Παροχές και μείωση ΕΝΦΙΑ από Τσίπρα για να σωθεί (;) η παρτίδα

Παροχές και μείωση ΕΝΦΙΑ από Τσίπρα για να σωθεί (;) η παρτίδα09.09.2018ΣΥΡΙΖΑ

Με το πακέτο που ανακοινώνει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός επιχειρεί να επανασυνδεθεί με τις κοινωνικές ομάδες που του γύρισαν την πλάτη μετά το τρίτο

Μνημόνιο και τα μέτρα λιτότητας που έλαβε

Από τον
Σπύρο Κάραλη

Γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ ανακοινώνει ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, μαζί με ένα μεγάλο πακέτο κοινωνικών παροχών, που κατευθύνεται κυρίως προς τα ασθενέστερα πληθυσμιακά στρώματα και σε όσους υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες στα οκτώ χρόνια των Μνημονίων και της βαριάς λιτότητας.

Σε αυτό το πακέτο παροχών περιλαμβάνεται ακόμη η καταβολή όλων των αναδρομικών μέσα στο 2018 για όλες τις κατηγορίες ενστόλων (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί) αλλά και πανεπιστημιακών καθώς και των δικαστικών. Γίνεται πλέον σαφές ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί μέσω αυτών των θετικών μέτρων να ξαναχτίσει το φιλολαϊκό προφίλ του σε μια καθ' όλα κρίσιμη πολιτική συγκυρία, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί να επανασυνδεθεί με τα μεσαία και ασθενέστερα τμήματα της κοινωνίας, τα οποία εν τέλει τον στήριξαν στην άνοδό του προς την εξουσία, αλλά έστρεψαν στη συνέχεια την πλάτη μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου και τη νέα λιτότητα.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τραβά ουσιαστικά μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο κόμμα του και στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με άξονα πάντοτε τις παροχές, χωρίς όμως να συνιστούν σκέτη... παροχολογία, όπως τον κατηγορεί η Ν.Δ., καθώς χιλιάδες πολίτες θα δουν βελτίωση στην καθημερινότητα. Ο πρωθυπουργός με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να διαμηνύσει -εν όψει βεβαίως των εκλογών, αφού η χώρα έχει εισέλθει προ πολλού ατύπως σε προεκλογική περίοδο- ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να εκφράσει τα λαϊκά αιτήματα και ανάγκες, αντιθέτως με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ η μείωση φθάνει στο 50% και αφορά 1.000.000 Ελληνες με χαμηλές περιουσίες. Μεσοσταθμικά η μείωσή του ισοδυναμεί με 30%. Η συγκεκριμένη μείωση του εκτρωματικού φόρου που ταλαιπωρεί την ελληνική οικογένεια και ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους νοικοκύρηδες θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη ξεκινά άμεσα, το 2019, οπότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 30%, και η δεύτερη το 2020, όταν δηλαδή θα φθάσει το 50%.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαγγέλλει επίσης τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων κατά 4%. Ετσι, από το 29% που είναι σήμερα θα φθάσει στο 25%. Οι μειώσεις στη φορολογία θα γίνουν σταδιακά έως το 2022, η αρχή όμως θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Οι ανακοινώσεις Τσίπρα και οι κυβερνητικές παροχές δεν σταματούν εδώ. Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει ακόμη την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου από τις αρχές 2019. Πρόκειται για ένα μέτρο με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει σημαντικές τομές στα εργασιακά, ειδικότερα στον ιδιωτικό τομέα, που σήκωσε το πιο βαρύ φορτίο από την αποδόμηση όλων των εργασιακών σχέσεων. Καταργείται επίσης ο φόρος επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ανενεργές επιχειρήσεις. Η εφαρμογή του μέτρου με την κατάργηση και αυτού του χαρατσιού ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2019.

Εφάπαξ τα αναδρομικά στους ενστόλους, έρχεται και εξαγορά «κόκκινων» δανείων

Εφάπαξ και μέσα στο 2018 θα δοθούν τα αναδρομικά, όπως αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στα χιλιάδες εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως επίσης στους δικαστικούς και τους πανεπιστημιακούς, που τους οφείλονται βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία τους δικαίωνε όσον αφορά τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων που υπέστησαν με τον νόμο 4093/2012. Το θέμα αυτό, ότι δηλαδή θα εξαγγείλει τη χορήγηση των αναδρομικών ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ, είχε αποκαλύψει με αποκλειστικό δημοσίευμά της στο φύλλο της 9ης Ιουλίου του 2018 η εφημερίδα «δημοκρατία».

Το συνολικό ποσό που θα βγει από τον κρατικό κορβανά προκειμένου να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων εκτιμάται περίπου στα 900.000.000 ευρώ. Τα μισά εξ αυτών αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εν ενεργεία και συνταξιούχους, που υπέστησαν και τις μεγαλύτερες μειώσεις στα χρόνια των Μνημονίων. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Πάνος Καμμένος έδωσε «μάχη» να επιστραφούν τα χρήματα αυτά, και μάλιστα το μεγαλύτερο ποσό εξασφαλίστηκε από «πηγές» του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ενώ είχε θέσει το ζήτημα των αναδρομικών ως προϋπόθεση της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ως πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. στη ΔΕΘ θα εξαγγείλει και άλλα μέτρα υπέρ των στρατιωτικών, με πιθανό αυτό της εξαγοράς των «κόκκινων» δανείων από τα Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων στο ποσό που θα τα αγόραζαν τα funds, έτσι ώστε τα στελέχη να απαλλαγούν από ένα μεγάλο μέρος των οφειλών τους.

Είναι κάτι για το οποίο είχε μιλήσει παλαιότερα ο Π. Καμμένος και είχε ξεκινήσει αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των πιστωτικών ιδρυμάτων για να βρεθεί φόρμουλα υλοποίησης του μέτρου.

Τώρα, όσον αφορά τα αναδρομικά των εν ενεργεία στρατιωτικών, αυτά εκτιμάται πως είναι από 2.665 ευρώ έως 12.805 ευρώ (ποσά καθαρά), ανάλογα με τον βαθμό. Ενδεχομένως να είναι και ακόμη μεγαλύτερα, αν ληφθούν υπόψη ορισμένα επιδόματα που ελάμβαναν προ του Αυγούστου του 2012 τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όταν ίσχυσαν οι παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου που ψήφισε τον νόμο, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωνε τους ενστόλους, προχώρησε στα τέλη του 2014 σε αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων κατά 50%. Το υπόλοιπο 50% παραμένει σε εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα, βάσει της απόφασης του ΣτΕ θα πρέπει να χορηγηθεί στους δικαιούχους το υπολειπόμενο 50% από τον Αύγουστο του 2012 έως το τέλος του 2014 (το άλλο 50% είχε δοθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου), ενώ από τις αρχές του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει να δοθεί το 100% των αναδρομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα