικευμένα και ετερόκλητα νομοθετήματα με εντελώς ανόμοιο περιεχόμενο σε ένα μόνο νομοσχέδιο.

Τον Σεπτέμβριο ο Κώστας Γαβρόγλου παρουσίασε έναν νέο τρόπο λειτουργίας του λυκείου, σύμφωνα με τον οποίο οι μαθητές Γενικών και Εσπερινών της α΄ λυκείου ΓΕ.Λ. θα εξετάζονται σε οκτώ από τα 13 μαθήματα και οι μαθητές της β΄ λυκείου σε έξι από τα δεκαέξι. Από την άλλη, οι μαθητές της γ΄ τάξης Γενικού Ημερήσιου Λυκείου θα εξετάζονται γραπτώς σε τέσσερα μαθήματα. Παράλληλα, οι μαθητές του Εσπερινού, το οποίο είναι τετραετούς φοίτησης, θα έχουν έξι μαθήματα στη γ΄ τάξη και τέσσερα στη δ΄ τάξη.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με βάση τις εξαγγελίες Γαβρόγλου, οι τρεις Ομάδες Προσανατολισμού γίνονται τέσσερις, καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα Επιστημονικό Πεδίο, ενώ τα βασικά μαθήματα κάθε ομάδας είναι τα ίδια με την αντίστοιχη σημερινή Ομάδα Προσανατολισμού, με εξαίρεση την αντικατάσταση των Λατινικών από την Κοινωνιολογία.

Μεγάλα ερωτήματα παραμένουν το νέο βιβλίο της Κοινωνιολογίας, αλλά και το ποιοι θα διδάσκουν το αυξημένων απαιτήσεων μάθημα, αν οι υφιστάμενοι κοινωνιολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες επαρκούν ή θα πρέπει να διοριστούν, όταν χρόνος δεν υπάρχει, ή θα βρεθεί μια λύση «πασάλειμμα» με ανάθεση σε φιλολόγους...

Keywords
Τυχαία Θέματα