Ουρές πιστών στη Λέσβο για τη θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη

Ουρές πιστών στη Λέσβο για τη θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη13.05.2019Ρεπορτάζ

Μικροί και μεγάλοι από κάθε γωνιά της χώρας βρέθηκαν χθες στη Λέσβο προκειμένου να επισκεφθούν και να προσκυνήσουν ευλαβικά τη θαυματουργή εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου.

Χιλιάδες είναι και αυτοί που έκαναν και φέτος το τάμα τους, φτάνοντας με τα πόδια, με ποδήλατα, ακόμη και με άλογα στο ιερό προσκύνημα.

Σύμφωνα με τον εφημέριο του ναού, πατέρα Χρήστο Τσιτμηδέλλη, από την Πέμπτη ως και την Κυριακή, ημέρα

γιορτής του ιερού προσκυνήματος, στον Μανταμάδο βρέθηκαν τουλάχιστον 50.000 προσκυνητές, οι οποίοι με σεβασμό και καρτερικότητα περίμεναν ώρες μέχρι να προσκυνήσουν την εικόνα του Ταξιάρχη.

Το ιερό προσκύνημα, εκτός από τις 8 Νοεμβρίου, εορτάζει κάθε χρόνο και 14 ημέρες μετά το Πάσχα, την Κυριακή των Μυροφόρων, ημέρα επετείου από τα πρώτα εγκαίνια του ναού.

Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή υπήρχε ήδη τον 10ο αιώνα στην τοποθεσία Λεσβάδος και προς το τέλος του δέχθηκε επίθεση Σαρακηνών πειρατών, που κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις της και σφαγίασαν τους μοναχούς της. Σώθηκε μόνο ένας δόκιμος μοναχός, ο Γαβριήλ, ο οποίος από το αίμα των μοναχών και πηλό κατασκεύασε τη θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη, που από τότε τη συνοδεύει πλήθος καταγραφών για την τέλεση θαυμάτων. Μεταξύ των προσκυνητών λέγεται πως το πρόσωπο του αγίου αλλάζει μορφή με θαυματουργό τρόπο.

Αλλοτε αντικρίζουν το πρόσωπο του αγίου πολύ άγριο και απόμακρο και άλλοτε πολύ ήρεμο και οικείο, πιστεύοντας ότι κατά αυτόν τον τρόπο ο Ταξιάρχης προσπαθεί να τους περάσει διάφορα μηνύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα