Όταν ο Σταύρος Παπασταύρου έστηνε δουλειές μέσα στο Μαξίμου για εξoρύξεις μετάλλων στα Σκόπια

Nέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών από τον Σταύρο Παπασταύρου (σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και συνεταίρος του πρωταγωνιστή της «λίστας Λαγκάρντ» Σάμπυ Μιωνή) έχουν στα χέρια τους τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Τα στοιχεία, που περιέχονται σε έγγραφο της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης

Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, βασίζονται σε πληροφορίες για την κίνηση λογαριασμού του κ. Παπασταύρου σε τράπεζα της Κύπρου από τον Μάρτιο του 2011 μέχρι τον Μάιο του 2016. Καλύπτονται, δηλαδή, τρεις χρονικές περίοδοι: Πρώτη, η προεκλογική περίοδος κατά την οποία ο κ. Παπασταύρου εργαζόταν επισήμως αμισθί (αλλά, όπως αποδεικνύεται, με το αζημίωτο) ως επικεφαλής της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. και είχε φροντίσει να οργανώσει (Φεβρουάριος 2012) συνάντηση των κ. Σαμαρά και Μιωνή στα κομματικά γραφεία της λεωφόρου Συγγρού.

Δεύτερη περίοδος είναι τα χρόνια της πρωθυπουργικής θητείας Σαμαρά (Ιούνιος 2012 – Ιανουάριος 2015), όταν ο κ. Παπασταύρου βρισκόταν, βάσει του νόμου, σε αναστολή άσκησης του δικηγορικού του λειτουργήματος, αλλά διοικούσε μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου τουλάχιστον τρεις offshore εταιρίες με έδρα στον Παναμά.

Η τρίτη περίοδος είναι μετά το Μαξίμου, όταν ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Μιωνής συνέχιζαν τις προσπάθειες για να καλύψουν τα ίχνη της δράσης τους σε εταιρίες από την Ελβετία μέχρι τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τις Σεϊχέλες, τα Κέιμαν, τις Μπαχάμες και το Νιούε (κοντά στη Νέα Ζηλανδία).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινήσεις του κυπριακού τραπεζικού λογαριασμού δείχνουν πως ο κ. Παπασταύρου έλαβε έμβασμα 853.542 ευρώ από ελληνικό λογαριασμό στις 31 Μαρτίου 2011. Το εισερχόμενο αυτό έμβασμα καταγράφεται λίγες μέρες μετά το άνοιγμα του λογαριασμού που πιστοποιείται ότι έγινε στις 22 Μαρτίου 2011. Ακολουθεί, περίπου έναν χρόνο αργότερα, στις 9 Φεβρουαρίου 2012, δεύτερο έμβασμα ύψους 950.000 ευρώ, πάλι από ελληνικό λογαριασμό.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Μαξίμου ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά επιλέγει την αντίστροφη οδό. Στις 28 Ιανουαρίου 2013 αποστέλλει από την Κύπρο στην Ελλάδα 915.000 ευρώ και δύο μήνες αργότερα, στις 14 Μαρτίου 2013, στέλνει άλλα 990.000 ευρώ. Μια ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια»: Η 14η Μαρτίου 2013 (ημέρα Πέμπτη) ήταν η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι, εντός λίγων ωρών, η οικονομία της Κύπρου θα κατέρρεε, με αποτέλεσμα οι τράπεζές της να κλείσουν και η χώρα να μπει στο δικό της μνημόνιο.

Ο κ. Παπασταύρου συμμετείχε, στο πλευρό του κ. Σαμαρά, στη σύνοδο και «πρόλαβε» να μεταφέρει χρήματα, σε αντίθεση με χιλιάδες άλλους Ελληνες και Κύπριους καταθέτες που παγιδεύτηκαν λόγω της έναρξης της συνεδρίασης του Eurogroup το απόγευμα της Παρασκευής 15 Μαρτίου 2013 και της συμφωνίας ένταξης στο Μνημόνιο τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2013. Μάλλον δεν ήταν σύμπτωση, αλλά προνομιακή εσωτερική πληροφόρηση του κ. Παπασταύρου… Και χάρη σε αυτήν την εσωτερική πληροφόρηση απέφυγε το «κούρεμα» καταθέσεων που υπέστησαν οι απλοί θνητοί.

Μετά τη λήξη της θητείας στο Μαξίμου, την αποκάλυψη στοιχείων για την offshore Stabri και τον γενικότερο ρόλο του στο κύκλωμα Μιωνή, ο κ. Παπασταύρου συνέχισε τη διακίνηση χρημάτων. Σε μία από τις επικοινωνίες του με την κυπριακή τράπεζα, το 2016, ενημερώνει για την πρόθεσή του να μεταφέρει από άλλη τράπεζα του εξωτερικού ποσό 1.000.000 ευρώ στην Κύπρο και στη συνέχεια να το εμβάσει στην Ελλάδα για να πληρώσει φορολογικό πρόστιμο που του επεβλήθη για αδήλωτες καταθέσεις μέσω της offshore εταιρίας Stabri.

Είναι ασαφές αν το 1.000.000 θα προερχόταν από δικό του άγνωστο λογαριασμό ή από κάποιο λογαριασμό του Σ. Μιωνή (αφού και οι δύο έχουν δηλώσει ότι ο Ισραηλινός επιχειρηματίας τού έδωσε δάνειο για την πληρωμή του προστίμου), αλλά είναι σαφέστατο από το έγγραφο ότι η κυπριακή τράπεζα αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτή την περίεργη διακίνηση! Κάτι θα είδαν και κάτι θα φοβήθηκαν στην Κύπρο. Και άλλωστε, αν δεν υπήρχε κάποια σκιά, γιατί το 1.000.000 δεν απεστάλη από τον τροφοδότη λογαριασμό στην (άγνωστη) χώρα του εξωτερικού κατευθείαν στην Ελλάδα για την πληρωμή του προστίμου;

Ο Σαμαράς «καίει» τον έναν μετά τον άλλον

Δεν χρειαζόταν και μεγάλη σοφία για να σκεφτεί κανείς ότι, αν κάποια στελέχη της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. ήθελαν να πάρουν ρεβάνς για το σκάνδαλο Novartis, o χειρότερος τρόπος ήταν να χρησιμοποιήσουν έναν ψευδομάρτυρα, τον Σ. Μιωνή, που πρωταγωνίστησε σε ένα άλλο σκάνδαλο, αυτό της «λίστας Λαγκάρντ».

Μέγας εμπνευστής της ανάμειξης Μιωνή ήταν ο Αντ. Σαμαράς. Όπως αποκάλυψε η «δ» την περασμένη Πέμπτη βάσει εγγράφων της ΕΛ.ΑΣ. που προσπάθησε να κρύψει η Προανακριτική, ο κ. Σαμαράς τού παρείχε απόλυτη συνδρομή και πλήρη κάλυψη ήδη από το 2012 και τους πρώτους μήνες της πρωθυπουργικής θητείας του.

Κίνητρο του κ. Σαμαρά (θέλουμε να πιστεύουμε μοναδικό) ήταν ότι ήθελε να καλύψει τα ίχνη του φίλου του επιχειρηματία Κων. Χαΐτογλου, ο οποίος είχε συναλλαγές με τον κ. Μιωνή και άλλα μέλη του κυκλώματος που δρούσε προς όφελος της HSBC. Αρα, ο πρώτος που «κάηκε» από τον κ. Σαμαρά ήταν ο κ. Χαΐτογλου, καθώς το όνομά του ακούστηκε λόγω του κρυμμένου εγγράφου και ελπίζουμε να μην υπάρξει λόγος να ακουστεί ξανά.

Δεύτερος «καμένος» φίλος είναι ο κ. Παπασταύρου. Βάσει των εγγράφων της ΕΛ.ΑΣ. και των στοιχείων από την Κύπρο που σήμερα δημοσιεύουμε, διακινούσε μεγάλα ποσά σε διάφορες περιόδους και είχε συνεργασία με τον κ. Μιωνή σε περισσότερες συναλλαγές απ’ ό,τι ήταν γνωστές μέχρι πρότινος. Έπονται δε και άλλες αποκαλύψεις με στοιχεία της Προανακριτικής.

Τρίτος «καμένος» φίλος του κ. Σαμαρά είναι ο Σ. Μιωνής. Δεν ξέρουμε ποιος από τους δύο εκμεταλλεύτηκε περισσότερο τη σχέση τους ως σήμερα και ποιος θα έχει μεγαλύτερο κόστος από εδώ και πέρα.

Το γεγονός πάντως είναι ότι, ενώ ο πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ» είχε καταφέρει να μπουν ορισμένες υποθέσεις του στο αρχείο, η συνεργασία με τον κ. Σαμαρά και τα νέα αποδεικτικά στοιχεία οδηγούν στην επανεξέταση παλαιών φακέλων και στο άνοιγμα νέων υποθέσεων με ακλόνητα αποδεικτικά στοιχεία. Στην περίπτωση Μιωνή τα έγγραφα της Προανακριτικής είναι πιο ενδιαφέροντα από τα αντίστοιχα για τον συνεταίρο του Στ. Παπασταύρου.

Τέταρτος «καμένος» είναι ο πρόεδρος της Προανακριτικής και βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Μπούγας. Αντί να τηρήσει τους νόμους και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, απέκρυψε το πιο κρίσιμο έγγραφο της δικογραφίας. Εξαφάνισε την επίμαχη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το κύκλωμα Μιωνή από τη δικογραφία που παραδόθηκε στους δήθεν υπόπτους, τον εκδότη της «δ» Ιω. Φιλιππάκη και τον αρθρογράφο Αλ. Τάρκα. Προστάτευσε τον ψευδομάρτυρα Μιωνή, ο οποίος κατασυκοφάντησε τους τάχα υπόπτους. Οι πολιτικές, ποινικές και αστικές ευθύνες του κ. Μπούγα είναι αυταπόδεικτες.

Πέμπτος «καμένος» είναι ο επικεφαλής των βουλευτών της Ν.Δ. στην Προανακριτική Θ. Πλεύρης. Αναδείχθηκε σε φερέφωνο του κ. Σαμαρά και του Σ. Μιωνή. Και αν και πολλοί λένε ότι είναι καλός νομικός, έβγαλε μόνος του γνωμοδότηση περί «υπόπτων» και μαρτύρων, η οποία εξαερώθηκε λίγες μέρες μετά στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Ελληνική Λύση: Μας δικαιώνουν οι τελευταίες αποκαλύψεις για Novartis

«Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, δικαιώνεται πλήρως η θέση της Ελληνικής Λύσης για το σκάνδαλο NOVARTIS» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου. «Η θέση μας για επιστροφή των κλεμμένων από την εταιρία, πρέπει επιτέλους να γίνει θέση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Και πλέον η δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσει πώς ένα κολοσσιαίο σκάνδαλο κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του Ελληνικού λαού μετατράπηκε σε φαρσοκωμωδία εντός Βουλής» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Το κόμμα του κ. Βελόπουλου, αναφερόμενο εξάλλου στα περί προσωπικών δεδομένων των παιδεραστών, των ναρκεμπόρων και των δουλεμπόρων, με αφορμή περιστατικά που συγκλόνισαν το τελευταίο διάστημα την ελληνική κοινωνία, τονίζει: «Η προστασία των παιδιών μας υπερισχύει από την προστασία των δήθεν προσωπικών δεδομένων του κάθε ανώμαλου καθάρματος! Η Ελληνική Λύση καλεί τους Ελληνες εισαγγελείς να μην υποκύψουν σε πιέσεις και να δίνουν άμεσα στη δημοσιότητα τα στοιχεία των παιδεραστών και λοιπών σιχαμάτων».

Συγκεκριμένα, όπως προαναγγέλλει, θα εισηγηθεί άμεσα «την αλλαγή του επαίσχυντου νόμου Σημίτη, που για να χτυπήσει την ορθοδοξία ύψωσε ασπίδα σε παιδεραστές, δουλεμπόρους, ναρκέμπορους κ.λπ. Αυτό το αίσχος που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών μας θα τελειώσει με δική μας πρωτοβουλία».

Κυριάκος: Τηλεδιάσκεψη με Ελληνες γιατρούς του εξωτερικού, πλην Ιωαννίδη

Σε περισσότερους από 100 Ελληνες γιατρούς και επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό απευθύνθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως «ξέχασε» τον πιο σημαντικό!

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε χαιρετισμό στην Πανομογενειακή Τηλεδιάσκεψη Ελλήνων Ομογενών Ιατρών με θέμα «Εξάλειψη του Covid-19», στην οποία επισημάνθηκε ότι η εμπειρία της Ελλάδας δίδαξε πως όταν η Πολιτεία άκουσε τους γιατρούς και πήρε τολμηρά μέτρα, κατέκτησε και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την πολύ σημαντική πρωτοβουλία της διεθνούς τηλεδιάσκεψης, όπου συμμετείχαν πολλοί σημαντικοί επιστήμονες ελληνικής καταγωγής, απέναντι στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι «οι Ελληνες -γιατροί, ερευνητές, βιοεπιστήμονες και στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας-, όπου κι αν κατοικούν ή εργάζονται, πρωταγωνιστούν στην υπεράσπιση του υπέρτατου αγαθού: της ανθρώπινης ζωής!». Συμπλήρωσε δε ότι η συγκεκριμένη ημερίδα «αναδεικνύει το τεράστιο εθνικό κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα μας εκτός συνόρων».

Πάντως, μεταξύ των ονομάτων των Ελλήνων ιατρών και επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό και οι οποίοι μίλησαν για τον Covid 19 δεν βρέθηκε αυτό του καθηγητή του Στάνφορντ Ιωάννη Ιωαννίδη, παρότι, σύμφωνα με τις διεθνείς λίστες, είναι ο πιο σημαντικός Ελληνας επιστήμονας της ομογένειας. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο κ. Ιωαννίδης δεν χαίρει ιδιαίτερης συμπάθειας, δεδομένης και της έντονης κριτικής που είχε ασκήσει στο παρελθόν κατά του κ. Μητσοτάκη. Ίσως γι’ αυτό είναι… κομμένος.

Keywords
σκοπια, μαξιμου, δουλειες, κουρεμα καταθεσεων, αντ, σαμαρας, βουλη, τραπεζες, κυπρος, φεβρουάριος, ιανουάριος, offshore, νέα, ελλαδα, μνημονιο, κουρεμα, novartis, κων, hsbc, λύση, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κοινωνια, αντ, εδρα, θεμα, ιχνη, κυπρου, οικονομια, περιοδος, τα νεα, υψος, hsbc, αποκαλυψη, ασπιδα, αφορμη, γεγονος, γινει, γιατροι, γραφεια, δανειο, δευτερο, διαστημα, δικη, εγινε, εγγραφα, εγγραφο, ευρω, εκθεση, ελβετια, εμβασμα, ενδιαφεροντα, αισχος, εταιρια, υποθεση, ιανουάριος, ιωαννιδης, κεφαλαιο, κινηση, κομμα, λύση, ληξη, μηνες, μητσοτακης, ονομα, ορθοδοξια, οφελος, πεμπτη, πλευρης, πολιτεια, ρολο, συνεχεια, σοφια, τριτη, συγγρου, φερεφωνο, αγνωστο, μπαχαμες, εθνικο, χωρα, κων, κυριακου, novartis, offshore, πληροφοριες, τραπεζα, χερια
Τυχαία Θέματα