Ψυχρολουσία από τον Πάιατ: F-35 από το 2027 και βλέπουμε!

Ο Αμερικανός πρέσβης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» που αποκάλυψε την «εμπλοκή» στην αγορά

Aπότομη προσγείωση επιφύλασσε ο Αμερικάνος πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σε όσους πίστευαν ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα η χώρα μας θα μπορούσε με την προσθήκη κάποιων μαχητικών F-35 να καταστεί κυρίαρχη στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνον ως αποτέλεσμα πολυετούς διεργασίας, την οποία μάλιστα τοποθετεί μετά το 2027,

όταν και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αναβάθμισης των ελληνικών F-16.

Με την τοποθέτησή του, ο πρέσβης επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» που αναφέρονταν σε «εμπόδια» στο ζήτημα της απόκτησης των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.

«Ο δρόμος για την απόκτηση των F-35 είναι μία πολυετής διαδικασία που θα βασίζεται φυσικά στις επιτυχίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Viper της Ελλάδας» είπε συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρέσβης, διαψεύδοντας όλα τα σενάρια σχετικά με την απόκτηση ακόμη και ενός μικρού αριθμού αεροσκαφών F-35 μέσα στο επόμενος έτος.

Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί στο «υψηλό επίπεδο» της αμυντικής σχέσης Ελλάδος και Τουρκίας και να αφήσει ανοιχτά παράθυρα για μελλοντική απόκτηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών, τονίζοντας ότι «έχουμε δείξει την υποστήριξή μας για την προμήθεια και συνεργαζόμαστε στενά για ένα μελλοντικό πρόγραμμα απόκτησης, το οποίο θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα βελτιώσει την περιφερειακή σταθερότητα». Παρά αυτές τις δηλώσεις, πάντως, κάποιοι θεωρούν ότι το ζήτημα «δεν έχει τελειώσει» και υπάρχει περιθώριο για αλλαγή στις αμερικανικές αποφάσεις, εάν το ζήτημα τεθεί στο Κογκρέσο.

Παρότι ο πρέσβης δεν είπε κάτι τέτοιο, θεωρείται ότι ο κύριος λόγος που οι Αμερικανοί δεν ανταποκρίνονται στις ελληνικές οχλήσεις για εσπευσμένη απόκτηση F-35 είναι ότι δεν θέλουν να σπρώξουν την Τουρκία στην αγορά ρωσικών μαχητικών 5ης γενιάς, που θα σήμαινε και οριστικό διαζύγιο με το ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα άλλωστε δεν έχει κάτι με το οποίο να διαπραγματευθεί, αφού εδώ και καιρό βιάστηκε να υπογράψει όλες τις συμφωνίες που οι Αμερικανοί ήθελαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα