Οργή λαού εναντίον των πλειστηριασμών

Οργή λαού εναντίον των πλειστηριασμών30.11.2017Ρεπορτάζ

Επεισόδια με ΜΑΤ και διαδηλωτές που επιχείρησαν να σταματήσουν τη διαδικασία στο Ειρηνοδικείο Αθηνών

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες το μεσημέρι το Ειρηνοδικείο Αθηνών, επί της οδού Λουκάρεως, καθώς εντός του κτιρίου έλαβαν χώρα σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στα ΜΑΤ και σε κινήματα που αντιτίθενται στους πλειστηριασμούς, με μάχες σώμα με σώμα. Ολα συνέβησαν όταν ομάδα διαμαρτυρόμενων επιχείρησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθει στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Οι διαδηλωτές έκαναν χρήση πυροσβεστήρων κατά των αστυνομικών, οι οποίοι είχαν παραταχθεί έξω από την αίθουσα, ενώ ταυτόχρονα φώναζαν υβριστικά συνθήματα. Τότε, οι αστυνομικές δυνάμεις αντέδρασαν κάνοντας χρήση χημικών και η ατμόσφαιρα στον κλειστό χώρο έγινε πραγματικά αποπνικτική. Οι διαδηλωτές -μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω», της Λαϊκής Ενότητας, του ΠΑΜΕ και άλλες συλλογικότητες- απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις εκτός του κτιρίου, ωστόσο η ατμόσφαιρα συνέχισε να μυρίζει μπαρούτι.

Οι διαμαρτυρόμενοι, περίπου 300 άτομα, φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της Αστυνομίας και των συμβολαιογράφων που συμμετέχουν στους πλειστηριασμούς, ενώ κάποιοι προσπάθησαν να εισέλθουν εκ νέου στο κτίριο. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές δεν επέτρεπαν στους συμβολαιογράφους να βγουν. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν τελικά να φυγαδεύσουν τους συμβολαιογράφους από το κτίριο.

Στο κτίριο του Ειρηνοδικείου στην οδό Λουκάρεως βρέθηκαν χθες τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ. Τα άγρια επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών, ενώ την ίδια στιγμή στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός μεταφέρθηκαν ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Θανάσης Μπαρτζώκας -ο οποίος λιποθύμησε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων- αλλά και ένα στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των χημικών.

Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών πραγματοποιήθηκαν τελικά οι 20 από τους 29 πλειστηριασμούς, ενώ τελεσφόρησαν μόλις οι 12.
Μετά τα σοβαρά επεισόδια, o Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «χούντα των πλειστηριασμών».

Μέτρα για τα νοικοκυριά ζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ

Να νομοθετηθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς ζήτησε ο Νίκος Φίλης, μεταφέροντας διαφωνίες της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Φίλης, μιλώντας στην ουσία εξ ονόματος της «αριστερής πτέρυγας» της Κουμουνδούρου, κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να μη μείνει στα λόγια και στην προφορική συμφωνία που έχει γίνει με τους τραπεζίτες, οι οποίοι υποσχέθηκαν «να μη βάλουν χέρι» σε ακίνητα αξίας έως 300.000 ευρώ. «Λέει η κυβέρνηση ότι υπάρχει μια συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες να μη βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα. Αυτό πρέπει να νομοθετηθεί. Διότι δεν υπάρχουν κύριοι, όταν έχουμε συμφέροντα μπροστά μας» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το θέμα των πλειστηριασμών, που μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου, ρωτήθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού σημείωσε ότι έχει γίνει σαφές τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Οικονομικών ότι η βασική μέριμνα είναι η προστασία της λαϊκής κατοικίας, «έκλεισε τα αυτιά του» σε όσους από την Αριστερά αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται για τους πλειστηριασμούς, κάνοντας τον διαχωρισμό: «Είναι εντελώς διαφορετικό να προστατεύει κανείς τη λαϊκή κατοικία και εντελώς διαφορετικό να προστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι συνήθως έχουν ακίνητα τα οποία είναι εξαιρετικά μεγάλης αξίας».

«Ομαλά» η πρεμιέρα και για την ηλεκτρονική αρπαγή ακινήτων

Ολοκληρώθηκαν χθες, έπειτα από καθυστέρηση πολλών μηνών, οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εν μέσω διαμαρτυριών από διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το συμβολαιογραφικό γραφείο εντός του οποίου πραγματοποιήθηκαν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Ρούσκα, η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά και υπό την επίβλεψη απεσταλμένων του αρμόδιου υπουργείου Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα από τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα της τρέχουσας αξιολόγησης, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ θεωρούν τη διαδικασία κρίσιμο παράγοντα για τη χρηματοδοτική σταθερότητα των τραπεζών, εν όψει του επόμενου έτους.

Ο πρώτος ηλεκτρονικός πλειστηριασμός που πραγματοποιήθηκε αφορούσε πέντε θέσεις στάθμευσης σε υπόγειο πάρκινγκ στο Νέο Ψυχικό, σε συγκρότημα καταστημάτων, γραφείων και λοιπών επαγγελματικών χώρων επί της Εθνικής Αντιστάσεως και της Λ. Κηφισίας. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, άρχισε και ο δεύτερος, που αφορούσε μεζονέτα 320 τ.μ. στην Κηφισιά, με τιμή αρχικής εκκίνησης τα 698.915 ευρώ, η οποία πλειστηριάστηκε για οφειλή 1.200.000 ευρώ, που είναι σε καθυστέρηση από το 2013.

Για την ερχόμενη Τετάρτη είναι προγραμματισμένοι συνολικά 143 πλειστηριασμοί, ηλεκτρονικοί και μη. Εξάλλου, προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατέθεσε συμβολαιογράφος Λαυρίου, η οποία εκπροσωπείται από την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητώντας την αναστολή της απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης, με την οποία οι συνάδελφοί της έβαλαν τέλος στις κινητοποιήσεις τους, με αποτέλεσμα να αρχίσουν πάλι οι πλειστηριασμοί. Η αίτηση αναστολής συζητήθηκε ενώπιον του Πρωτοδικείου της Αθήνας και σήμερα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimokratianews