Πρώτα πατριώτες

Πρώτα πατριώτες30.11.2017Άρθρα

Επανεκκίνηση των στοιχείων που έσωσαν το Εθνος σε κάθε κρίσιμη στιγμή

Από τον
Κώστα Κατσαφάδο*

Η αντίστροφη μέτρηση για το 11ο τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και το ραντεβού για τον σχηματισμό της νέας ιδεολογικής πλατφόρμας της παράταξής μας έχει ήδη αρχίσει. Το συνέδριο γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ευρώπη κλυδωνίζεται εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας και της εμφάνισης λαϊκιστικών κομμάτων, που, με πρόσχημα την παγκοσμιοποίηση, απειλούν τη συνοχή της. Η Νέα Δημοκρατία σε αυτή τη συγκυρία έχει τα μεγάλα όπλα της, τα οποία δεν είναι άλλα από τις αρχές και τις αξίες της και την ιδεολογική ταυτότητά της που την κράτησε «ζωντανή» παρά τις κρίσεις που βίωσαν ο τόπος αλλά και η παράταξη.

Αυτά, όμως, αρκούν; Θα έλεγα «και ναι και όχι». Πιστεύω ότι οφείλουμε και πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για έναν νέο πατριωτισμό, που θα βασίζεται στην επανεκκίνηση των στοιχείων εκείνων που έσωσαν το Εθνος σε κάθε κρίσιμη στιγμή του. Ο πατριωτισμός στον 21ο αιώνα οφείλει, όμως, να ανανεωθεί και να εμπλουτιστεί. Το περιεχόμενό του δεν μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε όψη σοβινισμού. Δεν μπορεί να εξαντλείται σε τυπολατρική μίμηση παραδόσεων. Δεν μπορεί να γεννά μίσος.

Ο σύγχρονος πατριωτισμός υπηρετείται και εκφράζεται από την κοινωνική πλειονότητα, που θεωρεί τη σκληρή δουλειά μέσο ατομικής και συλλογικής προκοπής, που δεν εγκαταλείπει τους κοινωνικά αδυνάμους, που σέβεται τη θρησκευτικότητα όσο εκείνη σέβεται τον ανθρωπισμό, που απεχθάνεται τον λαϊκισμό και τον ελιτισμό, που υπακούει στους νόμους και καθοδηγείται από το ιδανικό μιας φιλελεύθερης και δημοκρατικής συντεταγμένης Πολιτείας.

Για μένα στη νέα μας «ταυτότητα» ο πατριώτης πρέπει να προηγείται του πολίτη. Η στρατηγική του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που στο επίκεντρό του έχει τον άνθρωπο, δεν μπορεί να κουβαλά τις ασθένειες του χθες που οδήγησαν σε ένα υπερτροφικό κράτος και σε ένα γραφειοκρατικό σύστημα που ακύρωνε κάθε πρωτοβουλία του πολίτη-εργαζομένου και υπονόμευε κάθε αναπτυξιακή πολιτική.

Για να πετύχει, όμως, ο φιλελευθερισμός τον στόχο του πρέπει να συμπορευθεί με έναν νέο πατριωτισμό, που θα απαντά στις προκλήσεις τού σήμερα. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Νέας Δημοκρατίας· της παράταξης που έχει αποδείξει ότι είναι γεννημένη για τα δύσκολα. Οι ώρες ευθύνης ήταν και είναι δικές μας. Για μας, τους Ελληνες, ο φιλελευθερισμός και ο νέος πατριωτισμός είναι ζήτημα επιβίωσης. Αυτές τις σκέψεις, θέσεις και προτάσεις θα καταθέσω στο συνέδριό μας, πιστεύοντας ότι θα αγκαλιαστούν από τα στελέχη και την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

*Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων της Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimokratianews