Σκέψεις Ζάεφ για μομφή κατά του Ιβανόφ

Σκέψεις Ζάεφ για μομφή κατά του Ιβανόφ09.07.2018Πρόσωπα

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται Ζάεφ και Ιβανόφ στα Σκόπια, με τον πρωθυπουργό να καλεί τον πρόεδρο να σταματήσει να βάζει εμπόδια στη Συμφωνία των Πρεσπών...

...και την προοπτική ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, και τον δεύτερο να επισημαίνει πως δεν θα κυρώσει μία συμφωνία σε βάρος των Σκοπίων.

Ο

Ζόραν Ζάεφ επανήλθε και σε νέα συνέντευξή του από τη Βουλγαρία άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να καταθέσει η κυβέρνησή του πρόταση μομφής κατά του προέδρου Γκεόργκι Ιβανόφ. «Ολες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Ζάεφ, ερωτηθείς εάν θα υπάρξει μομφή κατά του προέδρου σε περίπτωση που δεν υπογράψει τη συμφωνία, που είναι συνταγματικό προαπαιτούμενο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, είπε ότι «ο Ιβανόφ δεν μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία. Αν δεν την υπογράψει τώρα, θα πρέπει να το κάνει μετά το δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου» και τον κάλεσε να σταματήσει να θέτει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ.

Στη Βουλή

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή των Σκοπίων ενέκρινε για δεύτερη φορά με καθαρή πλειοψηφία 69 βουλευτών, σε σύνολο 120, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κανονικά κατ’ αυτόν τον τρόπο παρακάμπτεται το προεδρικό βέτο, όμως το Σύνταγμα δεν θέτει χρονικά περιθώρια στον κ. Ιβανόφ, και συνεπώς, θεωρητικά μπορεί να συνεχίσει να χρονοτριβεί. Τις πολιτικές αναταράξεις που προκαλεί στο εσωτερικό των Σκοπίων η Συμφωνία των Πρεσπών σχολίασε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, υποστηρίζοντας πως δεν βλέπει να περνάει από τη Βουλή της γειτονικής χώρας.

«Αν καταφέρει ο Ζάεφ να το περάσει από τη Βουλή, που εγώ προσωπικά δεν το βλέπω, τότε είναι ζήτημα χρόνου να πέσει η κυβέρνηση του Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χρυσόγονος μίλησε και για την οικονομία σημειώνοντας: «Την 21η Αυγούστου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Το δύσκολο είναι το μετά. Να μπορούμε να βγαίνουμε στις αγορές χωρίς να χρειαζόμαστε δανεικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκέψεις Ζάεφ, Ιβανόφ,skepseis zaef, ivanof