Πώς το παιδί θα μιλήσει για τον εκφοβισμό

Πώς το παιδί θα μιλήσει για τον εκφοβισμό23.11.2018Παιδεία

Γονείς και εκπαιδευτικοί δεν ξέρουν τι να κάνουν μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων μπούλινγκ

Από την
Κέλλυ Φαναριώτη

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων σχολικού εκφοβισμού μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών κρούει ο ψυχολόγος από το Χαμόγελο του Παιδιού Δημήτρης Μπουρσινός. Οπως λέει, το τελευταίο διάστημα ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων έχει τονώσει το ενδιαφέρον γονέων και εκπαιδευτικών για το φαινόμενο, οι συνέπειες του οποίου σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν ακόμη και στην αυτοκτονία.

«Τα παιδιά με την πρόοδο της τεχνολογίας ασχολούνται όλο και περισσότερο με τα κινητά τους τηλέφωνα και τους υπολογιστές, τα οποία χρησιμοποιούν ως εργαλεία για να βλάψουν ή να υποβάλουν σε κατάσταση πίεσης κάποιον συμμαθητή τους. Δεχόμαστε κάθε μέρα αιτήματα για νέα κρούσματα, ενώ παράλληλα οι γονείς είναι ιδιαίτερα φοβισμένοι διότι ανήκουν σε μια άλλη τεχνολογική γενιά, δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τις έξυπνες συσκευές και φοβούνται για τις δραστηριότητες των παιδιών τους».

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, απαραίτητη προϋπόθεση για να μιλήσει ανοιχτά ένα παιδί για τον εκφοβισμό που βιώνει είναι να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς του. «Αν υπάρχει αυτό, οι γονείς μπορούν πιο εύκολα να γνωρίζουν ποια είναι η δραστηριότητα των παιδιών τους στο διαδίκτυο, με ποιον μιλάνε και σε ποιες πλατφόρμες συμμετέχουν» εξηγεί.

Ιδιαίτερα αυξημένο, όμως, είναι και το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για τη μάστιγα της εποχής καθώς, όπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο κ. Μπουρσινός, ολοένα και περισσότεροι δάσκαλοι και καθηγητές ζητούν καθοδήγηση από τους ειδικούς προκειμένου να αναγνωρίσουν έγκαιρα τα σημάδια που φέρει ένα παιδί-θύμα του μπούλινγκ.

«Ο μαθητής που δέχεται σχολικό ή διαδικτυακό εκφοβισμό παρουσιάζει κάποια συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν γονείς και δασκάλους. Το άγχος, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, η ασυνήθιστα χαμηλή επίδοση στα μαθήματα, η μελαγχολική διάθεση, οι τάσεις απομόνωσης αλλά και αποστροφής προς το σχολείο είναι κάποια σημάδια που πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη».

----

Το προφίλ των νταήδων

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Δημήτρη Μπουρσινό, τα παιδιά που κατά κανόνα ασκούν εκφοβισμό στους συμμαθητές τους είναι εκείνα που αποζητούν την προσοχή από τον κοινωνικό τους περίγυρο, αλλά και άτομα που στο παρελθόν έχουν δεχθεί λεκτική και σωματική βία. «Οταν ένα παιδί θέλει να νιώσει σημαντικό, να νιώσει ότι αξίζει, προβαίνει σε μια τέτοια συμπεριφορά προκειμένου να εισπράξει την αποδοχή των άλλων. Ενδέχεται, επίσης, να αφομοιώσει και να ενσωματώσει στην καθημερινότητά του ένα περιστατικό βίας που έζησε παλαιότερα. Φυσικά αυτά δεν αφορούν όλα τα παιδιά που κάνουν μπούλινγκ, αλλά μια μεγάλη πλειονότητα» καταλήγει.

Τρίτο επεισόδιο στο γυμνάσιο Αργυρούπολης

Η μάστιγα του σχολικού εκφοβισμού βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το γυμνάσιο της Αργυρούπολης...

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα