Πτήση με αμηχανία, φωτογραφίες και... λίγη μπίρα

Πτήση με αμηχανία, φωτογραφίες και... λίγη μπίρα16.08.2018Πρόσωπα

Πώς περιέγραψαν τα δύο στελέχη τις συνθήκες της σύλληψής τους

Επειτα από 167 ημέρες παράνομης κράτησης στις τουρκικές φυλακές, έκδηλη ήταν σε πρώτη φάση η αμηχανία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μας μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι είχαν απελευθερωθεί και πως θα έκαναν το πολυπόθητο ταξίδι της επιστροφής τους στην πατρίδα.

Οι στιγμές αυτές αποτυπώνονται ανάγλυφα στο τρίλεπτο βίντεο που ανάρτησε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μέσα από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, στο οποίο βρίσκονταν ο ανθυπολοχαγός

Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης με τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, οι οποίοι μετέβησαν στην Αδριανούπολη για να παραλάβουν τους δύο στρατιωτικούς μας και να τους συνοδεύσουν μέχρι το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

«Οι γονείς σας είναι στο αεροδρόμιο της Μακεδονίας» λέει απευθυνόμενος στους Κούκλατζη και Μητρετώδη ο Κ. Φλώρος, ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος, που αναρτά με το κινητό του στα social media την πρώτη φωτογραφία από το ταξίδι της επιστροφής, συμπληρώνει ότι στην υποδοχή θα βρίσκεται και ο υπουργός Αμυνας και αμέσως ρωτά κάποιον από το πλήρωμα: «Σε πόση ώρα υπολογίζετε να φύγουμε; Ρωτάτε τον πιλότο μας;»

Ο Αγγελος Μητρετώδης μιλά στο κινητό τηλέφωνο και η αρχική, παγερή σιωπή δίνει τη θέση της στα χαμόγελα και στην ανακούφιση και ανταλλάσσονται οι πρώτες κουβέντες, ενώ ο κ. Φλώρος επικοινωνεί με τους υποδοχείς στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία». Στο «λιώσιμο του πάγου» συμβάλλουν το τσούγκρισμα των ποτηριών και οι προπόσεις, πίνοντας λίγη μπίρα για να δροσιστούν λίγο πριν από την απογείωση, με τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.

Σε εκείνο το σημείο ο Γιώργος Κατρούγκαλος εύχεται να μη συμβούν άλλα στραβά και ο λοχίας Κούκλατζης, αστειευόμενος μεν αλλά εξωτερικεύοντας και τα συναισθήματά του από την πεντάμηνη και πλέον φυλάκισή του στις τουρκικές φυλακές, αποκρίνεται στην ευχή του κ. Κατρούγκαλου με ένα σχεδόν νευρικό γέλιο: «Εξι μήνες ξεσυνήθισα». Στη συνέχεια οι δύο στρατιωτικοί μας διηγούνται στους συνοδούς τους την περιπέτεια της σύλληψής τους.

Ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης περιγράφει τις στιγμές κατά τη σύλληψή τους στις Καστανιές του Εβρου τον περασμένο Μάρτιο και συγκεκριμένα ότι ανέβηκε σε ένα υπερυψωμένο σημείο για να τραβήξει με το κινητό τα ίχνη που είχε εντοπίσει μαζί με τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη στη συνοριακή γραμμή και φαινόταν ότι ανήκουν σε παράνομους μετανάστες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού οι Μητρετώδης και Κούκλατζης φορούσαν πολιτικά, ενώ κατέβηκαν από το αεροπλάνο στη Θεσσαλονίκη φορώντας τις στρατιωτικές στολές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα