Σιγήν ιχθύος για Νηρέα και Σελόντα!

Σιγήν ιχθύος για Νηρέα και Σελόντα!17.01.2018Επιχειρήσεις

Καμία (επισήμως) ανακοίνωση ούτε για τους υποψήφιους αγοραστές που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για τους δύο ομίλους

Με τη συνήθη αδιαφάνεια, αφού δεν ανακοινώθηκε επισήμως ούτε ποιοι υπέβαλλαν δεσμευτικές προσφορές το απόγευμα της Δευτέρας, προχωρά ο διαγωνισμός για την πώληση των δύο μεγαλύτερων ελληνικών ομίλων στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών.

Συγκεκριμένα,

μέσω της διαδικασίας που προωθούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, πωλούνται το 74,8% της Νηρεύς και το 82,6% της Σελόντα.

Παρά το γεγονός ότι από προχθές το απόγευμα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών, επίσημες ανακοινώσεις δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τη σχετική φημολογία, δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδήλωσαν τρεις επενδυτές, και συγκεκριμένα οι επενδυτικές εταιρίες Διόρασις, Harvard Investment Group (HIG) και Amerra Capital. Προς το παρόν παραμένει, επίσης, άγνωστο αν οι τρεις (ή περισσότεροι υποψήφιοι, αφού επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν) ενδιαφέρονται και για τις δύο εταιρίες ή κατέθεσαν προσφορές για τη μία ή την άλλη.

Παρά τα βαρύγδουπα ονόματα που συμμετείχαν ως σύμβουλοι της διαδικασίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι Lazard Freres, PwC και Alvarez & Marsal, εδώ και μήνες καταγράφονται καταγγελίες για τη μέθοδο με την οποία προχώρησε ο διαγωνισμός. Για παράδειγμα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι η δυνατότητα για υποβολή ξεχωριστών προσφορών για καθεμιά από τις δύο εταιρίες δημιουργεί στρέβλωση, γιατί οι προσφορές δεν είναι συγκρίσιμες. Για παράδειγμα, μπορεί ένας επενδυτής να προσφέρει Α ποσό για τη Νηρέας και Β για τη Σελόντα. Ενας άλλος να προσφέρει Α συν 10.000.000 ευρώ για τη Νηρέας και Β μείον 5.000.000 ευρώ για τη Σελόντα...

Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι ενώ πωλούνται δύο ισχυροί διεθνείς παίκτες από τον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών και αρχικά ενδιαφέρθηκαν (πάντα κατά τις φήμες!) περίπου 35 όμιλοι, τελικά υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές τρεις! Η τελική φάση του διαγωνισμού είχε ξεκινήσει επισήμως τον περασμένο Ιούλιο, ενώ στον «τελικό» είχαν περάσει οκτώ όμιλοι. Σημειώνεται ότι η Amera Capital ελέγχει ήδη την εταιρία ιχθυοκαλλιεργειών Ανδρομέδα, ενώ η Διόρασις είχε αγοράσει το 2014 αντί 20.000.000 ευρώ το 90% της Bitsakos Aquaculture S.A. (Υδατοκαλλιέργειες Γ.&Π. Μπιτσάκος Α.Ε.).

Keywords
Τυχαία Θέματα