Πέρασε στην αθανασία ο αγωνιστής Μ. Γλέζος που ταπείνωσε τους ναζί

Πέρασε στην αθανασία ο αγωνιστής Μ. Γλέζος που ταπείνωσε τους ναζί31.03.2020Άρθρα

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε χθες η αναγγελία ότι ο Μανώλης Γλέζος...

... μια από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες της ελληνικής Αντίστασης εναντίον των Γερμανών στα χρόνια της μαύρης Κατοχής, έφυγε από τη ζωή από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 98 ετών.

Μάχιμος μέχρι την ύστατη στιγμή, επιστήμονας, δημοσιογράφος και συγγραφέας, πρωταγωνιστής στο αίτημα για τις γερμανικές επανορθώσεις / αποζημιώσεις, υπήρξε ένας πολιτικός της Αριστεράς ο οποίος

υπηρέτησε με εντιμότητα και ήθος τις ιδέες του και πλήρωσε το τίμημα γι’ αυτές. Πάνω από όλα, όμως, ήταν ένα φωτεινό σύμβολο ανυπότακτου πατριωτισμού και ανιδιοτελούς προσφοράς στην Ελλάδα.

Τη νύχτα της 31ης Μαΐου του 1941 η φλογερή αγάπη του για την πατρίδα οδήγησε τα αποφασισμένα βήματά του, μαζί με τον συναγωνιστή του Λάκη Σάντα -αμούστακοι φοιτητές και οι δύο-, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Σε μια παράτολμη ενέργεια, που προκάλεσε πατριωτικά ρίγη όχι μόνο στην κατεχόμενη Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία στέναζε τότε κάτω από τη ναζιστική βαρβαρότητα, αναρριχήθηκαν στο πανανθρώπινο σύμβολο του πολιτισμού και κατέβασαν από τον ιστό τη μισητή σημαία με τη σβάστικα, η οποία μόλυνε τούτα τα άγια χώματα, στέλνοντας σε κάθε γωνιά του πλανήτη ένα από τα πρώτα, υπερήφανα και ηχηρά μηνύματα αντίστασης!

Ο Μανώλης Γλέζος, που γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου το 1922, ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική έως τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της ΕΔΑ, εξελέγη μετέπειτα βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑ.Ε. Το 2017 αποκάλυψε σε διεθνές συνέδριο το «μυστικό» της μακροζωίας του, αφού, όπως είπε, ζούσε και για τους συντρόφους του που χάθηκαν. «Πριν από κάθε μάχη μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε. Και λέγαμε: “Εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσένα δεν σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στον δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα. Κι όταν πίνεις κρασί, θα πίνεις κρασί κι από μένα. Κι όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, θα τον ακούς και για μένα. Κι όταν ακούς τον άνεμο να περνάει μέσα από τα φύλλα κι ακούς το θρόισμα του ανέμου, θα το ακούς και για μένα. Κι όταν χορεύεις, θα χορεύεις και για μένα!” Μπορώ να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο, είναι δυνατόν;» 

Με θερμά λόγια τον αποχαιρέτησε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. «Αγνό πατριώτη» τον χαρακτήρισε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «το έθνος κατεβάζει τις σημαίες για να περάσει ένας μεγάλος Ελληνας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, «η ανθρωπότητα έχασε εκείνον που πρώτος ύψωσε ανάστημα στον ναζισμό» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ενώ συλλυπητήρια μηνύματα έστειλαν οι Φώφη Γεννηματά από το ΚΙΝ.ΑΛ., το ΚΚΕ, ο τέως ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ακόμα και ο Γερμανός πρέσβης. Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη, ενώ η oικογένειά του ζήτησε αντί στεφάνων να ενισχυθεί η Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στην Απείρανθο.

Keywords
Τυχαία Θέματα