Σχίσμα Ρωσίας-Ελλάδας

Σχίσμα Ρωσίας-Ελλάδας18.10.2019Ρεπορτάζ

■ Αντίποινα της Μόσχας για την αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας
■ Ο Πατριάρχης Κύριλλος προειδοποιεί: Θα σταματήσουν όλες οι επισκέψεις προσκυνητών, δεν θα μνημονεύουμε πλέον τον Ιερώνυμο
■ Πλήγμα στον τουρισμό, εθνικές διαστάσεις παίρνει η κρίση

Η Θέση μας: Η εθνική ανασφάλεια του Μεταναστευτικού

Ρεπορτάζ
Αντ. Τριανταφύλλου

Σχίσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία προκαλεί η αναγνώριση

της Ουκρανίας. Το Πατριαρχείο Μόσχας προειδοποίησε ότι θα διακόψει το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και θα προχωρήσει και σε «κυρώσεις» κοσμικού τύπου κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανακοινώνοντας «ταξιδιωτική οδηγία» να σταματήσουν οι προσκυνηματικές εκδρομές σε Μητροπόλεις που αναγνωρίζουν την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι το ουκρανικό ζήτημα δεν τελείωσε με την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος, το περασμένο Σάββατο, να αναγνωρίσει την Ουκρανία. Η χθεσινή απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας φανερώνει ότι η υπόθεση έχει μεγάλος βάθος και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας όχι μόνο σε εκκλησιαστικό, αλλά και σε πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Το κείμενο της απόφασης της Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας προκάλεσε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση, καθώς οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και των μητροπολιτών που αναγνωρίζουν την Ουκρανία δημιουργούν μέγα θέμα. Η Ρωσική Εκκλησία απειλεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι, αν αναγνωρίσει τον Κιέβου Επιφάνιο, τότε ο Μόσχας Κύριλλος θα του διακόψει τη μνημόνευση. Η ανακοίνωση είναι προσβλητική και για την Εκκλησία της Ελλάδος, για την οποία η Μόσχα λέει ότι «η θέση της είναι περιορισμένη ουσιαστικά ως προς το αυτοκέφαλο καθεστώς αυτής».

Διχόνοια

Παράλληλα, η Σύνοδος του Πατριαρχείου της Μόσχας προσπαθεί να σπείρει διχόνοια στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανακοινώνοντας ότι θα συλλειτουργεί μόνο με τους μητροπολίτες που διαφώνησαν με την απόφαση της Ιεραρχίας, δηλαδή με τους Καρυστίας, Ηλείας, Κονίτσης, Πειραιώς, Καισαριανής, Μεσογαίας, Κυθήρων, Αιτωλίας, Κερκύρας, Νέας Σμύρνης, και θα διακόψει την κοινωνία με τους άλλους.

Μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και στο Πατριαρχείο Μόσχας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα φθάσει σήμερα στη Θεσσαλονίκη για την επίσκεψή του στο Αγιον Ορος. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο «περιβόλι της Παναγίας». Και εκεί υπάρχουν αντιδράσεις κατά της αναγνώρισης της Ουκρανίας.

Ενδεικτική της τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί μέσα στο Αγιον Ορος είναι η φωτογραφία που παρουσιάζει η «δημοκρατία», με συνθήματα κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη γραμμένα στον δρόμο προς τη Μονή Ιβήρων.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος το πρωί του Σαββάτου θα συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Παναγία την Αχειροποίητο στη Θεσσαλονίκη και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μεταβεί στο Αγιον Ορος για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, θα τελέσει θεία λειτουργία στη Μονή Ξενοφώντος και θα επισκεφθεί τις Καρυές και τις Μονές Βατοπεδίου και Παντοκράτορος.

Το κλίμα και στην Ιερά Κοινότητα δεν είναι καλύτερο, καθώς υπάρχει πολεμική διαμάχη ανάμεσα στους εκπροσώπους της αν θα υποδεχθούν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Με λίγα λόγια, διανύουμε πολύ δύσκολες ημέρες για την Ορθοδοξία.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα