Προ των πυλών το πρώτο κύμα καύσωνα

Από αύριο και για περίπου μία εβδομάδα η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς ΚελσίουΕκτός από την Ελλάδα θα επηρεαστούν ακόμα η νότια Γαλλία, η Ιταλία και μέρος της Ισπανίας

Καύσωνας προ των πυλών, και είναι μόνο η αρχή… Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος εκτιμά ότι το ερχόμενο διάστημα θα επικρατήσουν στη χώρα πολύ υψηλές

θερμοκρασίες για περίπου μία εβδομάδα. Ετσι, λοιπόν, από την Τρίτη 11 Ιουλίου θα επικρατήσουν στη χώρα θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου, ενώ από την Τετάρτη 12 Ιουλίου το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει κι άλλο.

«Αυτό που φαίνεται ως πρώτα στοιχεία είναι ότι θα ξεκινήσει από την επόμενη Τρίτη 11/7 και πιθανότατα για εφτά μέρες μία περίοδος υψηλών θερμοκρασιών. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα δούμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές και υπάρχει πιθανότητα να έχει διάρκεια, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες αυτές θα φτάσουν στο πικ τους» δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών Κώστας Λαγουβάρδος.

Θερμή εισβολή

Οπως τονίζει, ξεκινά μία θερμή εισβολή, που θα γίνει αισθητή τη Δευτέρα στις περιοχές της Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας και της Ιταλίας. Μεγάλο μέρος της Ισπανίας, της νότιας Γαλλίας, της Σαρδηνίας, της Κορσικής και της Σικελίας μέχρι την Τετάρτη και την Πέμπτη θα έχουν καλυφθεί από αυτές τις θερμές αέριες μάζες, που από την Τετάρτη και μετά θα επηρεάσουν και την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. «Από την Τρίτη θα αρχίσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Πιθανόν να δούμε θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν και τους 40 βαθμούς Κελσίου, αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προγνώσεις, και να πάμε έτσι μέχρι τις 20 Ιουλίου. Αυτό είναι μία πρώτη τάση, για τη διάρκεια δεν είμαστε ακόμη σίγουροι. Αυτό που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι θα έχουμε μία νέα θερμή εισβολή, που θα περάσει ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Μεσογείου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, και η πρώτη τάση είναι η θερμή εισβολή να είναι υψηλότερη από αυτήν που είχαμε έως τώρα» σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το περιοδικό μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό αποτελούν βασικούς παράγοντες για τις υψηλότερες θερμοκρασίες και τις μεταβολές στη θερμοκρασία των υδάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα