Παγίδα για όσους «νοικιάζουν» τα σπίτια τους

Παγίδα για όσους «νοικιάζουν» τα σπίτια τους28.03.2018Οικονομία

Τι κρύβεται πίσω από την απαλλαγή ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb)

Πώς η Εφορία θα τους βαπτίζει εν μια... νυκτί επιχειρηματίες

Η Θέση μας: Αδικία σε βάρος των συνταξιούχων

Διαβάστε επίσης:

►Δέκα καυτά εμβάσματα για το «Noor 1» που ζητούν «απαντήσεις»►Συνεταίρος του Ερντογάν: «Θα γεμίσει με πτώματα το Αιγαίο»►Ο σουλτάνος «απάντησε» στην Ε.Ε. με παράταση της προφυλάκισης►Σοκ! Τούρκοι επιχειρηματίες θέλουν να αγοράσουν ομάδα στη
Β. Ελλάδα!►Πώς θα απαλλαγούν από τα τεκμήρια και το 2018 οι φοιτητές και οι άνεργοι►Στο ΣτΕ οι πολύτεκνοι για το νέο ηλεκτροσόκ►Βάζουν πωλητήριο τώρα και στον αιγιαλό►H Attica Bank κυνηγάει τον όμιλο του Καλογρίτσα για μη εξυπηρετούμενα δάνεια!►Στα γαλανόλευκα (σαν άλλοτε) η Οδησσός

Ποιους κινδύνους κρύβει η εγκύκλιος του Πιτσιλή για τους ιδιοκτήτες που παραχωρούν σπίτια από την ιντερνετική πλατφόρμα

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Eάν νοικιάζετε ακίνητο μέσω Airbnb και φτιάξετε πρωινό στον φιλοξενούμενό σας ή απλά του καθαρίσετε τον χώρο (κατά τη διάρκεια της διαμονής), μπορεί να βρεθείτε μπλεγμένοι με την Εφορία, που θα σας ζητά, αρχικά, ΦΠΑ 13% για αυτές τις απλές υπηρεσίες και στη συνέχεια να ανοίξετε βιβλία και να φορολογείστε σαν επιχειρηματίας, από το πρώτο ευρώ, με 22%!

Η παγίδα αυτή βρίσκεται κρυμμένη στην εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής σχετικά με το πότε επιβάλλεται συντελεστής ΦΠΑ στα μισθώματα κατοικιών μέσω Airbnb. Με μια απλή ανάγνωση, η συγκεκριμένη εγκύκλιος λέει τα εξής:

• Aν νοικιάζετε ακίνητο μέσω Airbnb και παρέχετε υπηρεσίες κλινοσκεπασμάτων, καθαριότητας ή συλλογής απορριμμάτων, όπως συμβαίνει κατά τη διαμονή σε ξενοδοχεία, θα πρέπει να χρεώνετε στους πελάτες σας ΦΠΑ 13%. Επίσης, θα μπορείτε να υποβάλετε και διάφορες δαπάνες ως έξοδα (φως, νερό, επισκευές κ.λπ.) για τον συμψηφισμό του φόρου.

• Αν δεν παρέχετε τέτοιου είδους υπηρεσίες, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον ΦΠΑ, αλλά δεν μπορείτε να υποβάλετε τα έξοδά σας στην Εφορία. Διευκρινίζεται δε ότι απλή παροχή κλινοσκεπασμάτων δεν θεωρείται πρόσθετη παροχή υπηρεσίας.
Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση της εγκυκλίου, όμως, φαίνεται ότι η Εφορία στήνει «φοροπαγίδα» μέσω του ΦΠΑ, αφού, αν κρίνει ότι παρέχετε υπηρεσίες που υπόκεινται στον φόρο, τότε θα θεωρήσει ότι έχετε εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Και εκεί μπορεί να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, καθώς ίσως σας επιβληθεί και πρόστιμο για το ότι δεν είχατε κάνει από μόνος σας έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για την ώρα, πάντως, αυτά που πρέπει να ξέρετε είναι τα εξής:

• Εάν δεν παρέχετε ξενοδοχειακές υπηρεσίες στο ακίνητο που μισθώνετε μέσω Airbnb (δηλαδή, υπηρεσίες καθαριότητας, περισυλλογής απορριμμάτων, αντικατάστασης κλινοσκεπασμάτων και λοιπών οικιακών ειδών, βοηθητικού προσωπικού και λοιπές υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών), δεν πληρώνετε ΦΠΑ 13%. Για τα μισθώματα που εισπράχθηκαν το 2017 θα φορολογηθείτε με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή, με συντελεστές που αρχίζουν από το 15% και φθάνουν στο 45%.

• Εάν παρέχετε ξενοδοχειακές υπηρεσίες, πρέπει να καταβάλετε ΦΠΑ 13% και το εισόδημα από τα ενοίκια θα φορολογείται ως επιχειρηματική δραστηριότητα, με συντελεστές από 22% έως 45%.

Keywords
Τυχαία Θέματα