Ποιοι και πότε θα πάρουν το μέρισμα;

Ποιοι και πότε θα πάρουν το μέρισμα;18.12.2019Οικονομία

■ Άνοιξε χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
■ Ψυχρολουσία για χιλιάδες που δεν γνώριζαν ότι δεν δικαιούνται φέτος το έκτακτο βοήθημα των 700 ευρώ. Τα προβλήματα της διαδικασίας

Η Θέση μας: Τα εγκλήματα της Λαγκάρντ

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Σε λειτουργία τέθηκε οριστικά χθες ο ιστότοπος (www.koinonikomerisma.gr) με την εφαρμογή υποβολής των αιτήσεων χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος

2019. Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους, χωρίς συζύγους ή παιδιά, οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί για τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης και δεν γνώριζαν ότι φέτος, σε αντίθεση με όσα ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια, είναι «κομμένοι» από το έκτακτο βοήθημα των 700 ευρώ.

Η ιστοσελίδα, μετά την άκαρπη προσπάθεια που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ, τέθηκε οριστικά σε λειτουργία χθες, λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι, και θα παραμείνει ανοιχτή έως την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου. Αρκετοί αντιμετώπισαν μικροπροβλήματα κατά την προσπάθεια υποβολής της αίτησης στην εφαρμογή και χρειάστηκε υπομονή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Επίσης, η εφαρμογή, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, δεν παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους απορρίπτει όσους δεν πληρούν τα κριτήρια.
«Ψυχρολουσία» περίμενε όσους μακροχρόνια ανέργους δεν είχαν ενημερωθεί για τους όρους χορήγησης του φετινού «μερίσματος». Οσοι και όσες είναι -δηλωμένα- εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερους από 12 μήνες, αλλά δεν έχουν σύζυγο ή τέκνο/α, αντιλήφθηκαν ότι είναι «κομμένοι» από το έκτακτο βοήθημα του 2019 (σε αντίθεση με όσα ίσχυαν τα αμέσως προηγούμενα χρόνια) όταν μπήκαν στην εφαρμογή.

Αρκετοί αναγνώστες της «δημοκρατίας» μετέφεραν τη δυσαρέσκειά τους για τις προϋποθέσεις χορήγησης του μερίσματος (συνολικής δαπάνης 175.000.000 ευρώ). Ωστόσο, όπως η κυβέρνηση αποφάσισε και έκανε γνωστό πρόσφατα, φέτος στους 253.000 δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος (αντί 1.200.000 ατόμων πέρυσι) είναι οι εξής:

1. Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.

2. Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Συμπεριλαμβάνονται οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.

3. Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται οι μονογονεϊκές οικογένειες).

4. Οικογένειες στις οποίες τουλάχιστον ένα μέλος, ενήλικο ή ανήλικο, είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ). Σε όσους και όσες δικαιούνται το μέρισμα, τα 700 ευρώ θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μέχρι την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου. Για τον λόγο αυτόν, κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι απαραίτητη η αναγραφή του αριθμού IBAN.

Keywords
Τυχαία Θέματα