Πυροσβέστες «κομάντος» για τα ταυτόχρονα μέτωπα

Πυροσβέστες «κομάντος» για τα ταυτόχρονα μέτωπα27.03.2019Ρεπορτάζ

Στη σύσταση μηχανοκίνητου τμήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν περίπου 200 «κομάντος», προχωρά η Πυροσβεστική, μετά την απόφαση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη

Τα μέλη του θα κινητοποιούνται σε όλη την επικράτεια, εφόσον υπάρχει ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών.

Το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) θα είναι άμεσης επέμβασης και ειδικών αποστολών, θα έχει ως έδρα την 1η ΕΜΑΚ

και ως αποστολή την ενίσχυση του έργου του Π.Σ. σε 24ωρη βάση, εξασφαλίζοντας την άμεση κινητοποίηση με πυροσβεστικά οχήματα, υλικά και μέσα για την ταχεία αντιμετώπιση συμβάντων σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελείται από τουλάχιστον 30 οχήματα, κυρίως υδροφόρα.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε στην ίδρυση του συγκεκριμένου τμήματος προκειμένου να λυθεί ένα μόνιμο πρόβλημα, που αφορούσε την αποδυνάμωση πυροσβεστικών υπηρεσιών με τη μετακίνηση προσωπικού και μέσων σε άλλες περιοχές, όταν υπήρχαν μεγάλες πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες άλλες. Εως σήμερα σε συμβάντα που αντιμετωπίζονται από τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες συνδράμουν υπηρεσίες από γειτονικές περιοχές, εάν το συμβάν είναι εκτεταμένο, ή και από όλη την επικράτεια, εάν είναι μεγαλύτερης έκτασης.

Αυτός ο τρόπος υποστήριξης της επιχειρησιακής δράσης των υπηρεσιών επιφέρει την αποδυνάμωσή τους σε περίπτωση ταυτόχρονης εκδήλωσης πυρκαγιών στις περιοχές αρμοδιότητάς τους.

Με τα νέα δεδομένα, το μηχανοκίνητο τμήμα θα τελεί σε κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας και δράσης, ώστε να καθίστανται δυνατές η κινητοποίηση και η προώθησή του σε όλη την επικράτεια, ακόμη και με αεροπορικά μέσα εφόσον απαιτηθεί, χωρίς να αποδυναμώνονται άλλες τοπικές υπηρεσίες.

Προσλήψεις

Την ίδια στιγμή, το Π.Σ. προχωρά άμεσα στην πρόσληψη 876 πυροσβεστών πενταετούς απασχόλησης, που είναι από τους επιτυχόντες και προέρχονται από τον οικείο πίνακα επιλαχόντων εποχικών, οι οποίοι από συμβασιούχοι μετατρέπονται σε επί θητεία προσωπικό.
Οι 56 μόνιμοι δόκιμοι πυροσβέστες γενικών καθηκόντων προέρχονται από τον πίνακα επιλαχόντων του οικείου διαγωνισμού του 2011 και η όλη διαδικασία αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα